Novodobé odumieranie smrečín na OZ Čadca

Ján ŠVANČARA

Problematika odumierania smrečín je v súčasnosti aktuálnou témou v celej strednej Európe a po spracovaní smršťovej kalamity z novembra 2004 je najväčším problémom aj na Slovensku v obhospodarovaní a ochrane lesa. Vo vedeckých kruhoch, ale aj v lesníckej prevádzke je táto problematika pomenovaná NOS (novodobé odumieranie smrečín). Touto problematikou sa zaoberá vedecký výskum v okolitých štátoch, podobne je to i u nás, kde viacerí autori prezentovali svoje poznatky z oblasti NOS aj na seminári k ochrane lesa v Banskej Štiavnici na jar tohto roku. Nepriaznivý zdravotný stav smrečín na Slovensku je okrem oblasti Spiša v severnej časti Slovenska, zvlášť v oblasti Kysúc a Oravy v pôsobnosti OZ Čadca a OZ Námestovo. Je však možne konštatovať, že drevina smrek je našou najohrozenejšou drevinou a z lesných spoločenstiev sú smrečiny najviac poškodzované na celom území Slovenska.

Priebeh vývoja NOS na OZ Čadca

Od roku 2002 do 31. 6. 2006 bolo na OZ Čadca vyťažené 952 897m3, pričom podiel náhodnej ťažby v priemere činil až 87,76% (836 219m3). Ide o náhodné ťažby, kde je prevažnú časť možné zaradiť k NOS. Ročný bilancovaný etát predstavuje cca 190 tis. m3 a od roku 2004 je každoročne prekračovaný. Z uvedeného grafu č.1 je zrejmé, že celková výška ťažby nie je závislá na bilancovaných úlohách a plnení predpisov LHP, ale je jednoznačne ovplyvnená snahou lesného hospodára spracovať neustále sa zvyšujúci podiel kalamity. Plnenie tejto úlohy v minulých rokoch poukazuje na skutočnosť, že objem spracovania kalamity by sa mal do budúcnosti zvýšiť, aby sa predišlo nezvládnuteľnému stavu v ochrane lesa.

Poznanie príčin a celého komplexu škodlivých činiteľov je prvým predpokladom úspechu lesného hospodára.

Druhým dôležitým faktorom je zistenie celkového množstva kalamity podľa JPRL a organizačných jednotiek na OZ Čadca.

Lokalizácia kalamity Lokalizácia kalamity v štátnych lesoch podľa LS

Zistený objem kalamity v obvode OZ Čadca k 3.8.2006 predstavoval 170 tis. m3 drevnej hmoty pričom k 31.7.2006 bolo spracované 163 tis. m3. Najviac postihnuté sú terajšie LS Stará Bystrica a LS Oščadnica. LS Makov a LS Povina sú v súčasnosti v zvládnuteľnom stave a ohrozenie, vyplývajúce z NOS, je pod kontrolou. Fyzickým meraním priamo v porastoch k uvedenému dátumu bol zistený ďaleko nižší objem kalamity ako pri leteckom monitoringu. Veľmi hrubým odhadom pri leteckom monitoringu bol zistený objem kalamity 500 tis. m3. Veľké disproporcie v zisťovaní objemu kalamity vyžadujú vykonať presnejšie určenie objemu kalamity metódou vyhodnotenia leteckých snímok, ktoré zabezpečí NLC Zvolen. Z obidvoch meraní je potrebné stanoviť skutočný rozsah kalamity.

