Začali sme obchodovať s drevom cez komoditnú burzu

Ďalší krok k vytváraniu transparentnému trhu

Peter GOGOLA

Obchodovanie s drevom cez komoditnú burzu a princípy novej obchodnej politiky boli témou prezentácie, ktorá sa uskutočnila 25. mája v Sielnici pri Banskej Bystrici. Vedenie podniku pozvalo 130 našich najvýznamnejších obchodných partnerov.

Obchodovanie s drevom na burze je na Slovensku novinkou: od 26. apríla tohto roku je drevo zaradené medzi obchodovateľné komodity na Komoditnej burze v Bratislave. Prvý reálny kontrakt sa uskutočnil v utorok 24. mája: 1 000 m3 listnatej vlákniny bolo predaných za 1 300 Sk/m3.

Napriek tomu, že neočakávame veľký objem predaného dreva, má tento spôsob obchodovania nepopierateľný význam. „Je naším trvalým záujmom podieľať sa na formovaní štandardného, transparentného prostredia a obchodovanie na komoditnej burze je optimálnym nástrojom pre vytváranie fungujúceho trhu s drevom.“, uviedol Karol Vinš, generálny riaditeľ š. p. LESY SR.

Hlavným cieľom vedenia š.p. je dosiahnuť zníženie objemu pohľadávok po lehote splatnosti. Obchodovanie prostredníctvom burzy je na to ideálnym nástrojom: vyžaduje totiž od klienta platbu vopred. Za posledné tri roky sa podarilo znížiť objem pohľadávok po lehote splatnosti o 100 miliónov Sk. Napriek tomu vedenie nemožno pokladať tento stav za dobrý. Obchodovanie cez komoditnú burzu môže byť jedným z nástrojov na postupné zlepšenie.