...mobil, osobné auto

a „pár“ hektárov k tomu...

Postavenie OLH v zahraničí

V súvislosti s pripravovanou organizačnou zmenou týkajúcou sa posunu funkcie OLH na lesný obvod, som sa v nasledujúcich riadkoch pokúsila zosumarizovať informácie zo zahraničia, ktoré by nám aspoň sčasti dali odpoveď na dnes tak často diskutovanú tému. Po ich prečítaní možno prídeme na to, že to, čo presadzuje manažment nášho podniku pri splnení určitých predpokladov (technické vybavenie) nie je až takou utópiou.....

 

POĽSKO 

Poľské štátne lesy (Lásy Państwowe) obhospodarujú cca 7,6 mil. ha lesnej pôdy, čo predstavuje 78,4 % z celkovej plochy lesov v Poľsku. Ich organizačná štruktúra v hrubých črtách kopíruje tú našu – ústredím je generálne riaditeľstvo so sídlom vo Varšave, pod ktoré spadá 17 regionálnych riaditeľstiev Lásow Państwowych s priemernou výmerou 600 000 – 700 000 ha. Tie sa ďalej členia na nadlesnictwa (v roku 2002 v počte 435), ktoré v hierarchii zodpovedajú našim lesným správam. Ich priemerná výmera sa pohybuje v rozpätí 18 000 – 20 000 ha. Najnižšou organizačnou jednotkou sú lesníctva (náš lesný obvod).

V Poľsku nemajú špeciálnu funkciu OLH zo zákona. Z organizačnej štruktúry porovnateľná funkcia je „lesnicky“ t.j. vedúci lesníctva, ktoré má priemernú výmeru 1200 – 1300 ha. Ten má podľa výmery a úloh na zverenom obvode prideleného jedného, max dvoch lesníkov.

Na služobné účely využíva vedúci lesníctva súkromné auto a telefón, za ktoré mu prináleží príslušná finančná náhrada. Vo väčšine prípadov  má k dispozícii i služobný byt. V porovnaní s uvažovanou funkciou OLH v novej organizačnej štruktúre nášho podniku je to OLH a lesník, aj čo sa týka náplne práce. Tu treba však spomenúť, že do jeho kompetencií nepatrí oblasť poľovníctva, ktorú má na starosti špecialista (rovnaké vybavenie ako vedúci lesníctva). Z hľadiska výmery poľovné revíry ale nesúvisia s lesníctvami, ktoré má na starosti vedúci lesníctva. Vo všeobecnosti je všetko robené dodávateľským spôsobom, a to aj v oblasti poľovníctva (prikrmovanie, starostlivosť o zver, výroba krmiva a pod.).

Možno konštatovať, že organizačná štruktúra Poľských štátnych lesov je podobná našej budúcej, len vonkajšia prevádzka je viac posilnená. A to sú prírodné podmienky na Slovensku podstatne ťažšie ako v Poľsku, ktoré je charakteristické ľahko prístupnými terénmi rovinného charakteru s miernymi zimami (v severnej časti prakticky bez snehovej pokrývky).

Rakúsko 

 

Podobne ako i u nás, aj Rakúske spolkové lesy (ÖBf) hospodáriace na ploche 856 000 ha (15 % z celkovej plochy lesa v Rakúsku) prešli mnohými organizačnými zmenami. Predstavenstvo spoločnosti v súčasnosti sídli neďaleko Viedne v obci Purkersdorf. Firma sa organizačne ďalej člení na 12 lesných závodov (priemerná výmera 41 820 ha), ktoré sú tvorené 121 lesnými revírmi. Na tej istej hierarchickej úrovni ako lesné závody sa nachádzajú 2 závody „národných parkov“, ktoré plnia špecifické úlohy ako napr. ochrana spravovaného územia, práca s verejnosťou, poskytovanie informácií, vzdelávanie, manažment krajiny, sprevádzanie návštevníkov a pod. K tomu sa ešte pridáva 5 profit centier - 2 závody lesnej techniky, profit centrá európsky obchod, logistika dreva a poradenstvo.

