Hygiena práce

Ľuboš UHRÍN

Vo vyhláške č. 244/1997 Z. z. v § 5 odsek 1 sa uvádza „Ciachou sa farebne označuje vyťažené drevo a z neho vyrobené sortimenty na každej výrobnej lokalite“.

Pri kontrole jednotlivých pracovísk som si vypočul mnohé ponosy na technické prevedenie tohto úkonu . Zvlášť v zimných mesiacoch keď je drevo primrznuté , pri údere ciachovacou sekerkou sa farba rozptýli na všetky možné strany, a naši THZ chodia „poďobkaní“, akoby niečo padlo do ventilátora. Zašpinené ruky, tvár, pracovný oblek. Farba je to kvalitná, nevyperiete ju žiadnym Vanishom. A tak som premýšľal, aj keď to niekedy bolí, čo s tým. Zrodila sa myšlienka ktorú tu predkladám na posúdenie. Udrieť ciachu na „sucho“ a potom z uhla 20-30o zastriekať túto plochu farebným sprayom. Farba sa do rýh od ciachy nedostane. Alebo jemne označiť sprayom čelá kmeňov celej hromady a následne označiť ciachou. Dosiahne sa opačný efekt. Ciacha je farby dreva a je čitateľná nakoľko okolie je farebné. Miesto označenia vidieť z diaľky. Vyskúšal som tento spôsob na ES Medzibrod s kolegom Milošom Urbanom za prítomnosti riaditeľa OZ Ing. Vladimíra Masicu.

Myslím si, že takto navrhnuté označovanie neodporuje uvedenej vyhláške, ale ak áno , bolo by vhodné aby kompetentní zamestnanci GR a Ministerstva pôdohospodárstva sa týmto „problémom“ zaoberali. Taktiež si nemyslím, že toto je patent na rozum, ale možno moja myšlienka vyprovokuje mojich kolegov k lepším návrhom.

V čase Notebookov, Lantschbacherov, sme sa vrátili k zastaralým metódam používania podušiek. Je to to isté, ako keby sme teraz v kanceláriách začali používať pečiatky, atrament a podušky. Nezabudnime na možné pracovné úrazy, poranenie očí, ekzémy, zničené pracovné obleky a nakoniec aj na vzhľad našich zamestnancov.

Možno by niekto mohol technicky vyriešiť ciachovaciu sekerku na ktorej v písmenách sú otvory, úderom sa z nádržky uvoľní farba, ktorá číslice a písmená zafarbí. Ale to je už pre iných vedátorov. No neviem aká by bola jej cena, keď súčasná stoji cca 1 700 Sk.

Foto: Ing. Vladimír Masica VOR BOZP, PO, OaO, Ing. Ľuboš Uhrin