Newsletter V.

Ľudmila MARUŠÁKOVÁ

PAWS – pedagogické aktivity v lese, koncept seminárov pre lesníkov http://www.paws.daa-bbo.de

Projekt PAWS úspešne pokračuje podľa plánu, prebieha finalizácia produktov. Okrem aktualizácie webovej stránky (http://www.paws.daa-bbo.de) boli vytvorené nasledujúce produkty: štruktúra kurzu lesnej pedagogiky koncept seminárov učebnica • interaktívny CD-ROM Demo verzia CD-ROM

Štruktúra kurzu

Štruktúra kurzu bola prvým vytvoreným produktom prezentovaným na projektovej web-stránke. Slúži všetkým partnerom ako osnova pre ich prácu, definuje ciele, cieľové skupiny, kompetenčný profil a taktiež osnovu a usporiadanie kurzu. Štruktúra kurzu je prístupná v partnerských jazykoch a je možné ju stiahnuť z našej web-stránky v kategórií „products“.

Koncept seminára

Koncept seminára poskytuje základný výučbový návod pre lektorov zabezpečujúcich školenia lesných pedagógov. Je rozdelený do viacerých fáz, ktoré sú v dokumente detailne popísané. Seminár pozostáva z troch workshopov tematicky na seba nadväzujúcich. Trojicu workshopov dopĺňajú dve obdobia samoštúdia, kedy majú účastníci k dispozícii interaktívny CD-ROM a učebnicu. V tejto fáze sa predpokladá prehĺbenie a zvyšovanie získaných vedomostí a zručností v oblasti lesnej pedagogiky. Úlohou účastníkov je v tomto období samoštúdia aj s podporou tútorov prakticky pripraviť a zrealizovať lesné vychádzky pre rôzne cieľové skupiny (napr. deti, mládež, osoby so špeciálnymi potrebami).

Učebnica

Učebnica slúži ako študijný materiál v období samoštúdia a zároveň ako teoretická príručka pre neskoršie použitie účastníkmi kurzu. Obsahuje hlavne teoretické východiská, metodické a výchovné podkladové informácie, ktoré sú dôležité pre lesných pedagógov a prácu v oblasti lesnej pedagogiky. Okrem toho poskytuje informácie o lesníckej práci s verejnosťou, jej zámeroch a princípoch pri propagácii trvale udržateľného lesného hospodárstva.

CD-ROM

CD ROM poskytuje taktiež cvičný materiál pre účastníkov, slúži ako nástroj k príprave programu a aktivít lesnej pedagogiky. Predpokladá sa, že bude taktiež používaný v období samoštúdia. Okrem toho CD ROM obsahuje krátke videosnímky a virtuálnu mapu, ktoré môžu byť používané pre tréningové účely plánovania vlastnej lesnej vychádzky. Navyše CD ROM obsahuje približne 128 vzorových aktivít v lese. Užívateľ môže pomocou neho plánovať a vytvárať vhodný program lesnej vychádzky. Užívateľ má zároveň možnosť vkladať si vlastné obľúbené aktivity, ktoré zatiaľ nie sú súčasťou CD-ROM-u, ako aj vybraný program zaslať v elektronickej podobe ich svojim kolegom – lesným pedagógom.

Demo-verzia CD-ROM

Na rozdiel od plnej verzie CD ROM-u je demo verzia jeho zjednodušenou podobou. Počet aktivít je obmedzený na 18 a nie je možné ukladanie a odosielanie dát.

Ďalší priebeh projektových aktivít

Ďalším krokom vo vývoji produktov je po ich preložení do jazykov partnerov hodnotenie prostredníctvom testovacích seminárov v partnerských krajinách. V Českej republike sa konal prvý testovací seminár koncom júna. V Nemecku prebiehal seminár v júli, vo Fínsku sa uskutoční v auguste, na Slovensku a v Rakúsku štartujú kurzy v septembri. V nasledujúcom informačnom bulletine Vás budeme informovať o výsledkoch a priebehu týchto seminárov. V prípade záujmu o Demoverziu CD-ROMu, informujte sa u kontaktnej osoby v Slovenskej republike. Partneri a ich adresa sú uvedení u na web-stránke projektu. 

Ing. Ľudmila Marušáková je lesný pedagóg, pracuje v NLC Zvolen