Ako už bolo spomínané, organizačnou jednotkou na najnižšej úrovni je lesný revír (náš lesný obvod) s priemernou výmerou 4 309 ha, na čele ktorého stojí vedúci revíru. Všetci vedúci revíru sú vybavení osobným počítačom, mobilným telefónom a majú prístup k Internetu či tlačiarni. Popri typickej výbave ako napr. premierka, sprej, meracie pásmo a podobne, disponuje väčšina z nich systémami na zber informácii firmy Latschbacher. K hlavným úlohám vedúceho revíru patria: riadenie a podpora zamestnancov, komunikácia s internými a externými zákazníkmi (vedúci revíru je prvou kontaktnou osobou), plánovanie, organizácia a zabezpečenie realizácie úloh v obchodnom poli les/drevo (ťažba, manipulácia, triedenie, lesnícka produkcia), predaj dreva na pni v malom, služby atď. V obchodnom poli poľovníctvo a rybárstvo má v kompetencii agendu nájmov i obhospodarovanie vlastných poľovných a rybárskych revírov.

Vedúci revíru má podľa objemu pracovných úloh k dispozícii tzv. revírnych asistentov a viacerých robotníkov. V priemere pripadajú na 1 lesný závod 3 asistenti (ich počet na jednotlivých závodoch kolíše v rozpätí 2 – 5). Títo sú priamo priradení na príslušný závod a podľa potreby a na základe dohody medzi jednotlivými vedúcimi revíru sú prideľovaní na dané revíry.

Česká republika 

 

Lesy Českej republiky (LČR, s.p.) hospodária na ploche viac než 1,4 mil. ha lesa (cca 53 % z celkovej plochy) a starajú sa o takmer 20 tis. km vodných tokov a bystrín. Najvyššou hierarchickou úrovňou je riaditeľstvo štátnych lesov v Hradci Králové, ktoré priamo riadi 5 lesných závodov, 1 semenársky závod a 7 oblastných správ tokov. Pod riaditeľstvo je začlenených aj 13 krajských inšpektorátov (riadiaci medzistupeň medzi riaditeľstvom a lesnou správou), pod ktoré spadá 80 lesných správ s priemernou výmerou 15 500 ha. Rozdiel medzi lesnými závodmi a lesnými správami je v tom, že lesné závody vykonávajú práce v lese vo vlastnej réžii, majú robotnícke profesie a podiel zmluvných aktivít (živnostníkov) je malý. Všetko drevo predávajú vo vlastnej réžii. Lesné správy vykonávajú pestevnú a ťažobnú činnosť prostredníctvom súkromných zmluvných partnerov a drevo predávajú na pni („nastojato“). Plánovanou zmenou obchodnej politiky budú aj lesné správy pravdepodobne časť dreva predávať vo vlastnej réžii.

Najnižším organizačným stupňom je revír (náš lesný obvod) s priemernou výmerou 1650 ha. Na revíri je 1 jeden revírnik, v rozsiahlejších revíroch je niekde doplnený tzv. adjunktom (napr. v revíri, kde by teoreticky mal byť podľa výmery 1,4 revírnika, je tento doplnený adjunktom).

Funkcia odborného lesného hospodára je u LČR, s.p. v porovnaní s našimi zámermi posunutá o jednu organizačnú úroveň vyššie t.j. OLH je lesný správca (vedúci lesnej správy), u priamo riadených lesných závodov je to riaditeľ lesného závodu. Tam, kde Lesy ČR vykonávajú funkciu OLH pre súkromné subjekty, je to príslušný revírnik. Každý pracovník je vybavený mobilom, zamestnanci ďalej používajú vlastné alebo služobné automobily (majú pridelený počet km na mesiac), majú prístup k počítaču v revíri alebo na lesnej správe. Väčšina revírnikov používa vlastné auto a majú pridelený kilometrový paušál.

 

Jana GEROVÁ