Zalesňovacie práce u OZ Šaštín v plnom prúde

Milan KUBINEC

Prebúdzajúca sa jar v tomto roku prišla jednak oneskorene oproti minulým rokom, ale zato časove rýchlou zmenou počasia.

Táto skutočnosť si vyžiadala okamžité začatie zalesňovacích prác v obvode OZ Šaštín.

THZ pracovníci OZ na základe dlhoročných skúseností vedia, že je potrebné tieto práce urýchliť a využiť v maximálnej miere jarnú vlahu v pôde a tým dosiahnuť maximálnu ujatosť vysádzaných sadeníc čo sa v konečnom efekte prejaví na minimálnych stratách. Využitie vlhkosti je dôležité pri zalesňovaní po holorubných ťažbách na viatych pieskoch kde sa pôdna vlhkosť rýchlo pri jarných teplých vetroch znižuje.

OZ Šaštín v r 2005 Vykoná zalesňovanie na výmere 378 ha. Z uvedenej výmery pripadá na ŠL 209 ha, súkromné neodovzdané lesy 122 ha a na prenajaté lesy výmera 47 ha.

Celkove OZ spotrebuje na zalesnenie 2,1 milióna sadeníc z čoho najväčší podiel tvorí borovica lesná – jednoročka a to 1,2 milióna kusov. Oblasť OZ tvoria lužné lesy v okolí rieky Morava, borovicové monokultury na viatych pieskoch a bučiny v oblasti Malých Karpát. Tomuto členeniu územia *OZ zodpovedá i potreba ostatných sadeníc pre zalesňovanie. Sú to hlavne sadenice buk dub javor, lipa, topoľ, jaseň a jelša. Z ihličnatých drevín sú to okrem borovice lesnej  ktorou sa zalesňujú viate piesky plochy po veľkoplošných holoruboch ešte sadenice smreka  borovice čiernej a smrekovca. Pripravená pôda pre zalesňovanie tvorí 202 ha a nepripravená pôda kde treba ručne kopať plošky tvorí 176 ha.

Zalesňovacie práce sú vykonávané prevažne dodavateľkým spôsobom. Za zmienku stojí podotknúť, že do zalesňovacích prác je zapojená i pracovná skupina rómskych spoluobčanoch 10-12, ktoré pracujú pod firmou Aleny Malíkovej z Jablonice, ktorá vlastní živnostenské oprávnenie na vykonávanie pestovateľských prác v lese.

Celkom ku dňu 31. 03. 2005 má už OZ zalesnených 20 ha.

Ing. Milan Kubinec je riaditeľ OZ Šaštín

Pracovná skupiny pani Aleny Malíkovej, zloženej z rómskych spoluobčanov pri zalesňovaní do pripravenej pôdy pôdnou frézou, na LS Šaštín v poraste 328.

Foto: Ing. Radomír Nečas