Prebudený záujem regiónov

 

Rozhovor s vedúcim nového strediska Biomasa Ing. Jánom Farkašom

 

 

Vedenie š.p. Lesy SR vo svojej stratégii riadenia podniku deklarovalo zámer ekonomické aktivity, nesúvisiace priamo s pestovaním lesa, riadiť procesne a líniovo. Preložené do slovenčiny to znamená, že tieto činnosti budú vyňaté z právomoci odštepných závodov, aby bolo možné ich transparentne riadiť a sledovať výkazy ich výnosov a strát. Preto boli vytvorené strediská Biomasa, Turizmus a Stredisko drevárskej výroby v gescii generálneho riaditeľstva a stredisko Chov koní, organizačne podliehajúce pod OZ Revúca. V rubrike Predstavujeme Vám postupne predstavíme jednotlivé strediská a ich vedúcich. Ako prvé predstavujeme stredisko Biomasa.

Od 1. januára tohto roka vzniklo v Lesoch SR nové stredisko Biomasa, ktoré zatiaľ pozostáva z troch prevádzok v Leviciach, Trenčíne a Rimavskej Sobote. Do konca roka začnú fungovať ďalšie prevádzky v Revúcej, Čadci, Námestove, Palárikove a Košiciach. O perspektívach novovytvoreného strediska, ktoré má už v roku 2005 vyprodukovať 100 000 ton energetickej štiepky, sme sa pozhovárali s jeho vedúcim Ing. Jánom FARKAŠOM.

- Skôr ako začneme hovoriť o zámeroch a konkrétnych číslach mi dovoľte, aby som aj touto cestou poďakoval hneď na úvod vedeniu štátneho podniku Lesy SR a osobitne generálnemu riaditeľovi Ing. Karolovi Vinšovi, ako aj kolegom na odštepných závodoch za podporu a pomoc pri naštartovaní nášho spoločného projektu výroby a predaja lesnej štiepky. V projekte sú myšlienky, návrhy, pripomienky, ale aj odhodlanie a elán mnohých našich zamestnancov a to všetko v súhrne predstavuje cenné know-how Lesov SR. Som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto tímu ľudí.

V tomto roku plánujete v porovnaní s rokom 2004 dosiahnuť až päťnásobný nárast výroby a predaja energetickej štiepky. Netrúfate si až príliš?

- Myslím si, že nie. Sme realisti. Najvyššou prioritou v minulom roku pre nás bolo získať verejnú akceptovateľnosť projektu a ja som presvedčený, že sa nám to po úspešných seminároch v Gabčíkove, Košiciach a na začiatku tohto roka aj v Trenčíne, podarilo. Prebudili sme v regiónoch záujem o energetickú štiepku u ľudí zo štátnej správy i samosprávy, u primátorov, starostov, prevádzkovateľov malých kotolní, ale napríklad aj u veľkého výrobcu elektrickej energie, akým Elektrárne Nováky nepochybne sú.

Aké argumenty ich presvedčili?

- Predovšetkým značná ekonomická výhodnodnosť využívania energetickej štiepky, pretože predpokladaná úspora v nákladoch na vykurovanie týmto médiom v porovnaní napríklad so zemným plynom, je významná. Nezanedbateľný je aj prínos spaľovania štiepky pre životné prostredie. Realizáciou regionálnych programov využitia lesnej štiepky vznikajú nové pracovné príležitosti. No a nesmieme zabúdať na záväzok Slovenskej republiky, že do roku 2010 bude až 12% výroby energií u nás zabezpečovaných z obnoviteľných zdrojov. Dnes je to iba 1,6 % z celkovej spotreby energie…Takže prebudiť by sa mali aj kompetentní na ministerstvách a vo vláde.

Vaše ambície určite umocnila aj novembrová kalamita, ktorá vytvorila obrovské zdroje predovšetkým neefektívne spaľovanej haluziny po spracovaní kalamitného dreva na postihnutých plochách, z ktorej teraz môžete vyrobiť energetickú štiepku.

- Áno, je to skutočne tak. Naše stredisko Biomasa sa bude podieľať v roku 2005 na spracovaní ihličnatej kalamitnej hmoty v objeme až 50 000 kubíkov. V tomto smere považujem za veľmi dôležité, že sa nám podarilo dohodnúť na spolupráci s už spomenutými Elektrárňami Nováky, kde plánujeme dodať v tomto roku približne 30 000 ton energetickej štiepky. Vďaka pochopeniu a podpore projektu zo strany riaditeľa tejto tepelnej elektrárne Eduarda Šeböka budeme môcť po vyriešení všetkých technických problémov do Zemianskych Kostolian dodávať lesnú štiepku z kalamitných závodov Beňuš, Čierny Balog, Revúca a Čadca. Prvé spaľovacie skúšky 1 500 ton štiepky sa majú uskutočniť do 15. mája. Už dnes však môžem povedať, že logistika dodávok je na 85 % vyriešená, ostáva ešte doriešiť manipuláciu so štiepkou priamo v elektrárni.

Ste iba na začiatku, ale prvé úspechy už predsa len máte za sebou. Na prelome rokov sa vďaka spolupráci Lesov SR a spoločnosti Termonova stala Nová Dubnica prvým mestom na Slovensku, ktorého byty sú vykurované teplom, vyrobeným spaľovaním lesnej štiepky. A to všetko, pokiaľ viem, ste dosiahli s jedným štiepkovačom...

- Ale ďalších päť už je na ceste, zatiaľ si pomáhame cudzími štiepkovačmi. Do začiatku júna budeme mať k dispozícii túto novú výkonnú techniku. A práce môže byť pre tieto špeciálne stroje a ich obsluhy viac ako dosť, veď kalkulované zdroje drevnej hmoty vhodnej na štiepkovanie predstavujú v rámci Slovenska až 1,6 mil. metrov kubických. Neuspokojujeme sa však iba s komerčným využitím energetickej štiepky. V spolupráci s Lesníckym výskumným ústavom vo Zvolene pripravujeme ekologický projekt využitia popola ako druhotného produktu spaľovania, ktorý plánujeme pri zalesňovaní bodovou aplikáciou vrátiť do lesa ako cenné hnojivo, upravujúce ph-reakciu pôdy v imisne zaťažených oblastiach.

Z vašich doterajších odpovedí je zrejmé, že veríte v úspech projektu a viete aj, ako ho dosiahnuť.

- Nie je dôvod neveriť, pretože Lesy SR vytvárajú všetky organizačné a technické podmienky na postupné zvyšovanie výroby energetickej štiepky a potvrdzujú tak svoju ambíciu stať sa lídrom na slovenskom trhu s touto komoditou budúcnosti. Som presvedčený o tom, že nová energetická politika Lesov SR je výbornou investíciou na prudko sa rozvíjajúcom sa trhu obnoviteľných zdrojov energie v Európskej únii.

Ing. Jozef MARKO

Ing. Eduard Šebök, riaditeľ ENO Nováky,

pri prezentácii možností využitia

ihličnatej kalamitnej štiepky.

Úvodné vystúpenie predsedu

ZMOS-u 17.01.2005 v Trenčíne