Príroda to vie lepšie

Ladislav DOCHÁN

V televíznej relácii TA 3, som 4.4.2005 náhodne vypočul záver rozhovoru medzi generálnym riaditeľom LSR a nejakým náčelníkom ochranárov. V tomto prípade ma upútal záverečný názor ochranára „Príroda to vie lepšie“. Aj keď pravdu povediac tieto relácie nesledujem, pretože majú rovnaký obsah. Na jednej strane zástupca LSR trpezlivo vysvetľuje na kameru dôvody nášho prístupu k hospodáreniu v lesoch a na druhej strane obvykle nejaký ochranár sa tvári ako by práve pricestoval z inej galaxie a tam už lesy jeho pričinením nemajú.

Takéto relácie sú pikantné aj v tom, že na ne nikto z lesníckej verejnosti nereaguje. Dôvody sú rôzne. Alebo sa obávajú negatívnej medializácie svojej osoby, prípadne posmechu kolegov, alebo pravdepodobnejšie nejaký ten ochranár nie je pre nich partner, teda odborník na slovo vzatý. Tento názor nemá v budúcnosti nádej na úspech, pretože mediálna uzavretosť lesníkov na nižších stupňoch LSR bude z nás robiť „alchymistov“, tj. ľudí, ktorým laická verejnosť nerozumie. Myslím si, že to je dôvod prečo sa objavujú naslovovzatí odborníci v snahe pomôcť lesom. Iste, ich snaha je pre nás, mierne povedané, zábavná. Veď už za čias Márie Terézie bolo jasné, že príroda to vie lepšie. Lenže už vtedy múdre hlavy pochopili, že bez systému, tj. bez lesníkov to nepôjde a o chvíľu lesy nebudú. Nechcem miešať jablká dokopy s hruškami, ale napadlo ma prečo sa doteraz neobjavili podobní odborníci napríklad v medicíne? Iste by to „prispelo“ k zníženiu populácie.

Je chvályhodné, že ochranári chcú pomôcť, ale prečo sa máme vracať naspäť a objavovať už objavené?

Situácia má aj iný rozmer. Malo by ma vlastne tešiť, že nejaký ochranár sa chce v televíznej relácii baviť len so zástupcom LSR. Na jednej strane my sme preňho dozaista v lesníckej problematike autorita a on si posilní svoje renomé pred médiami a prípadne aj pred laickou verejnosťou. Pripusťme, že by to tak bolo. K čomu je to však dobré ? Nebolo by načase povedať takémuto ochranárovi, že hovorí hlúposti. Veď on znevážil prácu všetkých, o ktorých ja nepochybujem. Čo keby sa radšej utiahol do knižnice a zvyšok života strávil čítaním „ako to vlastne tá Príroda vie lepšie?“. Asi to nestihne, pretože má málo času. Ľudský život je na túto problematiku krátky. Mimochodom, zatiaľ pozná len nadpis.