Lesopark slovensko – čínskeho priateľstva

Peter GOGOLA

Vznik záujmového zdru- ženia právnických osôb Slovenské environmentálne programy (SEP) v januári minulého roku bol motivovaný záujmom prezentovať (a využiť) potenciál slovenských lesníkov pri realizácii grandiózneho projektu zalesňovania Číny. Zakladateľmi SEPu sú Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo pôdohospodárstva SR, LESY SR š.p. a Vojenské lesy a majetky, š. p. Jedným z projektov, ktorý SEP úspešne zavŕšil, bolo slávnostné odovzdanie Daru prezidenta SR ľudu Čínskej ľudovej republiky. Samotnému aktu odovzdania siedmych tisícok krytokorenných sadeníc predchádzali zdĺhavé rokovania, projektová príprava, komplikovaný transport a samotná realizácia projektu, ktorý vo finálnej fáze nebol len jednoduchým zalesnením konkrétnej plochy, ale dostal podobu hrdého stánku – Lesoparku slovensko – čínskeho priateľstva.

Riaditeľ združenia SEP, Ing. Miroslav Uhlík, o projekte povedal: „Skutočnosť, že Číňania za uplynulých dvadsať rokov zalesnili obrovské plochy a zvýšili lesnatosť Číny z 9,8% na 15,6% je dôkazom ich ambicióznosti. Preto sme aj my, v záujme získať šancu podieľať sa na takom obrovskom projekte, vnímali slávnostné otvorenie lesoparku ako príležitosť presvedčiť čínsku stranu o vysokej profesionalite slovenských lesníkov a kvalite nášho sadbového materiálu“.

Pre vybudovanie Lesoparku slovensko – čínskeho priateľstva bola vybratá lokalita farmy Československo – čínskeho priateľstva v okrese Cangzhou v provincii Hebei, približne dvesto kilometrov od hlavného mesta Pekingu. Vysadené boli sadenice desiatich druhov drevín bežne používaných pri zalesňovaní na Slovensku. Zo sadeníc zo semenných zdrojov Semenolesu sa najlepšie darí javoru, jaseňu a breze, ale i ihličnatým drevinám borovici lesnej, čiernej a smrekovcu. Na slávnostnom otvorení lesoparku sa za slovenskú stranu zúčastnil okrem slovenského veľvyslanca p. Žigmunda Bertóka, obchodného radcu p. Šullu a riaditeľa SEPu Ing. Miroslava Uhlíka aj štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Ing. Viliam Turský, generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra prof. Ing. Július Novotný a generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ing. Igor Olajec. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bol aj štvorhodinová hudobno – tanečná šou, plná svetiel a efektov a zavŕšená obrovským ohňostrojom.

O perspektívach rozvoja slovensko – čínskej spolupráce v lesnom hospodárstve riaditeľ SEPu Ing. Uhlík povedal: „V súčasnosti je rozpracovaných niekoľko projektov. V záverečnom štádiu je projekt zalesňovania pohoria Da Qing Shan vo Vnútornom Mongolsku s vybudovaním high tech lesnej škôlky v spolupráci s čínskym partnerom a projekt rýchlorastúcich drevín v provincii Guangxi pre potreby celulózo - papierenského priemyslu v rámci čínskeho zalesňovacieho programu Les – drevo – papier. V obidvoch projektoch sa očakáva kapitálová účasť našich subjektov, alebo finančných investorov. V prípravnom štádiu sú projekty v provincii Hunan, Hebei, Gansu a autonómnej republike Vnútorné Mongolsko. Musíme si však uvedomiť, že súčasný čínsky trh je síce ekonomicky veľmi zaujímavý, ale aj veľmi náročný a sú na ňom etablované všetky popredné lesnícky vyspelé krajiny“.

Či sa Čína stane v budúcnosti hlavným odberateľom sadbového materiálu OZ Semenoles, to je v tejto chvíli ešte otázne. Riaditeľka Semenolesu Ing. Katarína Chválová na túto otázku zareagovala s úsmevom a diplomatickým „Uvidíme...“.

 

Zľava: Ing. Miroslav Uhlík, prof. Ing. Július Novotný,

Ing. Igor Olajec a p. Šulla