Projekt lesnej pedagogiky v š.p. LESY SR

Peter GOGOLA

Lesná pedagogika ako špecifická forma práce s verejnosťou je reakciou odbornej lesníckej obce na potrebu podať spoločnosti presvedčivý obraz o rozhodujúcom význame lesov pre kvalitu ľudského života. Jej rozvoj v Európe za posledné desaťročia (najmä v nemecky hovoriacich krajinách, ale i v Čechách) zaznamenal úspech a výrazne pomáha ovplyvňovať vzťah verejnosti k prírode.

Skúsenosti kolegov – lesníkov zo zahraničia, ale i naše potvrdili, že lesná pedagogika je najjednoduchšou cestou, ako priblížiť širokej verejnosti prostredie lesa a funkcie lesného hospodárstva. Umožňuje poznávanie a vnímanie prírody všetkými zmyslami formou zážitkového učenia a hier v lese. Lesná pedagogika umožňujúca sprostredkovanie človeka s prírodou je určená všetkým – predovšetkým deťom a mládeži, ale aj dospelým, alebo napr. aj telesne postihnutým osobám, len je potrebné sa naučiť porozumieť konkrétnej cieľovej skupine.

Projekt lesnej pedagogiky si kladie za cieľ vybudovať v organizačnej štruktúre š.p. LESY SR ucelený a komplexný systém, nadväzujúci na regionálne členenie odštepných závodov. Úlohou tohto systému má byť plánovitá, organizovaná, sústavná a systematická práca s mládežou.

Prvotným predpokladom fungovania takéhoto systému je vytypovanie vhodných zamestnancov. Keďže v súčasnosti sa nepočíta s možnosťou vytvoriť na jednotlivých OZ systemizovanú pozíciu lesného pedagóga, úspešná realizácia projektu stojí na dobrovoľnom prístupe zamestnancov, ktorí spĺňajú nasledujúce predpoklady:

Majú k problematike osobnostne blízko (sú prirodzenými pedagógmi)

Rešpektujú mimoriadne okolnosti tejto práce (práca aj vo voľnom čase)

Disponujú dostatočnou profesionálnou skúsenosťou (lesnícka prax)

Sú ochotní svoje súčasné praktické schopnosti a vedomosti dopĺňať nadstavbovou teóriou (kurzy, školenia)

Títo zamestnanci by prácu lesných pedagógov vykonávali popri svojej hlavnej pracovnej činnosti v rozsahu cca 10 % pracovného času (to znamená pripraviť a uskutočniť dve vychádzky s deťmi mesačne).

Časový harmonogram realizácie projektu

 

1. etapa – pilotné overovanie (marec – august 2005)

Pilotné overovanie projektu lesnej pedagogiky sa uskutočňuje na OZ Revúca. Tento OZ spĺňa všetky predpoklady pre projekt – riaditeľ OZ Ing. Igor Viszlai je absolventom kurzu lesnej pedagogiky a má prirodzený záujem o prácu s mládežou. Taktiež ďalší traja zamestnanci revúckeho závodu absolvovali kurz lesnej pedagogiky, certifikovaný Ministerstvom školstva SR. Tým je prvotná podmienka – nájsť na úrovni riaditeľstva OZ zamestnancov, ochotných a schopných venovať sa lesnej pedagogike - splnená.

 

2. etapa – celoplošná realizácia na úrovni OZ (september 2005 – september 2006)

Po polročnom overovaní uplatnenia lesnej pedagogiky na OZ Revúca bude na základe skúseností doplnený, resp. upravený Manuál lesnej pedagogiky a poskytnutý všetkým OZ. Pilotný projekt bude vyhodnotený a bilancia bude podkladom pre ďalšie rozhodnutia.

Do septembra bude úlohou riaditeľov OZ nájsť v radoch zamestnancov záujemcov, ochotných a schopných pracovať v oblasti lesnej pedagogiky. Na každom OZ by bol takto vytvorený priestor pre prácu dvoch lesných pedagógov. Títo zamestnanci sa v mesiaci september (október) zúčastnia kurzu lesnej pedagogiky, organizovanom ÚVVPLVH vo Zvolene (ak sa kurzu nezúčastnili už v minulosti).

 

3. etapa – rozšírenie o úroveň LS (október 2006 - )

V tretej etape bude cieľom nájsť na čo najväčšom možnom počte lesných správ zamestnancov, ochotných a schopných plniť popri svojich pracovných povinnostiach úlohy lesného pedagóga.

V radoch zamestnancov š.p. LESY SR je cca 30 absolventov kurzu lesnej pedagogiky. Veľmi aktívni sú okrem revúckych kolegov aj lesní pedagógovia v Čadci, v Trenčíne a ďalších odštepných závodoch. Je pozitívne, že nečakajú na pokyny a sami vyvíjajú aktivitu - nie je dôvod čakať na vyhodnotenie pilotného projektu, každá iniciatíva je vítaná. V dohľadnej dobe budeme riešiť materiálnu a metodickú podporu lesných pedagógov (pomôcky, literatúra, metodické materiály). Na požiadanie pošlem záujemcom e-mailom Manuál lesnej pedagogiky pre LESY SR (autori Marušáková, Gogola).