Známeho zemplínskeho agropodnikateľa Jozefa J. obvinili a zadržali

Trebišov - Známeho zemplínskeho agropodnikateľa Jozefa J. polícia obvinila z viacerých trestných činov a zadržala. Ide o výsledok niekoľkoročnej práce trebišovských policajtov - v minulosti riešili niekoľko prípadov, súvisiacich s jeho osobou, ale kvôli nedostatku dôkazov bolo vyšetrovanie zastavené.

V stredu o 14.45 hod. ho zadržali, ale kvôli zhoršenému zdravotnému stavu skončil na internom oddelení trebišovskej nemocnice. Vyšetrovateľ postúpil spis prokuratúre s návrhom na jeho vzatie do väzby.

„Ide o 56-ročného súkromného podnikateľa Jozefa J. z Michaloviec - je stíhaný pre trestný čin marenia konkurzného alebo vyrovnávacieho konania, marenia výkonu úradného rozhodnutia, sprenevery, krádeže a subvenčného podvodu,“ potvrdil pre Korzár zástupca Okresného riaditeľstva PZ a riaditeľ Úradu justičnej a kriminálnej polície OR PZ v Trebišove Alexander Szarvaš. Pripustil, že ide o človeka, ktorý polícii dlho unikal. „Prvé prípady súviseli s neodvádzaním odvodov za zamestnancov, nevyplácaním miezd atď., ale napokon zaplatil dlžné čiastky, čím sa vyvinil alebo chýbal dostatok dôkazov,“ povedal A. Szarvaš.

Posledným klincom, ktorý si Jozef J. pripísal podľa polície na účet, je krádež dreva v lokalite Bisce neďaleko Vojčíc, o ktorej sme písali prednedávnom. Ostatné trestné činy súvisia s jeho staršími aktivitami.

Z marenia konkurzného alebo vyrovnávacieho konania je obvinený, lebo ako predseda predstavenstva a. s. z Trebišova nerešpektoval uznesenie košického súdu o vyhlásení konkurzu na jej majetok a správcovi konkurznej podstaty neodovzdal požadované doklady. Trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia sa dopustil tým, že od 2. októbra 2004 do 31. januára 2005 odpredal majetok a. s. v hodnote najmenej 50-tisíc korún napriek tomu, že na spoločnosť bol od 7. júla 2004 vyhlásený konkurz.

Trestný čin sprenevery si pripísal na vrub za to, že ako predseda predstavenstva uzatvoril s bratislavskou lízingovou spoločnosťou zmluvu o prenájme sejačky, ale zo 48 splátok uhradil len 28. Spoločnosť od zmluvy odstúpila a vyzvala akciovku na odovzdanie sejačky. K vyrovnaniu dlhu ani vráteniu stroja dodnes nedošlo, čím spoločnosti spôsobil škodu za asi 1,3 milióna korún. S ďalšou lízingovou spoločnosťou Jozef J. uzatvoril zmluvu o prenájme stavebných strojov v hodnote viac ako 12 miliónov korún a tiež neuhradil splátky, k vyrovnaniu dlhu ani vráteniu strojov dodnes nedošlo.

Polícia získala dosť dôkazov aj na obvinenie pre trestný čin subvenčného podvodu. Dopustil sa ho ako konateľ spoločnosti s.r.o. z Trebišova v rokoch 2001 a 2002, keď dostal na rekonštrukciu a výsadbu vinohradov dotácie vo výške takmer 13 miliónov korún, ktoré však neinvestoval, čím štátnemu rozpočtu SR spôsobil škodu v spomínanej výške.

Piaty trestný čin - krádež - súvisí s nelegálnym výrubom v lokalite Bisce. „Je obvinený, že ako konateľ s. r. o. z Michaloviec zorganizoval bez ťažobného povolenia nelegálny výrub stromov a predaj drevnej hmoty, čím Lesom SR š. p. Banská Bystrica, odštepný závod Sobrance spôsobil škodu vo výške viac ako 2 milióny korún,“ dodal A. Szarvaš.

Podľa jeho slov hrozí Jozefovi J. za subvenčný podvod, čo je trestný čin s najvyššou sadzbou, 5 až 12-ročné väzenie.

Jozefa J. pre zhoršený zdravotný stav hospitalizovali v nemocnici. Podľa našich informácií bol už v čase zadržania na „péenke“, ktorú vystavili v okrese Michalovce. „Je hospitalizovaný kvôli vysokému krvnému tlaku,“ doplnil riaditeľ nemocnice Vladimír Vojtuš.
„Prominentného“ pacienta interného oddelenia strážia dvaja policajti, okrem zdravotného personálu a vyšetrovateľa ho nesmie nikto navštíviť ani s ním komunikovať. Do izby včera nepustili ani jeho manželku, ktorá mu doniesla pyžamo.

autor: Lýdia VEREŠČAKOVÁ, Denník Korzár, 6. máj 2005, strana 5