Prečo mám rád les

STANO RADIČ

humorista

Prečo máte rád les?

Hlavný dôvod je, že keď prídem do lesa, tak sa ma nikto nič nepýta. A nečaká, že vtipne odpoviem. Druhý, trochu zištný dôvod je, keď v lese rastú hríby. A to je moja veľká vášeň, hľadanie hríbov. A tretí dôvod je, že milujem zimný les ako kulisu k lyžovačke.

Vaše najobľúbenejšie miesto na Slovensku?

Ťažká otázka. Každá dedina na Slovensku je niečím zaujímavá. Keď sa to dozvedia západní turisti, tak nás tu zadupú do zeme. Vážne. Tu bude turistický raj. Moje najobľúbenejšie miesto je Kalinovo, lebo je to moja rodná dedina. Mám rád lyžiarske strediská v Nízkych Tatrách – Jasná, Tále, na východe Plejsy. Mám rád niektoré doliny – Prosiecku, Kľačiansku, milujem Slovenský raj, pekná je aj Kokava, Muránska planina. Tých miest, ktoré mám na Slovensku rád, je veľa. Možno by trvalo aj hodinu, kým by som ich všetky vymenoval.

Kde trávite voľný čas?

Nie je to v lese, je to v posteli. Mávam spánkový deficit a keby som ho doháňal v lese, tak by ma pichalo ihličie a bodliaky. Ale keď sa vyspím, tak sa vždy snažím dostať do prírody. V zime na lyže, v lete na hríby alebo na kúpanie.

Keď som robil so Stanom Radičom tento minirozhovor, sľúbil som mu, že mu jeden výtlačok Lesníka pošlem. Je mi to úprimne ľúto, ale tento sľub už bohužiaľ nesplním. Stano Radič v piatok 8. apríla – mesiac pred svojou päťdesiatkou – náhle a neočakávane zomrel. Jeho vyznanie sa z lásky k lesu a k prírode je asi posledný rozhovor, ktorý poskytol. Jeho humor mi bude chýbať.

Peter Gogola

Foto: Edo Genserek