Ako hospodária lesníci v lesoch RDLP v Olsztyne ?

Jozef HERUD

So zámerom zistiť ako hospodária lesníci cca 700 km od Banskej Bystrice v Regionálnom riaditeľstve štátnych lesov v poľskom Olsztyne sme sa boli pozrieť na ich pozvanie vo februári tohto roku.

ORGANIZÁCIA

RDLP v Olsztyne je jedným zo sedemnástich riaditeľstiev poľských štátnych lesov. Spravujú lesy o výmere 606,8 tis. ha, ktoré sú nerovnomerne rozložené na katastrálnej výmere 2.222,7 tis. ha. Toto nerovnomerné rozloženie lesnej pôdy organizačne zabezpečujú cez 33 nadlesnictiev a 501 lesnictiev (lesníckych obvodov).

 

Aj keď sme šli v najchladnejšom mesiaci, snehovej prikrývky ubúdalo úmerne s nadmorskou výškou, ktorá je ø 150 m n.m. Preto aj kraj „Mazurskich“ lesov je posiaty množstvom jazier, ktoré dotvárajú neopakovateľný ráz krajiny.

Snaha poľských kolegov bola, aby sme videli čo najviac z ich hospodárenia priamo v teréne, čo sa im za dva dni pobytu aj podarilo.

 

TURIZMUS A POĽOVNÍCTVO

Ubytovaní sme boli v ich zariadení Koniuszyn , kde býval aj s rodinou poľovný strážca. Stará sa o 12 tis. hektárový režijný poľovný revír s uzavretou ekonomikou, t.j. jeho funkcia a odmeňovanie je závislé na ekonomických výsledkoch poľovného revíru.

Mimo poľovníckej sezóny tri dvojposteľové izby sú využívané na turizmus aj s polpenziou – manželka lesníka bola výborná kuchárka, čo sme mali možnosť vyskúšať.

PRÁCA S VEREJNOSŤOU

V prvý deň pobytu sme navštívili dve nadlesnictva Nidzica a Olsztynek. Riaditeľ nadlesnictva Nidzica mgr inž. Andrzej Sobotko nám osobne ukázal náučný chodník v prírodnej rezervácií „Koniuszyn II“, ktorý slúži na oboznamovanie sa laickej verejnosti s prácou v lese a prírodnými zvláštnosťami. Chodník viedol okolo potoka, na ktorom bolo množstvo hrádzi postavených od bobrov, ktoré sa tam udomácnili pred 15 rokmi. Počas celej trasy nám hovoril o výsledkoch a dôležitosti práce s verejnosťou, najmä s mládežou. Aj keď táto práca si vyžaduje množstvo času a financií, presvedčil nás o tom, že je to správna filozofia.

OBNOVA LESA

U nadlesnictva Olsztynek nás oboznámili s výsledkami obnovy lesa. Zastúpenie drevín v celej RDLP Olsztyn je 67% bor, 6% sm, 4% buk, 7% dub, 10% breza, 5% jlš, 1% ost.

Kedže borovicové monokultúry prevládajú, snažia sa vnášať pri obnove aj iné dreviny, najmä duby a buky. Obnovné prvky sú 2-3 ha od pravidelných po prevažne nepravidelne, na ktorých ponechajú 10-12 tzv. semenných stromov. Plochu po vyčistení od zbytkov po ťažbe zrania diskami, bránami pre lepšie ujatie semien. Plochy, kde sa nedostaví prirodzené zmladenie, dosádzajú spomenutým dubom a bukom vypestovaným vo vlastných škôlkách.

SEMENÁRSTVO

Na druhý deň pobytu u nadlesnictva Staré Jablonky nám ukázali krásne semenné porasty borovice škótskej, kde niektoré jedince dosahovali 30-35 m výšky. Videli sme výberové stromy aj ich náhradníkov, ale aj zber šišiek z nich dvoma zberačmi, ktorí používali vlastnú patentovanú technológiu bez stúpačiek, čo bolo naozaj zaujímavé.

ŤAŽBA DREVA A OBCHOD

Ťažbu dreva vykonávajú dodávateľsky na 100% firmami. Spočiatku to boli jednotlivci, to sa im však neosvedčilo. Firmy dokážu investovať aj do technológií, napr. štiepkovania.

INFORMAČNÝ SYSTÉM

Obchod uzatvárajú pred ťažbou cez dražby sortimentov, na ktoré majú vypracované jasné kritériá. Cena dreva je na OM, odkiaľ si zabezpečuje dopravu odberateľ, väčšinou v združených výrezoch označených plastovými farebnými značkami s číselnými kódmi pôvodu dreva a poradového čísla. Lesník ku každému kódu pridá nameraný rozmer výrezu a jeho kvalitu, čo je vstupnými údajmi do informačného systému, ktorí zakúpili pred šiestimi rokmi od francúzskej firmy, ale stále ho vylepšujú.

Tieto údaje denne odosiela lesník do nadlesnictva a slúžia v prvom rade na fakturáciu, kedže ťažba sa vykonáva pre konkrétneho odberateľa.

Pozn.: Občas sa im stane, že fakturácia ide skôr ako bol dodaný tovar – ak odberateľ nestihne včas odviezť pripravené sortimenty.

ZALESŇOVANIE NELESNÝCH PLÔCH

Počas presunov po území RDLP sme videli veľa opustených poľnohospodárskych dvorov, ako aj neobhospodarovanej pôdy. Sú to bývalé štátne majetky, ktorých plochu postupne lesníci zalesňujú. Za roky 2000-2005 dyrekcia Olsztyn zalesnila 11,5 tis. ha takýchto plôch.

Na toto zalesňovanie, sprístupnenie, ako aj starostlivosť do 5 rokov dostali dotácie od štátu, ale hlavne z fondov EÚ cez projekty, ktoré každoročne pripravujú, aj keď nie všetky sa aj zrealizujú.

Na záver chcem povedať, že počas celého pobytu nám boli v pätách redaktori z regionálnych denníkov, ale aj televízia, čo je dobrou vizitkou všeobecného záujmu o lesy, ale aj zviditeľnenia práce lesníkov.

EŠTE JEDEN POSTREH

Všetky budovy, hájenky, náučné zariadenia majú rekonštruované a udržiavané.

Vysvetlenie je v odpovedi riaditeľa RDLP Olsztyn mgr inž. Alfreda Szlaskiego: „Keď sme sa odhodlali ku kroku zoštíhlenia majetku a prechodu na dodávateľský spôsob prác, tak ušetrené peniaze sme investovali do troch oblastí :

1. rekonštrukcie zostávajúcich objektov

2. finančného ohodnotenia zamestnancov

3. informačného systému.