ÚSPEŠNÝ PRVÝ DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ LESOV SR, š.p.

Karol VOLENTIER

Lesy SR, š. p. sú jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov v Slovenskej republike. V kontexte s novou koncepciou riadenia ľudských zdrojov nášho podniku vnímame ako kľúčovú spoluprácu s relevantnými vzdelávacími ustanovizňami. Našim záujmom je byť pre absolventov vysokých a stredných škôl moderným, korektným a atraktívnym zamestnávateľom.

Z tohto dôvodu a za účelom poskytnutia informácií o aktivitách Lesov SR, š. p. Banská Bystrica, zorganizoval náš podnik dňa 16. mája 2005 Deň otvorených dverí pre študentov vybraných vysokých a stredných škôl v banskobystrickom regióne. Iniciátorom prvej akcie tohto druhu v našom podniku bol RNDr. Ivan Rusko. Celé podujatie sa konalo pod gesciou Odboru riadenia ľudských zdrojov, v spolupráci s Odborom transformačného projektu. Na príprave a realizácii uvedeného podujatia sa však podieľal široký okruh pracovníkov generálneho riaditeľstva a Odštepného závodu Slovenská Ľupča.

O spoluprácu a propagáciu uvedeného podujatia sme požiadali zástupcov Technickej univerzity Zvolen - dekana Lesníckej fakulty a dekana Drevárskej fakulty. V rámci Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici to boli Fakulta prírodných vied a Ekonomická fakulta. Zo stredných škôl prijala naše pozvanie Stredná lesnícka škola v Banskej Štiavnici v zastúpení riaditeľom školy Ing. Rudolfom Valovičom, CSc..

Priebeh celého podujatia, ktorého sa zúčastnilo okolo 60 študentov, bol veľmi zaujímavý pre obidve strany – tak pre študentov, ako aj pre vedenie Lesov SR, š. p. Generálny riaditeľ Ing. Karol Vinš osobne privítal prítomných a vo svojej prezentácii priblížil študentom víziu, poslanie a zameranie našej organizácie. Zaujímavé informácie ohľadne spolupráce Lesov SR, š. p. s akademickým prostredím poskytli návštevníkom organizačná riaditeľka Ing. Ivana Špiláková a vedúci odboru riadenia ľudských zdrojov RNDr. Ivan Rusko. Po úvodných prezentáciách vedenia podniku nasledovala prekvapivo aktívna diskusia študentov so zástupcami podniku, pričom ich otázky smerovali nielen na generálneho riaditeľa Ing. Karola Vinša, ale v rámci prehliadky vybraných pracovísk GR aj na jednotlivých vedúcich odborov. To bola pre študentov jedinečná príležitosť spoznať „zblízka“ prácu špecialistov a manažérov na generálnom riaditeľstve.

Aby bol pohľad študentov na činnosť nášho podniku ucelenejší, pokračoval deň otvorených dverí na Odštepnom závode Slovenská Ľupča, kde riaditeľ Ing. Vladimír Masica prezentoval činnosť nášho podniku vykonávanú na úrovni odštepného závodu a jeho pracovísk. Úroveň lesnej správy a jej činnosti priblížil študentom vedúci LS Slovenská Ľupča Ing. Marek Krajčo. V jeho sprievode sa účastníci dostali priamo do lesného porastu, v ktorom bola vykonávaná ťažba dreva harvestorom.

Celé podujatie bolo popretkávané otázkami prítomných študentov, ktorí sa živo zaujímali o prezentovanú problematiku. Pôvodný časový harmonogram však nestačil a podujatie plánované do 13.00 h, bolo ukončené až o pol štvrtej popoludní. Celú túto jedinečnú a úspešnú akciu organizačne a technicky zabezpečovali pracovníci generálneho riaditeľstva Ing. Karol Volentier a Ing. Ján Mičovský, CSc., ktorí zároveň sprevádzali študentov počas celého podujatia.

Jednotlivé reakcie a spätná väzba od účastníkov vo významnej miere potvrdili zmysluplnosť tohto podujatia a záujem akademickej obce o spoluprácu s našim podnikom. Aj z tohto dôvodu vnímame prvý deň otvorených dverí ako istý indikátor, „lakmusový papierik“, ktorý v tomto prípade jednoznačne signalizuje, že už teraz môžeme začať uvažovať o druhom dni otvorených dverí a pokračovaní úspešne započatej tradície.

Ing. Karol Volentier pôsobí ako manažér pre rozvoj zamestnancov

a personálne procesy na Odbore riadenia ľudských zdrojov GR