Musíme sa naučiť zaokrúhľovať „po európsky“

Peter GOGOLA

Rozhovor s Ing. Jánom Čavojským, vedúcim Odboru marketingu a CRM

Vláda vo februári vydala nariadenie č.86, týkajúce sa klasifikácie surového dreva. Ako bude toto nariadenie uplatňované v podmienkach š.p. LESY SR?

Nariadenie vlády SR č. 86/2005 bolo prijaté v súvislosti so vstupom Slovenska do EÚ a povinnej aproximácii zákonov EÚ členskými štátmi, v tomto prípade Smernice Rady č.68/89/EHS z 23.januára 1968 týkajúcej sa klasifikácie surového dreva. Toto nariadenie nadobudlo účinnosť 1. mája 2005.

Účelom vydania a preberania Smernice členskými štátmi EÚ bolo zjednotiť klasifikáciu surového dreva pri jeho obchodovaní a zostavovaní štatistiky v členských štátoch na základe jednotných pravidiel tu definovaných ako „klasifikácia v EHS“. Surové drevo sa nesmie obchodovať na spoločnom trhu „klasifikované ako EHS“, ak nespĺňa jednu z ustanovených klasifikácii v prílohe smernice. Členské štáty môžu používať klasifikáciu EHS ako povinnú pre predaj časti alebo celej svojej produkcie dreva. Vzhľadom na národné zvyklosti a špecifiká v obchodovaní majú viaceré členské štáty naďalej vlastné národné klasifikácie (STN v SR, Rakúske obchodné uzancie v Rakúsku, Doporučená pravidlá pro měření v ČR) a v platnosti je aj európska norma (EN z roku 1997), ktorú členské štáty preberajú do svojej sústavy noriem. V SR bola prevzatá a je platná ako STN EN 1315 od roku 2003. Existencia sústavy EN je vlastne zdokonalením zastaralej a takmer nepoužívanej Smernice z roku 1968, no ani tieto normy (EN) neboli členskými štátmi jednoznačne prijaté a naďalej sa v obchode s drevom riadia národnými normami. Tieto však v časti meranie dreva (zaokrúhľovanie priemerov nadol) korešpondujú so Smernicou aj s EN. Súčasnú situáciu na Slovensku, keď prebieha revízia národných noriem a absentujú súborné pravidlá akceptovateľné oboma stranami (producent – spracovateľ) skomplikovalo Nariadenie vlády č.86 najmä svojím termínom účinnosti. Pripravované Pravidlá pre triedenie dreva v SR spracovávane LVÚ vo Zvolene zakotvia zmeny vyplývajúce z nariadenia vlády č.86 do národných noriem STN 48 0055 a 480056. Spôsob implementácie pre OZ bude vydaný po schválení týchto Pravidiel pravdepodobne do konca júna 2005.

 

S trochou humoru by som

to definoval: raz meraj a dvakrát píš.

Raz odmerať, dvoma spôsobmi vypočítať a zaevidovať.

Medzi termínom účinnosti Nariadenia vlády č.86 a termínom vydania Pravidiel pre triedenie dreva v SR existuje istý nesúlad. Ako majú zamestnanci postupovať? Vydali ste pre OZ nejaké zjednocujúce pokyny?

Áno, samozrejme. Stručne ich zhrniem do niekoľkých bodov:

- spôsob merania dĺžok sa nemení – § 4, bod 2 Nariadenia vlády č.86, podľa ktorého sa dĺžka zaokrúhľuje na celé decimetre nadol - v súčasnosti nemáme pre tento spôsob zodpovedajúce tabuľky objemu dreva. Používané Tabuľky objemu dreva meraného s kôrou sú pre listnaté dreviny členené po 10 cm, u väčších dĺžok po 50 cm a pre ihličnaté dreviny sú členené po 25 cm, u väčších dĺžok po 50 cm. Stúpanie dĺžok je taktiež zvyčajne dohodnuté medzi predávajúcim a kupujúcim v kúpnych zmluvách na základe technologických možností a výrobného programu kupujúceho (Pripravované Pravidlá pre triedenie dreva v SR so stúpaním po 10 cm u ihličnatého dreva neuvažujú).

- pri meraní hrúbky sa zaokrúhľuje nadol - § 5, bod 5, z oboch meraní bez zaokrúhľovania sa vypočíta aritmetický priemer a zaokrúhli sa na celé centimetre nadol. Tento spôsob merania a zaokrúhľovania priemerov budú všetky OZ bezpodmienečne používať od 1.5.2005 pri výrezoch ihličnatých a listnatých I.-III. tr. akosti, pri surových kmeňoch ihličnatých aj listnatých ako aj prípadne ďalších sortimentoch, ktorých objem sa zisťuje Huberovou metódou. Netýka sa to dreva, ktorého objem sa zisťuje v priestorových metroch a prostredníctvom hmotnosti (prepočet z atro a lutrotony).

-  klasifikácia surového dreva podľa hrúbkových stupňov sa nemení - § 8 neudáva možnosť zatrieďovania podľa stredovej hrúbky v kôre - v súčasnosti v podstate jediný bežne používaný spôsob, okrem merania odkôrnenej ihličnatej guľatiny u kupujúceho. Cenníkové ceny na 2.Q sú stanovené podľa hrúbkových stupňov udávaných v kôre, k čomu sa viažu aj kúpne zmluvy. Z tohto dôvodu minimálne do skončenia 2.Q 2005 zostáva spôsob klasifikácie hrúbkových stupňov ako doteraz, t.j. podľa zistenej stredovej hrúbky v kôre. LVU vo Zvolene v súčasnosti spracováva tabuľky odpočtu na kôru, ktorá bude použitá pre zatrieďovanie sortimentov do hrúbkových stupňov bez kôry. Tabuľky budú súčasťou Pravidiel pre triedenie dreva v SR.

- označovanie surového dreva sa nemení - § 10 uvádza povinnosť označovania surového dreva – sortimentov uvedeným spôsobom, ak sú vyrábané podľa „klasifikácie EHS“. Nakoľko surové drevo vyrábame a predávame podľa národnej normy STN 48 0055 a STN 48 0056, zostáva v platnosti označovanie doteraz používaným spôsobom (STN 48 0050 a vyhl.č.244/1997)

Čo teda vyplýva z implementácie spomínaných legislatívnych noriem?

Z uvedeného vyplýva, že spôsob zaokrúhľovania nameraných hrúbok nadol je platný od 1.5.2005 a je zároveň jedinou zmenou oproti doterajšiemu spôsobu merania a triedenia dreva do vydania Pravidiel pre triedenie dreva v SR. Pri inventúre dreva je teda zisťovaný len rozdiel z iného spôsobu zaokrúhľovania hrúbok.

Ako sa to premietne do spôsobu vykonania inventúr ?

S trochou humoru by som to definoval: raz meraj a dvakrát píš. Raz odmerať, dvoma spôsobmi vypočítať a zaevidovať. Podrobný postup pre vykonanie inventúry a stanovenie účtovných rozdielov z inventúry je obsahom listu Inventúra drevných zásob – vykonanie č. 3484/210/2005 zo dňa 15.4.2005.

Ďakujem za rozhovor.