Členovia krúžku s Ing. Brašeňom pred vchodom do kaštieľa

Na návšteve v poľovníckom kaštieli a bažantnici v Palárikove

Radovan UŠKRT

Som členom krúžku mladých priateľov poľovníctva. V dňoch 10.-19. marca 2005 sa konal v DK Družba Levice 10. ročník Levických poľovníckych dní, na ktorých mal aj náš krúžok svoju expozíciu. V sobotu 12. marca, počas konania odborného seminára o chove šeliem na Slovensku, sa pri našom stánku na výstave zastavil aj p. Gogola z GR Lesov SR, š.p. Banská Bystrica. Pri rozhovore s vedúcim nášho krúžku, p. učiteľom Palaťkom, nám venoval februárové číslo časopisu Lesník. Časopis sa nám veľmi páčil, a pretože aj ja by som chcel byť lesníkom, rozhodol som sa, že napíšem do časopisu o niektorej našej krúžkovej akcii.

Pán učiteľ pre nás aj v tomto školskom roku pripravil viacero zaujímavých poľovníckych výletov. Na jednom takom sme boli v sobotu 16. apríla. Náš poľovnícky krúžok, ktorý má v súčasnosti už 26 členov, navštívil poľovnícky kaštieľ a bažantnicu v Palárikove.

Niečo o účelových zariadeniach Lesov SR š.p. Banská Bystrica sme už počuli predtým, ale nikto z nás tam dovtedy nebol. Čakali sme preto netrpezlivo už pred ôsmou hodinou ráno na parkovisku pred sídlom Okresnej poľovníckej organizácie v Leviciach na príchod pána učiteľa. Krátko po ôsmej sme všetci pätnásti prítomní členovia a členky krúžku nastúpili do autobusu a tešili sme sa na zaujímavú cestu do Palárikova. Počas nej sme si všímali okolitú prírodu a najmä srnčiu zver na zelených poliach, bažanty, zajace, hniezda vtákov, ale aj čierne skládky odpadov popri ceste. V Podhájskej k nám pristúpil p. Ing. Brašeň so synom Hubertom – žiakom 2. ročníka našej ZŠ a členom nášho krúžku. Onedlho nato sme už vystupovali z autobusu v parkovom areáli poľovníckeho kaštieľa, v ktorom nás už čakala p. Becíková, ktorá nám veľmi ochotne predstavila a ukázala všetky zaujímavé a dôležité časti kaštieľa. Videli sme tu krásne poľovnícke trofeje, vzácny historický nábytok, umelecké predmety a historické zbrane. Pani Becíková nám porozprávala o zaujímavej histórii kaštieľa a o jeho súčasnom využití najmä na stretnutia najvyšších predstaviteľov Medzinárodnej rady pre poľovníctvo (CIC). Ukázala nám taktiež zariadenia izieb a apartmánov, kde bývajú počas zasadnutí CIC zahraničné a domáce delegácie. Potom sme sa autobusom previezli do neďalekej bažantnice, ktorou nás sprevádzal p. Ing. Brašeň a zverostrážca p. Kováčik, pracovníci OZ Palárikovo. Najprv sme si pozreli bažantnicu zvonka, pričom sme videli veľa krásne sfarbených bažantov, ale aj veľkú čriedu muflónej zveri. Bol to nádherný zážitok, pozorovať zblízka krásne trofejové barany, ako aj muflónky s mláďatami. Potom sme sa už previezli do bažantnice, kde sme mali viac ako dve hodiny na prechádzku po celom areáli s možnosťou pozorovať všetko, čo súvisí s chovom bažantov, divých kačíc, divých moriek, muflónej a srnčej zveri v tomto zariadení. Čas nám veľmi rýchlo ubehol a napoludnie sme sa už museli chystať naspäť do Levíc. Bol to veľmi zaujímavý poľovnícky výlet, ktorý v nás všetkých zanechal veľa nezabudnuteľných spomienok a zážitkov, za ktoré sme vďační nášmu vedúcemu krúžku p. učiteľovi Palaťkovi, p. Ing. Brašeňovi ako aj p. Becíkovej.

Radovan Uškrt je žiakom 8. ročníka I. ZŠ na ul. M. R. Štefánika v Leviciach

foto: autor