máj

OCHRANA

LESNÉ PORASTY

Podkôrny hmyz:

V máji kulminuje jarné rojenie väčšiny druhov podkôrneho hmyzu. Tejto skutočnosti zodpovedá aj zvýšená aktivita lesného hospodára pri plnení úloh v boji s ním. Vykonávajú sa pravidelné kontroly lapákov a odbery zachyteného hmyzu z feromónových lapačov. O týchto kontrolách sa vedie evidencia, aby bolo možné vyhodnotiť stupeň ohrozenia porastov podkôrnym hmyzom a podľa toho usmerňovať ďalšie opatrenia. Koncom mesiaca treba začať (podľa výsledkov kontrol) s odkôrňovaním lapákov I. série na lykožrúta smrekového lesklého.

V borových porastoch sa ukončuje asanácia lapákov na lykokaza borovicového a lykokaza borinového a môže sa pristúpiť k asanácii lapákov na lykožrúta borovicového a lykožrúta vrcholcového. Opäť sa zintenzívňuje vyhľadávanie novonapadnutých stromov v smrekových i borových porastoch a bezodkladne sa pristupuje k ich asanácii. Asanuje sa aj napadnuté vyťažené drevo na skládkach.

V ihličnatých výsadbách treba vykonávať kontrolu výskytu tvrdoňa smrekového. Po zistení jeho zvýšeného stavu na lokalitách, kde sa nepoužili preventívne ošetrené sadenice a nevykonalo sa ani ošetrenie granulátmi pri výsadbe, je nevyhnutné vykonať kuratívne ošetrenie syntetickými pyretroidmi.

Počas mája sa kontroluje stav odumierania pripravených lapákov pre podkôrnika dubového. Na stanovištiach postihnutých HHD treba uložiť zvyšky po ťažbe (z obdobia december – máj) do hromád v silno zatienených častiach porastov. V prípade možnosti pálenia je vhodné časť haluziny ponechať na teplejších, svetlejších miestach ako lapáky (lapacie hromady). V tomto prípade sa o lapacích hromadách musí viesť evidencia rovnako ako o klasických lapákoch. Vyhľadávajú a vyznačujú sa hynúce a práve uhynuté stromy dubov napadnuté podkôrnikom dubovým.

 

Listožravý a cicavý hmyz:

Ochranárske aktivity súvisiace s opatreniami proti listožravému hmyzu v máji vrcholia. Podľa stavu rašenia dubov a poveternostných podmienok vykonávajú sa na začiatku mája ošetrenia proti dubovým defoliátorom (obaľovače a piadivky) a v druhej dekáde mája i ošetrenie proti mníške veľkohlavej. Pri týchto druhoch škodcov treba pri leteckom ošetrení uprednostniť biologické prípravky alebo prípravky zo skupiny inhibitorov tvorby (syntézy) chitínu. Keďže ide o požerové prípravky, treba pri aplikácii dbať na voľbu optimálneho termínu zásahu. Zásah je najvhodnejšie vykonať v období, keď je škodca v najcitlivejšom vývojovom štádiu, ale súčasne prijíma dostatočné množstvo potravy, keď sú vhodné poveternostné podmienky (prevláda suché a teplé počasie) a keď je hostiteľská drevina dostatočne olistená (listy majú aspoň 2/3 konečnej veľkosti). Ošetrenie sa vykonáva, ak je škodca v druhom instare.

Nevyhnutnou činnosťou po pozemnom a leteckom ošetrovaní je vykonanie kontroly účinnosti.

V porastoch, v ktorých kontroly prezimujúcich pahúseníc ploskanky smrekovej v pôde signalizovali možné premnoženie škodcu, je potrebné vykonať koncom mesiaca kontrolu rojenia. Optimálnou je fotoeklektorová metóda, pri ktorej sa fotoeklektory umiestnia v porastoch pred začiatkom rojenia. Orientačný obraz o stave populácie môže dať i pochôdzka po porastoch počas slnečného dňa a okulárne zhodnotenie stavu rojenia.

Vykonáva sa kontrola hrebenárky hrdzavej (prezimujúce vajíčka), najmä vo vyšších polohách – na kosodrevine. Za kritický počet sa považuje nájdenie jednej znášky na 10 náhodne prehliadnutých letorastoch borovice alebo kosodreviny. V nižších polohách dochádza k liahnutiu pahúsenice škodcu už v máji, preto je už v tomto období potrebné vykonať obranný zásah.

Začiatkom mesiaca sa rojí hrebenárka borovicová a mladé húsenice sa liahnu z vajíčok asi o 2-3 týždne. Preto treba v máji kontrolovať intenzitu rojenia a početnosť vajíčok. V prípade premnoženia škodcu pripraviť obranný zásah.

Začiatkom mesiaca, podľa stavu rozvitia smrekovca, sa vykonáva obranný zásah proti rúrkovčekovi smrekovcovému. Odporúčanými prípravkami sú najmä inhibítory syntézy chitínu, resp. syntetické pyretroidy. Ošetrenie vykonávať iba v semenných sadoch a v porastoch oslabených viacročným žerom. Definitívnemu rozhodnutiu o vykonaní obranného zásahu musí predchádzať kontrola početnosti škodcu tesne pre zásahom.

