Pozvánka na celoslovenskú výstavu

Poľovníctvo a príroda 2005

(15. – 19.6. 2005)

 

Alojz KAŠŠÁK

 

KLENOT MEDZI VÝSTAVAMI

Organizovanie výstav v Európe sa stáva pravidlom hlavne v západných krajinách. Výstavy vo Viedni, Budapešti alebo Mníchove sú prezentáciou z väčšej miery len komerčných vystavovateľov a loveckých kancelárií.Tamojšie poľovnícke organizácie sa síce snažia včleniť do programu výstav i ukážky z poľovníckych tradícií a zvyklostí, vo veľkom objeme komerčných činností sa však tieto ukážky strácajú. Márne by sme tam hľadali výsledky starostlivosti alebo vedecké základy poľovníctva a ochrany prírody... Práve preto mnohí odborníci z oblasti poľovníctva na Slovensku tvrdia, že výstava Poľovníctvo a príroda 2005 bude jedinečná a môže byť príkladom ostatným krajinám Európy. Účastníci budú mať možnosť prezentovať výsledky starostlivosti o prírodu pred zahraničím, stretnúť sa s vrcholnými predstaviteľmi medzinárodných poľovníckych organizácií FACE a C.I.C. i s poľovníkmi z rôznych regiónov Slovenska a taktiež odovzdať informácie laickej verejnosti o význame poľovníctva.

PREHLIADKA TROFEJÍ

Zo západnej Európy zaznievajú hlasy, že poľovnícke výstavy sú iba prehliadkou kostí a lebiek ulovených jedincov. Výsledky chovateľských prehliadok však dokazujú, že v rámci väčšiny regiónov na Slovensku sa prejavuje pozitívny výsledok snaženia poľovníckych a hodnotiteľských komisií OkO-RgO SPZ, zvyšuje sa trofejová kvalita zveri a znižuje počet nesprávne ulovených jedincov. Zlepšuje sa aj štruktúra odlovu a správne sa poukazuje na nedostatky v niektorých regiónoch. Čo uvidíte na výstave? Účasť na celoštátnej poľovníckej výstave potvrdili: Poľsko, Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Slovinsko, Maďarsko, Srbsko a Čierna hora. Každá zo zúčastnených krajín sa bude prezentovať aktuálnymi svetovými rekodmi. Kvalita, početnosť a druhové zloženie slovenských trofejí sa rôznia podľa jednotlivých regiónov. Neboli predložené všetky zlaté a strieborné trofeje zo zveri ulovenej v rokoch 2000-2004, keďže časť z nich ulovili zahraniční poplatkoví hostia a časť slovenských majiteľov trofejí ich na výstavu z obavy pred stratou alebo poškodením nepredložila. Najviac trofejí predložili RgO SPZ Žiar nad Hronom (69), OkO SPZ Levice (64) a RgO SPZ Gemer (57).  Veľmi zaujímavá bude aj kolekcia 24 danielich trofejí z OkO SPZ Skalica, jelenie trofeje z OZ Kriváň, OkO SPZ Banská Bystrica, srnce z okresu Komárno, 23 diviačich klov z RgO SPZ Gemer, abnormity  a mnohé ďalšie. Veru, je sa na čo tešiť!

ENVIRONMENTÁLNA VÝCHOVA A POĽOVNÍCKA KULTÚRA

 

Slovenský poľovnícky zväz v spolupráci s redakciou televízneho magazínu Halali, Slovenskou agentúrou životného prostredia a Združením lesníčiek pripravuje v tomto roku tretí ročník celoslovenskej environmentálnej súťaže Deti prírode. Táto aktivita je vyvrcholením a zároveň aj odmenou pre deti, ktoré sa zúčastňujú súťaží Krúžkov mladých priateľov poľovníctva, Hyperikum a lesníckych hier. Environmentálne myslenie sa prejavuje aj v práci predsedov osvetových komisií SPZ v regiónoch s deťmi základných a stredných škôl. Aj preto jeden deň výstavy Poľovníctvo a príroda (16.júna-štvrtok) je špeciálnym dňom pre mládež. Deti do 15 rokov budú mať vstup na výstavu zdarma a budú sa im venovať skúsení odborníci z oblasti environmentálnej výchovy zo Slovenskej agentúry životného prostredia, Štátnej ochrany prírody, Spoločnosti pre ochranu vtáctva, Tatranského národného parku, Lesov Slovenskej republiky a iných organizácií. Z umeleckých kruhov prídu podporiť detský deň aj milovníci prírody - maliari, herci, hudobníci. Štvrtok obohatí aj výtvarná súťaž pre deti priamo počas výstavy o atraktívne ceny. V sobotu (18. júna) zaradili organizátori do sprievodného programu juniorskú súťaž vo vábení jeleňov, ktorej sa môžu zúčastniť žiaci základných škôl a  študenti stredných odborných učilísť a stredných škôl. O deň skôr sa uskutoční medzinárodná súťaž vo vábení jeleňov pre seniorov s účasťou vábičov zo Slovenska, Maďarska, Čiech a Rakúska o hodnotné ceny z vydavateľstva Hubertlov.

Významnou súčasťou výstavy je problematika správania sa poľovníkov, používanie vhodných odevov do prírody, dodržiavanie zvykov a tradícií. Sprievodný program je bohatý na módne prehliadky, zaujímavá bude súťaž pre dievčatá a ženy o najkrajšiu priateľku prírodu - najkrajšiu lesnú vílu. Na svoje si prídu aj milovníci loveckej hudby, ktorú budú v prostredí Agrokomplexu Nitra šíriť lesničiari z Čiech i Slovenska. Nezanedbateľným sú taktiež prezentácie práce sokoliarov, kynológov, poľovníckych doplnkov a pomôcok do prírody.

 

SEMINÁR A VIDEOSÁLA

Vo videosále v pavilóne F sa uskutočnia počas konania výstavy besedy pre odbornú i laickú verejnosť. Odborný seminár bude zameraný na zhodnotenie ostatných piatich rokov činnosti poľovníkov. Jedinečný zážitok ponúka aj prehliadka filmov z tvorby redakcie Halali a filmov z medzinárodného festivalu Envirofilm 2005 a festivalu amatérskych poľovníckych filmov Levice-Hubertlov 2005 i predchádzajúcich ročníkov.

DOVIDENIA V NITRE

Každý priateľ prírody svojou účasťou na výstave prispeje k tomu, aby tradícia a význam tohto krásneho podujatia zostala zachovaná ako dôkaz dlhoročnej práce ochrancov prírody, lesníkov a poľovníkov v prospech našej prírody. Veď ich práca je súčasťou zachovania trvalo udržateľného rozvoja a rovnováhy prírodného prostredia. Tešíme sa na stretnutie na výstave Poľovníctvo a príroda 2005 v priestoroch Agrokomplexu v Nitre. Bližšie informácie o výstave nájdete na www.spz-ustredie.sk.

Ing. Alojz Kaššák je konateľom ANIMA Production, s.r.o.