Ľudia sa pýtajú: A čo za to?

Po prievidzskom odštepnom závode (OZ) sa v rámci š.p. Lesy SR ako prví pustili do racionalizačných zmien na úrovni lesných obvodov (LO)

a lesných správ (LS) východniari – OZ Košice a OZ Prešov. S riaditeľmi týchto závodov, Ing. Pavlom Jakabom a Ing. Jánom Líškom,

sme hovorili o prvých skúsenostiach so zavádzaním zmien a ich plánoch do najbližšej budúcnosti.

ZATIAĽ TO TAK NEBOLÍ

Ale poďme pekne po poriadku. OZ Košice od 1. januára tohto roka zredukoval počet lesných správ z pôvodných deviatich na päť. Dve LS – Stará voda a Hrable, nachádzajúce sa v oblasti mimoriadneho ohrozenia lesov v dôsledku imisného zaťaženia ostali ponechané aj preto, že minulý rok vyčíňala v ich teritóriu známa veterná kalamita. Na kalamitných obvodoch pracujú jeden OLH a dvaja lesníci, na ostatných LO je tento počet vyrovnaný 1+1. Súčasná výmera LO predstavuje 1800 až 2500 ha. Priemerná výmera LO sa tak takmer zdvojnásobila. „Naši ľudia boli pripravení na zmeny už k 1. októbru minulého roka, ale vtedy chýbala politická vôľa. Boli sme však napriek tomu rozhodnutí racionalizovať aspoň na úrovni LS a LO, pretože to bola jedna z ciest ako znížiť náklady. Okrem toho sme zatvorili stratovú pílu v Haniske, zrušili sme dve dopravno – hospodárske strediská (DHS) a v Margecanoch bolo založené regionálne stredisko lesnej techniky, ktoré prevzalo časť odvozu dreva a opravárenských výkonov. Z DHS bolo uvoľnených desať pracovníkov, časť z nich si našla miesto v novom regionálnom stredisku. Niektorí robotníci odišli do externého prostredia a pracujú pre Lesy SR, s ďalšími sme sa definitívne rozlúčili. Z hľadiska počtu pracovníkov teda nešlo o dramatické zmeny. Navyše, keď niektorí nadbytoční pracovníci ostávajú využití pri spracovaní kalamity,“ zdôrazňuje P. Jakab.

Ani zmeny na OZ Prešov neboli zatiaľ pre ľudí bolestné. „My sme išli na to postupnými krokmi. K 1. februáru sme uskutočnili racionalizáciu na šiestich z celkových deviatich LS a z nich sme vytvorili tri. LO má u nás priemernú výmeru 2000 ha a obsadzované sú OLH a lesníkmi v počte 1+1. K 1. máju tento proces dokončíme a ostane nám iba päť LS. Doteraz sme usporili štyroch ľudí, časť pracovníkov odišla v procese zmien do dôchodku,“ dodáva J. Líška.

PRVÝ POHĽAD MIERI DO PEŇAŽENKY

Po implementácii nového informačného systému bude pre nás mimoriadne prínosné,

že aktuálne informácie nebudeme dostávať dva až tri týždne po skončení mesiaca, ale vtedy,

keď ich budeme na rozhodovanie, plánovanie a riešenie problémov potrebovať.

 

Obidvaja riaditelia sa zhodujú na tom, že zmeny kladú väčšie nároky na OLH i lesníkov. A tí sa celkom oprávnene pýtajú, či sa to odzrkadlí aj na ich peňaženkách. „Nová kolektívna zmluva a nový mzdový systém platí od 1. apríla. Preklenovacie obdobie sme riešili zmluvnými platmi. Keď v marci dostali dotknutí zamestnanci februárovú výplatu, reakcie boli rôzne. Jednoducho, platy sa hýbali u niekoho smerom hore, u niekoho zasa dole. Je to prirodzené, ak sa z lesníka stal OLH, polepšil si, ak bývalý správca robí dnes OLH, jeho príjem klesol. Celkovo však môžeme povedať, že zamestnanci očakávali väčší nárast miezd,“ hovorí J. Líška.

