Ochrana a obhospodarovanie šeliem na Slovensku

Jozef HIKL

Názov príspevku tvoril nosnú tému tohoročných Levických poľovníckych dní, ktorých jubilejný 10.ročník sa uskutočnil v polovici marca tohto roku v Leviciach. Jedným z rozhodujúcich usporiadateľských organizácií je náš podnik Lesy SR Banská bystrica za výrazného prispenia odštepného závodu Levice.

Organizátorom sa za krátke obdobie desiatich rokov podarilo z regionálneho podujatia vybudovať úspešnú akciu, ktorá má svoje pevné miesto v kalendári poľovníkov na Slovensku a v Strednej Európe. Podaril sa aj pôvodný zámer, prenášať najnovšie vedecké poznatky do každodennej praxe.

Je chvályhodné, že sa nevyhli ani takej citlivej téme, akú zvolili pre tento rok a to ochrana a obhospodarovanie šeliem.

 

...veľké predátory musia byť na Slovensku trvale zachované, avšak v únosnej početnosti,

aby nebol ohrozený chov hospodárskych zvierat, obhospodarovanie raticovej zveri, zdravie človeka a zvierat.

 

Tento počin schválil vo svojom úvodnom príhovore vedúci delegácie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky Dr. Ing. Milan beláček, riaditeľ odboru štátnej správy. Zdôraznil potrebu vzájomného dialógu s ochranármi a navrhol viacero podnetných riešení daného stavu. Možno len ozaj ľutovať, že jeho myšlienky a obsah celého referátu sa nedostal do zborníka, ktorý účastníci dostali už pri prezentácii.

Jednoznačný ohlas u prítomných mala tiež jeho výzva, aby sme všetci v tejto ťažkej situácii – nadmerné množstvo snehu, ktorý stále v čase konania seminára pribúdal – v poľovných revíroch pomáhali prikrmovaním ťažko skúšanej najmä raticovej zveri. K výzve sa pridali všetci prítomní.

V prvom odbornom referáte za kolektív autorov vystúpil nestor slovenského poľovníctva a odborný garant podujatia hosť. Prof. Pavel Hell. Kolektív autorov pod jeho vedením na vysokej odbornej úrovni nakoncipoval riešenie ochrany a obhospodarovanie šeliem na Slovensku.

Tento nosný referát v závere konštatoval, že veľké predátory musia byť na Slovensku trvale zachované, avšak v únosnej početnosti, aby nebol ohrozený chov hospodárskych zvierat, obhospodarovanie raticovej zveri, zdravie človeka a zvierat. Medveď, vlk a rys nesmú byť zo strany poľovníkov a chovateľov zvierat, prípadne včelárov odsudzované a ilegálne prenasledované, ale na druhej strane nesmú ich ani ochrancovia prírody príliš idealizovať. Keď sú ich stavy ohrozené, potrebujú úplnú ochranu, ak sa ich početnosť výrazne zvýši, je potrebné ich regulovať, samozrejme legálne bez kontraproduktívnych byrokratických prekážok. Je skutočnosť, že v súčasnosti sa veľkým šelmám v slovenských Karpatoch a celej Európe darí tak dobre, ako to v minulosti nebolo už asi 200 rokov.

Pre ďalšie obhospodarovanie a ochranu veľkých šeliem je potrebné :

- Vyžadovať pochopenie pre ochranu, zachovanie ale aj trvalo udržateľnú reguláciu veľkých šeliem pri poľovníkoch, včelároch, a chovateľoch zvierat, ale aj v kruhoch ochrancov prírody a ochrancov zvierat. Žiadna strana by nemala siahnuť na kontraproduktívne opatrenie.

- Za tým účelom bola v minulosti ustanovená Komisia pre veľké šelmy, ktorá bola zložená paritne z odborníkov menovaných MP SR a MŽP SR. Jej hlavnou úlohou bolo vypracovať akčné plány pre tieto veľké šelmy tak, ako to úspešne urobili napr. v Chorvátsku. Žiaľ po niekoľkých zasadaniach začali niektorí členovia komisie , delegovaní MŽP SR jej prácu sabotovať, takže jej činnosť sa prerušila a bolo by potrebné ju opäť obnoviť tak, aby oba rezorty k nej pristupovali naozaj seriózne a zodpovedne.

- Náhrada škôd musí byť regulovaná bez veľkej byrokracie a radšej veľkorysejšie

- Ilegálny odstrel týchto druhov zveri nie je žiaden gavaliersky delikt a musí byť prísne potrestaný.

- Na druhej strane musí byť ale poľovanie na tieto druhy /regulácia/, ak je to potrebné umožnené bez kontraproduktívnych byrokratických prekážok. Aj obhospodarovanie raticovej zveri má veľký, a to aj ekonomický význam a nemôže byť ohrozené príliš vysokými stavmi veľkých šeliem.

- Ochranu pred škodami spôsobenými zverou je treba viac rozvíjať aj prostredníctvom subvencií a metodického poradenstva.

- Zlepšiť je treba tiež monitoring populácií veľkých šeliem a škôd, ktoré spôsobujú a nemal by byť zanedbávaný vedecký výskum týchto druhov

- Populačný tlak troch veľkých šeliem na raticovú zver a domáce zvieratá je synergický, pretože ich areál na Slovensku je temer identický. To si treba uvedomiť aj pri vypracovávaní akčných plánov pre jednotlivé druhy týchto predátorov a pri určení ich optimálnej početnosti ako z pohľadu ich trvalého zachovania, tak aj únosnosti škôd, ktoré spôsobujú.

Tieto závery doplnili veľmi zaujímavými príspevkami autori z Rumunska, Chorvátska a Slovenska.

Možno len ľutovať, že pre množstvo referátov nezostal čas na dlhšiu odbornú diskusiu, pretože v hľadisku bolo veľa ochranárov.

Závery odborného seminára bude formulovať schválená komisia, ktorá tieto postúpi zainteresovaným orgánom a tiež tlači.