Užitočná konfrontácia skúseností

Peter GOGOLA

Krátky rozhovor nám poskytol generálny riaditeľ Chorvátskych lesov Darko Beuk

Ako vnímate perspektívy spolupráce chorvátskych a slovenských lesníkov?

Určite pozitívne. Chorvátske lesy stoja v dohľadnej budúcnosti pred reštrukturalizáciou, ktorej legislatívnym rámcom bude zákon, v súčasnosti prerokovávaný chorvátskym parlamentom. Preto je z môjho pohľadu veľmi cenná a užitočná konfrontácia s vašimi skúsenosťami, týkajúcimi sa reštrukturalizácie Lesov SR.

Boli ste niekedy v minulosti na Slovensku?

Áno, ako mladý lesník som precestoval pol Európy a navštívil som aj Slovensko, vtedy ešte súčasť bývalého Československa.

Ako sa Vám páči zámoček v Topoľčiankach?

Je to skutočne prekrásne zariadenie, poskytuje služby na veľmi vysokej úrovni. Je iste náročnou úlohou vášho marketingu, aby našiel a oslovil vhodnú skupinu klientov pre tento typ zariadenia.

Slovenská republika je rok po vstupe do Európskej únie, Chorvátsko stojí pred jej bránami. Aké sú vaše očakávania od vstupu do EÚ?

Naše lesníctvo nemá obavy zo vstupu krajiny do Únie. Chorvátske lesy sú kvalitné, na 90% sú to pôvodné lesy. Za dôležité pokladám to, že v uplynulých desaťročiach sa v chorvátskych lesoch hospodárilo podľa princípov trvalo udržateľného rozvoja. Od vstupu do Európskej únie očakávame, že zahraniční investori prinesú do Chorvátska kvalitné technológie.

Ďakujem za rozhovor.