V prípade nutnosti je potrebné vykonať obranné opatrenia proti voškám na jedli, smreku a smrekovci. Aby bol zásah úspešný, treba ho načasovať do obdobia, kedy je škodca najzraniteľnejší. Pri kôrovniciach na smrekovci a smreku možno obranný zásah odporučiť po viacročnom silnom napadnutí smrekovcových kultúr, mladín a semenných sadov.

V máji sa vykonávajú obranné zásahy aj proti obaľovačovi mládnikovému. Ide o ťažko hubiteľného škodcu, z čoho vyplýva nutnosť použitia kontaktných insekticídov. Postreky proti obaľovačovi mládnikovému sa spravidla vykonávajú iba v semenných sadoch.

 

Boj s burinou:

Začiatok mája je posledným termínom na selektívne jarné aplikácie listových herbicídov s účinnou látkou glyfosát. Cieľové dreviny ešte nerašia, burinové druhy majú vyvinutú listovú plochu alebo aspoň narašené pupene. Niekoľkodňový rozdiel medzi pučaním nežiadúcich krov (vtáčí zob, trnka, hlôh, šípová ruža, černičie) a prirodzeného zmladenia duba možno využiť na takýto postrek a ochrániť tak dubový nálet pred nežiadúcou konkurenciou.

 

Hubové ochorenia drevín:

V borovicových kultúrach sa dokončuje sledovanie výskytu sypaviek. Pozornosť treba zamerať aj na výskyt rôznych druhov hrdzí, pri ktorých dochádza v tomto období k vytváraniu ložísk jarných výtrusov. Najmä vo výsadbách a kultúrach sa kontroluje výskyt ohýbača sosnového, ako aj rôznych druhov hrdzí. Na sadeniciach borovice vejmutovky je nutné sledovať výskyt mechúrnatky vejmutovkovej. Účinná ochrana a obrana voči širokému spektru hrdzí na boroviciach spočíva v poznaní ich vývojových cyklov a v tej súvislosti najmä v odstraňovaní medzihostiteľských rastlín. Pri silných výskytoch sa odporúča vykonať postrek fungicídnymi prípravkami.

V topoľových oblastiach je potrebné sledovať výskyt dotichízy topoľovej. Kontrola sa vykonáva najmä v hlavových škôlkach a vo výsadbách tak, že sa zisťujú charakteristické príznaky ochorenia, ako je vodnaté tmavé sfarbenie kôry, nekrotizácia kôry, vädnutie výhonov v miestach nekróz a nad nekrózami, sčernenie vodivých pletív, prítomnosť pykníd. Napadnuté jedince je potrebné vyrezať a spáliť.

Z dôvodov zníženia rizika prenosu tracheomykóznych húb v dubinách je potrebné venovať zvýšenú pozornosť porastovej hygiene a regulácii početnosti vektorov.

POĽOVNÍCTVO

V máji sa dokončuje terénne hodnotenie škôd zverou a kompletizuje hlásenie L 115 „Hlásenie škôd spôsobených zverou na lesných porastoch“. Evidencia a výpočet škôd zverou slúžia jednak pre centrálne spracovanie údajov za celé Slovensko, ako aj pre vlastnú potrebu lesníckych organizácií pri vymáhaní škôd vzniknutých na prenajatých pozemkoch a pre zameranie ochrany lesa proti zveri v nasledujúcom období.

Druhá polovica mája a začiatok júna je vhodným obdobím na zraňovanie kôry smrekov (najlepšie ronenie živice po poranení) ako metódy ochrany kmeňov proti obhryzu a lúpaniu v prebierkových porastoch do veku 60 rokov. Zraňovanie je možné urobiť viacerými druhmi škrabákov a hoblíkov, ktoré sú pre tento účel špeciálne vyrábané. Cieľom zraňovania je prerezanie plytkej povrchovej vrstvy kôry (rany nesmú zasahovať do beli), ktoré spôsobí intenzívne ronenie živice a urýchli vytváranie hrubej borky. Vzhľadom na túto skutočnosť môžu neskôr hlboké pozdĺžne rany spôsobiť chyby dreva, preto zraňovanie robíme opatrne.

 

ŠKÔLKY

Hubové ochorenia/ochrana semien:

V tomto období sa robia výsevy na nekrytých substrátoch a minerálnej pôde. Morenie semien ihličnanov pred výsevom čiastočne chráni vzchádzajúce semenáčiky proti padaniu.

Výsevy ihličnanov niekedy dosť poškodzujú vtáky, ktoré vyzobávajú vzchádzajúce semenáčiky. Účinným opatrením je zakrývanie netkanými textíliami alebo iným vhodným materiálom. Hneď po vzídení sa však musí textília odstrániť, lebo pod ňou sú veľmi dobré podmienky pre rozvoj plesní a húb.

Keď väčšina semenáčikov zhodí semenné čiapočky, treba vykonať zálievku záhonov proti padaniu semenáčikov. Tento zásah sa nemá robiť za plného slnečného svitu a vysokých teplôt.

Pri výseve buka je dôležité vybrať miesto sejby tak, aby sa tam aj pri dlhšom daždivom období nehromadila voda. Výsev v stojacej vode sa nedá zachrániť.

V tomto období je dôležité sledovať predpovede počasia. V prípade nebezpečenstva neskorých mrazov treba zabezpečiť preventívne postriekanie záhonov kyselinou boritou a zabezpečiť ochranu proti zamrznutiu (závlahy, netkané textílie, a podobne).

Rubriku pripravuje Ing. Ján Kovalčík, CSc.