Je to tak. Približne 150 000 m3 doteraz nespracovaného kalamitného dreva v obvode OZ Námestovo v januári skutočne zmizlo, ale zatiaľ len pod snehom.

Januárové výdatné trvalé sneženie narobilo veľa starostí pri dosiaľ takmer bezproblémovom spracovávaní kalamity. Husté sneženie takmer úplne znemožnilo prístup do lesa, kde bola na niektorých miestach aj 1,3 metrová pokrývka snehu. Preto neostávalo iné, len na nevyhnutný čas obmedziť práce v lese, kvôli čomu z Oravy odišli aj ťažbári z vypomáhajúcich OZ Žilina a Prievidza. Napriek problémom so sprístupňovaním ciest sa nezastavil odvoz drevnej hmoty zo skládok. Odvozu dreva by mala napomôcť aj nová lesná cesta, ktorá sa má podľa plánu vybudovať v obvode LS Oravská Polhora, ktorá je novembrovou veternou kalamitou najviac zasiahnutá. V neprístupnom teráne sú pri približovaní neodmysliteľným pomocníkom lanovky, v prístupných lokalitách zase harvestor spoločnosti Foresta Wood, a.s. Napriek nepriaznivému počasiu OZ počíta so spracovaním kalamity ešte v tomto roku. Do konca januára bolo spracovaných cca 42.300 m3 kalamitného dreva, z toho 25.700 m3 ešte v roku 2004.

Prácam v zasiahnutých oblastiach sa pravidelne venujú aj regionálne noviny na Orave, ktoré svojimi článkami „Jeden závod na ťažbu nestačí, ťažia tri“ alebo „Sneh vyhnal z hory takmer všetkých“ podrobne informujú čitateľov o prácach v lese, ktorý je nielen svojou rozlohou stále najväčším a neodmysliteľným bohatstvom Oravy.

Ing. POLETA, Ing. ĽORKO

OZ Námestovo