Kontroly na pokračovanie

Jozef MARKO

Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý vo februári 2005 na objednávku Lesov SR zrealizovala na vzorke viac ako tisíc respondentov agentúra Focus, až 64% ľudí dôveruje nášmu podniku, že sa mu podarí obnoviť lesy postihnuté veternou kalamitou tak, aby v budúcnosti znovu slúžili verejnosti a aj na ťažbu dreva. Potešiteľné zistenie. Už menej tešia odpovede respondentov na otázku, či súhlasia s názorom, že v Lesoch SR prebehne obchod s kalamitným drevom korektne a transparentne, bez obohacovania sa jednotlivcov na úkor štátu. Iba 34% opýtaných odpovedalo kladne. To je veľmi málo.

Výsledky tematických previerok, zameraných na kontrolu porovnania deklarovaného množstva drevnej hmoty podľa dokladov so skutočným množstvom po fyzickom premeraní na kalamitných odštepných závodoch Beňuš, Čierny Balog, Liptovský Hrádok a Námestovo z februára a marca tohto roka ukazujú, že pochybnosti verejnosti sú v tomto smere do určitej miery skutočne oprávnené. Kontrolóri z generálneho riaditeľstva zistili porovnaniami preukazov pôvodu dreva na prepravu a spracovanie reálneho množstva pri dodávkach dreva z odvozných miest na expedičné sklady a z expedičných skladov odberateľom viacero nedostatkov. Od menej závažných až po prípad, že nikto nebol schopný predložiť doklady, oprávňujúce vykonať odvoz a ďalšiu nakládku približne 30 kubíkov dreva. Tento prípad bol okamžite odstúpený orgánom činným v trestnom konaní. Okrem tohto ojedinelého prípadu bolo prijatých celkom 21 nápravných opatrení s uvedením adresnej zodpovednosti a termínmi plnenia.

Nie je dôvod si myslieť, že na nekalamitných závodoch sa žiadne nedostatky v tejto oblasti nevyskytujú. Preto série tematických previerok budú pokračovať po celom Slovensku. Nielen dôsledná kontrola, ale aj prijímanie účinných opatrení a vyvodenie osobnej zodpovednosti za nedodržiavanie všeobecne záväzných legislatívnych a interných predpisov, môžu prinavrátiť štátnym lesníkom dôveru verejnosti v ich čestnosť a korektnosť. Aby ľudia neverili iba ich odborným schopnostiam, ale aj morálnemu profilu.