Články doplňujúce informácie odprezentované v rozhovore

s obchodným riaditeľom š.p. Lesy SR Ing. Dávidom Némethom:

Viac o prístupe k zákazníkom

Jozef MARKO

Ing. Berty Ondrišovej, manažérky Lesov SR pre CRM (Customer Relationship Management) a SCM (Supply Chain Management) sme sa opýtali, ako chce náš podnik ďalej skvalitňovať prístup k zákazníkom a obchodné vzťahy.

 

„CRM znamená aktívne vytváranie, rozvoj a udržiavanie dlhodobo prospešných vzťahov so zákazníkmi, kde jeho hlavnými prvkami sú ľudia, procesy, technológie a dáta. Zavedenie CRM vedie k bezproblémovému priebehu obchodných procesov, prináša viac individuálnych kontaktov so zákazníkmi, viac času na zákazníka, umožňuje odlíšiť sa od konkurencie, vylepšiť image podniku, prístup k informáciám v reálnom čase, spoľahlivé a rýchle predpovede, komunikáciu s marketingom, odbytom a službami, rast efektivity tímovej práce ako aj k rastu motivácie pracovníkov. Prínosov CRM je teda viac a vyplývajú aj z toho, že CRM je prierezová disciplína, ktorá sa dotýka prakticky všetkých súčastí fungovania podniku.

V súčasnosti sa nachádzame v prípravnej fáze projektu CRM, v ktorej zostavujeme projektový tím. Ten bude potrebné skôr ako začne pracovať na samotnej realizácii projektu zaudítovať, teda identifikovať tréningové potreby tímu. Následne nás čaká prvá fáza projektu – samotný audit CRM, teda zhodnotenie východiskovej situácie v oblasti zamestnanosti, procesov, informačných technológií a administratívy. Po skončení a vyhodnotení auditu stanovíme diferencie medzi aktuálnym a cieľovým stavom pre jednotlivé oblasti a spracujeme stratégiu, v ktorej zadefinujeme ciele CRM a nástroje na ich dosiahnutie, ktoré budeme v záverečnej fáze implementovať do praxe.“