MP SR PREDLOŽILO LEGISLATÍVNY ZÁMER TRANSFORMÁCIE LESOV SR

SITA, 13. apríl 2005

 

Ministerstvo pôdohospodárstva SR predložilo do pripomienkového konania legislatívny zámer na vypracovanie zákona o založení spoločnosti Lesy Slovenskej republiky, a.s. Zákon má umožniť zmenu právnej formy štátneho podniku Lesy SR na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu a vytvoriť legislatívne podmienky na realizáciu a zabezpečenie transformácie tejto organizácie. Akcionárske práva má v štátnej akciovej spoločnosti vykonávať Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

Na založenie akciovej spoločnosti sa podľa legislatívneho zámeru použije majetok štátu v správe štátneho podniku Lesy SR s výnimkou lesných pozemkov vo vlastníctve štátu a drobných vodných tokov. Lesné pozemky v účtovnej hodnote približne 34 mld. Sk tak zostanú naďalej vo vlastníctve štátu, pričom určenú časť vlastníckych práv k tomuto majetku bude vykonávať rezort pôdohospodárstva.

 

LESNÍCI ZVÝŠIA INVESTÍCIE DO OCHRANY PRÍRODY O 100 MILIÓNOV

TASR, Národná obroda, 21. apríl 2005

Štátny podnik Lesy SR v Banskej Bystrici chce v najbližších štyroch rokoch z vlastných zdrojov zvýšiť financie na verejnoprospešné činnosti spojené s ochranou prírody o vyše 100 miliónov korún na sumu 332 miliónov korún v roku 2008. Podnik sa aj preto neobáva protestov občanov proti politike bezohľadnej voči životného prostrediu.

Lesníci boli totiž historicky prvými ochranármi prírody a vždy počítajú so zvýšením investícií do environmentálne priaznivejších technológií. Uviedol to hovorca Lesov SR Peter Gogola pri príležitosti zajtrajšieho Dňa Zeme.

 

ZÁMEROM TRANSFORMÁCIE NIE JE PRIVATIZÁCIA

Formát, 21. apríl 2005

 

S generálnym riaditeľom š. p. Lesy SR Karolom Vinšom o transformácii, o predávaní dreva, o živote lesníkov.

 

Projekt transformácie je stále iba na papieri, alebo ste ho už začali realizovať?

- „Do veľkej miery ho začali realizovať v tomto roku práve riaditelia odštepných závodov. Oni sami už dlhšie cítili nutnosť racionalizovať organizačné štruktúry závodov a lesných správ, zefektívniť ekonomiku závodov, utlmiť neproduktívne a stratové prevádzky. Ich snaženie, koordinované ústredím podniku, smeruje k hospodárnejšiemu nakladaniu so štátnym majetkom, k vytvoreniu lepších podmienok pre tých, ktorí sú kľúčovými ľuďmi v jadre podnikania Lesov SR – v lesníckej produkcii.

Tými kľúčovými ľuďmi sú odborní lesní hospodári a lesníci. Ich posunutím na úroveň lesného obvodu zvýšime odbornú starostlivosť o les. Vo vedomí verejnosti zatiaľ prevláda predstava, že lesníci sú tí, ktorí ťažia a predávajú drevo. Málokto si ale dokáže predstaviť, koľko práce musia lesníci vynaložiť pri zakladaní, ochrane a výchove porastov, aby zhruba po sto rokoch ostal za nimi ekologicky stabilný les, ktorý nie je iba zásobárňou dreva, ale plní množstvo iných, pre každého človeka životne dôležitých funkcií. Či prší, alebo mrzne, či je po kolená snehu alebo blata, lesníci musia ísť do porastov a musia si urobiť svoju prácu. Treba im za to všetkým poďakovať. Zvlášť teraz v apríli, ktorý je mesiacom lesov.“

Keď sa na Slovensku povie transformácia, v ľuďoch to evokuje väčšinou strach zo skrytej privatizácie, tunelovania a pod. Hrozí aj v Lesoch SR po ich transformovaní na akciovú spoločnosť od 1. januára 2006, že budú sprivatizované, alebo že výrazná časť financií vďaka predaju dreva zo štátnych lesov skončí v súkromných vreckách?

  - „Ani v programovom vyhlásení vlády, ani v projekte nie je zmienka o privatizácii štátneho majetku, privatizácia nie je otvoreným ani skrytým zámerom transformácie. Po tom, ako sa nám po niekoľkomesačnej mravčej práci podarilo účtovne usporiadať majetok v užívaní Lesov SR, ktorého evidencia bola desaťročiami neuveriteľne zanedbaná, odpredávame dubiózny nepotrebný majetok ktorý iba zaťažuje podnik. Je to štandardný postup, ktorý robia v takejto fáze všetky firmy. Nebudeme však odpredávať lesný pôdny fond, ktorého účtovná hodnota predstavuje mimochodom viac ako 34 miliárd korún. Chceme vybudovať štandardne fungujúcu spoločnosť, zdravú a konkurencieschopnú, ktorá nebude musieť prosiť o peniažky zo štátnej kasy, ale naopak, bude schopná do nej výrazne prispievať.“