PODLAVICKÉ VÝMOLE

 

Ján MIČOVSKÝ

100 rokov od významného lesníckeho počinu

 

Dnes už vieme zreteľne pomenovať hodnoty lesa. Produkčné a najmä  tie ďalšie. Sú to silné tromfy v dialógu lesníkov so spoločnosťou. Silné, ale nedostatočné! Hovoria totiž „len“ o biologickom a ekonomickom význame našej profesie. Dnes nám však treba dovidieť ešte ďalej - na kultúrny rozmer lesníctva. Rozmer, ktorý tu je a ktorý bude malá gulička menom Zem potrebovať stále viac. V našej moci je totiž ponúkať nielen drevo, kyslík, pôdu a vodu, ale aj poznanie, že sila lesníkovej práce vstupuje do každodenných príbehov sveta a mení tak nielen jeho biologické parametre, ale aj – človeka samotného.

Práve toto mi napadlo pri slovách Prof. Ing. Dušana Zachara, DrSc., ktorými sa veľmi pôsobivo prihovoril pestrému auditóriu lesníkov, pedagógov, ochranárov, múzejníkov a úradníkov, stretnuvších sa na odbornom seminári venovanom stému výročiu zalesneniu Podlavických výmoľov pri Banskej Bystrici. Tento verejnosti málo známy počin lesníkov zvrátil na začiatku XX. storočia zhubný proces na zdegradovaných pôdach v okolí Podlavíc tak úspešne, že dnes už v lesnom teréne nik nerozozná, že tu pred sto rokmi bola len mŕtva zem. Pozoruhodná hrúbka humusu, ktorá sa tu vytvorila vďaka obtiažne založenému porastu, svedčí o schopnosti lesníkov prinavracať Zemi život. Je to pre planétu, na ktorej sa denne strácajú hektáre lesa a tony zeme veľmi dôležitá správa.

Na seminári, ktorý príhovorom otvoril generálny riaditeľ Ing. Karol Vinš, vystúpili okrem Profesora Zachara aj špecialista podniku na ochranu lesa Ing. Ján Kovalčík, CSc., nestor slovenských ochrancov prírody Ing. Július Burkovský a riaditeľ Mestských lesov v B. Bystrici Ing. Roman Rosiar.

Na Slovensku je viacero miest, kde sa lesníkom podarilo úspešne zalesniť zničené pôdy, napríklad Periská pri Brezovej pod Bradlom, či krasové pôdy v okolí Hrhova. Podlavické výmole sú však jedinečné práve komplexnosťou evidencie vykonaných prác, čo tejto lokalite prepožičiava punc stredoeurópskeho významu.

Po prednáškovej časti sa účastníci presunuli na Podlavické výmole, kde ich privítal a po náučnom chodníku viedol Ing. Eduard Apfel z Mestských lesov. Seminár potom pokračoval užitočnou diskusiou, na ktorej vystúpili Prof. Ing. Ľubica Šmelková, CSc. a doc. Ing. Karol Gubka, CSc. z Lesníckej fakulty, ako aj Ing. Anna Tučeková, PhD. z Lesníckeho výskumného ústavu. Profesor Zachar, ktorý je medzinárodne uznávaným odborníkom v oblasti pôdnej erózie a ktorý Podlavickým výmoľom venoval značnú časť svojej vedeckej práce navrhol, aby sa na tomto mieste vytvoril demonštračný objekt, ktorý by bol zaradený medzi lesnícke pamätníky.

Seminár k storočnici zalesnenia Podlavických výmoľov zorganizovali LESY SR, š.p. v spolupráci s Mestskými lesmi v Banskej Bystrici dňa 29. apríla 2005.