Zariadenie na spracovanie diviny

Jozef ŠABO

Poľovníctvo v Topoľčiankach má dlhoročnú históriu, Poľovný revír veľká zvernica oslávi v roku 2006 100 rokov od založenia. Ešte začiatkom 90-tych rokov sa ročné úlovky všetkých druhov raticovej zvri pohybovali v rozpätí 1000 - 1500 kusov. V súčasnosti sa počet úlovkov pohybuje okolo 800 kusov. Veľmi hrubým odhadom som prišiel k záveru, že iba v novodobej cca 80 ročnej histórii štátnych lesov v Topoľčiankach bolo v ich revíroch ulovených viac ako 100 000 kusov raticovej zveri. Z poľovníckeho hľadiska sú najatraktívnejšie úlovky trofejovej zveri ale z pohľadu ekonóma ma značný význam aj divina ako potravinárska komodita. Jeden problém je zver úspešne uloviť a ďalší odborne ošetriť, uskladniť a čo najefektívnejšie zhodnotiť.

Do roku 1980 nemali Štátne lesy Topoľčianky špeciálne zariadenie na spracovanie diviny. Na krátke preskladnenie, prípadne na rozporcovanie niekoľkých kusov slúžila jedna miestnosť pred ktorou bol umiestnený veľký kotol na vyváranie trofejí. V rokoch 1980 - 1981 bola postavená budova, ktorá bola nazvaná podľa svojho účelu - Zariadenie na spracovanie diviny. Bola postavená na základe projektu, ktorý zodpovedal všetkým vtedy platným normám a predpisom. Toto zariadenie bolo uvedené do prevádzky so zámerom - upravovať divinu v koži, pripraviť ju na prevoz do prevádzok hydinárskeho priemyslu. Čas však ukázal, že z hľadiska speňaženia diviny takého riešenie nie je ideálne. Preto v rokoch 1987 - 1988 bola vypracovaná štúdia na spracovanie väčšieho množstva a zvýšenie množstva rozrobenej diviny až po vákuové balenie jednotlivých sortimentov mäsa. Celá prevádzka mala spĺňať normy EU. Z tohoto projektu sa podarilo zrealizovať iba vákuové balenie.

Kompletná technológia t.zn. žeriavové dráhy, chladiace boxy na zverinu v koži, rozrábka, chladiarenské boxy na hĺbkové zmrazenie hotových výrobkov, balenie a expedícia boli plne zosúladené s normami EU po rekonštrukcii v rokoch 2002-2003.

V súčasnosti je Zariadenie na spracovanie diviny súčasťou Strediska služieb Topoľčianky, ktoré obhospodaruje aj škôlku okrasných drevín, vinohrad, vínnu pivnicu a stará sa o úpravu zámockého parku. Keďže zariadenie je v plnej prevádzke 3/4 roka, vyučení mäsiari sa stávajú na niekoľko mesiacov záhradníkmi.

V marci 2005 ukončili v zariadení spracovanie diviny z poľovníckej sezóny 2004/2005.

 

 

V priebehu roka 2004 bolo v zariadení spracovaných 1 902 kusov raticovej zveri v celkovej hmotnosti 76 781 kg, vo finančnom vyjadrení 4 429 285 Sk. Z toho bolo 446 kusov z vlaňajšej produkcie OZ Topoľčianky, od ostatných OZ bolo vykúpených 1 403 kusov a PZ dodali 53 kusov. 1565 kusov bolo spracovaných v rozrábke na 9 druhov výrobkov a 337 kusov bolo predaných v koži.

 

 

Z hotových výrobkov bolo zrealizovaných na domácom trhu 11 951 kg, export do ČR bol zrealizovaný v objeme 15 624 kg a do Rakúska bolo predaných 2 456 kg. Výrobky, ktoré neboli odpredané na základe zmluvných vzťahov sú predávané v predajni, ktorá sa nachádza priamo v zariadení.

Na záver to najdôležitejšie: v roku 2004 dosiahlo zariadenie HV z priamych nákladov + 249 tis. Sk, pričom v budúcnosti plánujeme výrazné zlepšenie tohoto ukazovateľa.

Jozef Šabo je personalista VOR BOZP, PO, CO