Podľa P. Jakaba na OZ Košice len dvom bývalým vedúcim správ klesli platy. Podľa neho sa začínajú napĺňať aj sľuby vedenia, že nebude od OLH a lesníkov iba žiadať viac, ale bude sa snažiť aj zlepšiť ich pracovné podmienky zodpovedajúcim vybavením – osobnými automobilmi, mobilnými telefónmi a počítačmi. Košičania majú prísľub z generálneho riaditeľstva, že v blízkej budúcnosti dostanú osem nových automobilov Lada Niva. „Potom už bude každý OLH u nás vybavený osobným autom,“ usmieva sa spokojne P.Jakab. Jeho kolega z Prešova však považuje túto otázku za zložitejšiu a vychádza z toho, že Košičania požiadali o autá ako prví. Podnik si však nebude môcť dovoliť podľa neho kúpiť nové terénne autá pre všetkých OLH a lesníkov, ktorí ich budú na všetkých OZ potrebovať. J. Líška: „Myslím, že našim zamestnanom treba dať viacero možností, z ktorých si budú môcť vybrať, aby bolo pre podnik i pre nich samotných výhodné používanie vlastných áut v lese. Jedna možnosť je podpora lízingu zo strany podniku a druhá namodelovať náklady na prevádzku vozidla podľa najazdených kilometrov a dohodnúť sa zo zamestnancami, koľko bude uhrádzať z týchto nákladov mesačne podnik a koľko si uhradí pracovník sám. V Poľsku a Maďarsku už tento problém takýmto spôsobom vyriešili.“

JAR ZAŤAŽKÁVAJÚCOU SKÚŠKOU

Na obidvoch OZ sa zhodujú na tom, že racionalizácia nepriniesla problémy s evidenciou výroby. Zaťažkávajúca skúška však ešte len príde, pretože na jar bude potrebné začať so zabezpečovaním nielen ťažobnej, ale aj pestovnej činnosti. V novom systéme má OLH v rámci LO na starosti pestovnú a lesník ťažobnú činnosť. Obidvaja musia efektívne spolupracovať. Veľmi preto bude záležať na tom, ako dokážu OLH a lesník spolu komunikovať. „Chodia k nám kolegovia z iných OZ, zaujímajú sa o to, ako to u nás funguje a pýtajú sa, čo bude potom, keď medzi týmito kľúčovými ľuďmi a vedúcimi LS nebudú fungovať medziľudské vzťahy. Odpoveď je prostá. To je úloha nás riaditeľov, aby fungovali,“ ubezpečuje ich aj nás J. Líška. Už dnes dokážu na OZ Prešov po novom analyzovať v danom momente, ale aj celoročne, aký objem prác, na ktorom obvode a úseku a kedy, zanechali po sebe jednotliví OLH a lesníci.

„Po implementácii nového informačného systému bude pre nás mimoriadne prínosné, že aktuálne informácie nebudeme dostávať dva až tri týždne po skončení mesiaca, ale vtedy, keď ich budeme na rozhodovanie, plánovanie a riešenie problémov potrebovať. Teda kedykoľvek si ich budeme môcť vytiahnuť zo systému. V organizovaní výroby a prevádzky sme na úrovni okolitých krajín a takto ich dobehneme aj v technickom vybavení,“ konštatuje P. Jakab.

Na OZ Košice a Prešov si uvedomujú, že sú ešte len na začiatku progresívnych zmien. Bude potrebné naviazať na zmeny na úrovni LO a LS zmenami na úrovni ústredí OZ, kde plánujú vytvoriť obchodno – logistické úseky. Bude potrebné posilniť úseky zaoberajúce sa odpredajom nepotrebného majetku, ktorý nesúvisí s lesníckou činnosťou. Bude potrebné doplniť stavy ľudí so skúškami OLH. O technickom dovybavení OLH a lesníkov už reč bola. No a za pochodu zladiť implementáciu nového informačného systému s racionalizovanými štruktúrami OZ nebude vôbec jednoduché. Naopak. Lesy SR sa nachádzajú vo výnimočne zložitom roku, v ktorom chcú zvládnuť racionalizáciu aj implementáciu a tým už dnes predstavujú podľa odborníkov unikum.

Foto: autor

Jozef MARKO