Zabezpečovať ekologickú rovnováhu medzi zverou a jej životným prostredím je jednou z úloh lesníkov a poľovníkov. V tomto smere máme na Lesnej správe Parač skúsenosť s ktorou sa chceme s čitateľmi Lesníka podeliť. Ide o výrobu lesnej kŕmnej zmesi pomocou ktorej sa nám podarilo významne znížiť škody jeleňou a srnčou zverou spôsobovanou ohryzom a odhryzom ihličnatých drevín. Začali sme s tým pokusne pred siedmimi rokmi a dnes už máme odskúšaný recept, ktorý sa nám veľmi osvedčil. Škody zverou, ktoré na našej správe bývali mimoriadne veľké sa vďaka prikrmovaniu lesnou zmesou výrazne znížili, v posledných rokoch sú prakticky nulové !

Lesnú zmes vyrábame z nasledovných zložiek:

1. Smreková a jedľová čečina .........70 %

2. Lúčne seno ......................10 % až 20%

3. Jadrové krmivo ...............10 % až 15 %

4. Letnina (malinčie, žihľava, letorasty

listnatých drevín) .................0 % až 10 %

Smrekovú a jedľovú čečinu získavame z rubných ťažieb, pričom používame vetvy do priemeru 2,5 cm. Čečinu porežeme spolu s lúčnym senom na rezačke na rezanku o dĺžke 2 až 5 cm a získanú zmes následne pomelieme na šrotovníku o priemere sita 10 mm. Napokon pridáme nahrubo zošrotované jadrové krmivo (jačmeň, pšenica, kukurica, šípky, plody jarabiny). Lesnú zmes sypeme takmer denne do válovov na jadrové krmivo, ktoré sú umiestnené pod rebrinami v zásobníkových krmelcoch.

Medzi výhody používania kŕmnej zmesi patrí okrem zníženia škôd aj:

• Možnosť pridávania vitamínov, minerálov a liečiv do krmiva a záruka ich prijatia zverou

• Vysoký obsah vlákniny a vody

• Zlepšenie kondičného stavu zveri a zvýšenie bodovej hodnoty

• Trvalé zdržiavanie sa zveri v blízkosti kŕmidiel, možnosť jej evidencie a kontroly

Naše skúsenosti s výrobou a použitím vlastnej lesnej kŕmnej zmesi sa vzťahujú na klimaticky drsné územie hornej Oravy. Bolo by pre nás zaujímavé vedieť, či podobné výsledky je možné dosiahnuť aj inde. Ak máte o náš recept záujem, alebo používate iný osvedčený postup, radi sa s vami skontaktujeme.

Kolektív LS Parač, Oravská Lesná ,

OZ Námestovo