Víťazstvo vysoko na body

Jozef MARKO

Keď si zo stovky účastníkov stretnutia s obchodnými partnermi Lesov SR dá až 75 tú námahu, že odpovie na otázky v rozdaných dotazníkoch, je to úspech. Keď až v 99 odpovediach považujú zákazníci nášho podniku odprezentovaný nový systém a nové pravidlá obchodovania s drevom za korektné, akceptovateľné, štandardné, transparentné a efektívne, a naproti tomu sa iba v jedenástich odpovediach objaví negatívne hodnotenie, je to víťazstvo. Víťazstvo vysoko na body. Víťazstvo racionálneho uvažovania, rešpektujúceho zákonitosti trhového hospodárstva, nad myslením prežívajúcim z čias, ktoré sa už nevrátia. A ešte niečo. Pre nás lesníkov je to dobrá správa z drevospracovateľského prostredia, ktoré prechádza pomaly ale isto progresívnym procesom ozdravenia.

Ďalší okruh odpovedí našich klientov ukázal, že okrem dôvodu na radosť, je tu silný podnet na zamyslenie. Na otázku, čo očakávajú od zmien v obchodovaní s drevom Lesov SR odpovedali, že predovšetkým uzatváranie viacročných kontraktov. Potom však v početnosti odpovedí nasledoval ústretovejší a dynamickejší prístup k zákazníkom. A to vytvára príležitosť pre všetkých tých, ktorí prichádzajú s klientmi podniku do kontaktu, aby skvalitnili svoju prácu a vystupovanie smerom navonok.

No a do tretice sa zákazníci v Sielnici na akcii Lesov SR vyjadrili k novorozbehnutému obchodovaniu s drevom na Komoditnej burze Bratislava. Veľká časť z nich na prvýkrát nestrávila všetky informácie o možnostiach a pravidlách nakupovania dreva na parkete burzy a potrebuje viac času, aby sa rozhodla. Potešiteľné ale je, že až dvojnásobne prevážili nad odpoveďami odmietajúcimi tento spôsob obchodovania tie, ktoré jeho transparentnosť vítajú a nemajú problém podieľať sa na ňom. To je ďalšia dobrá správa a dôkaz toho, že názory lesníkov a drevárov na ich fungovanie na trhu sa na rozdiel od uplynulých rokov nevzdiaľujú, ale naopak, majú k sebe čoraz bližšie.