Kalamita v neštátnych lesoch

Lesy SR, š. p. podľa platnej legislatívy obhospodarujú aj lesy neštátne neodovzdané. Oblasť Kysúc z pohľadu usporiadania vlastníctva je jednou z najzložitejších. Je všeobecne známe, že vlastníci takýchto lesov fyzicky bránia výkonu niektorých činností v lese. Domnelí vlastníci sa bránia hlavne výkonom v ťažbovej činnosti, čo sa negatívne prejavuje najmä v spracovaní kalamity. Jedným zo závažných problémov pri hospodárení s lesným pôdnym fondom, ktorý úzko súvisí aj s ochranou lesa, sú nedoriešené vzťahy pri užívaní lesa vlastnícky patriaceho súkromným vlastníkom, resp. spoločenstvám. Danú problematiku rieši zákon č. 229/91 Zb. v platnom znení. Predmetný zákon vo svojich ustanoveniach stanovuje, že dňom jeho účinnosti (rok 1991) zanikajú užívacie práva štátu (reprezentované š. p. Lesy SR) a v nadväznosti na ust. § 22 ods. 2 citovaného zákona sa tento vzťah nahradzuje zákonným nájmom, čo znamená, že lesný pôdny fond, ktorý nebol vydaný a o jeho vydanie nepožiadali vlastníci, je v nájme štátneho podniku Lesy SR. Tento zákonný nájom je možné z obidvoch strán vypovedať k 1. 10. bežného roka s jednoročnou výpovednou lehotou. Vlastníci takéhoto majetku majú právo a nárok len na nájom, jeho výšku, resp. spôsob výpočtu tento zákon legislatívne neupravuje, aj keď pôvodný zámer zákona mal takéto ustanovenie obsahovať. Vlastníci, nájomný vzťah nerešpektujú, bránia nájomcovi riadne hospodáriť v lesoch vrátane jeho ochrany, čo sa vo veľkej miere odzrkadľuje aj na zdravotnom stave lesov na Kysuciach. Podobne je možné konštatovať na základe vizuálneho posúdenia skutočného stavu porastov, že aj situácia v lesoch odovzdaných je nepriaznivá. Pravdepodobne je viac závislá na dodávateľsko-odberateľských vzťahoch pri realizácii drevnej hmoty, ako na snahe asanovať kalamitu z dôvodov ochrany lesa. Základné zásady boja proti škodlivým činiteľom nepoznajú majetkové hranice. Metódy integrovanej ochrany lesa musia byť rovnaké. Preto je potrebné na úrovni štátnej správy nájsť a určiť spôsob uplatnenia účinných metód ochrany lesa bez ohľadu na vlastníctvo.

NOS na iných OZ

Zvýšené úlohy pri spracovávaní kalamity sa nedotýkajú len OZ Čadca. Podobné problémy majú aj ostatné OZ s vyšším podielom ihličnatých drevín (Námestovo, Kriváň, R. Sobota, Rožňava, Košice, Prešov). Zvlášť nepriaznivá situácia je na OZ Námestovo (LS Oravská Polhora), kde bude potrebné vypracovať samostatné organizačné zabezpečenie pre riešenie NOS. Na ostatných menovaných OZ je potrebné situáciu monitorovať a v prípade potreby vypracovať samostatné návrhy na riešenie.

Kvantifikácia kalamity spôsobenej NOS na OZ Čadca

Z prehľadu spracovania kalamity za rok 2006 na OZ Čadca vidno, že počiatočný stav a prírastok kalamity je len o málo vyšší ako jej spracovanie. Tento stav je spôsobený na jednej strane obmedzenými možnosťami lesného hospodára včas a komplexne posúdiť stav kalamity, súčasne s nepretržitým prirastaním kalamity novej a to aj v porastoch po predchádzajúcom spracovaní. Stanovenie prognózy rastu kalamity z titulu NOS je najdôležitejšie, ale zároveň najťažšie. V grafe č. 2 je znázornený podiel dreviny smrek na celkovej kalamite od roku 2002. Avizované prognózy v úvode tejto správy sú veľmi jednoznačne potvrdené viac ako 90 percentným podielom smreka na celkovom spracovanom objeme kalamity.

Prognóza NOS do konca roku a na rok 2007

Z grafu č. 1 znázorňujúceho výšku ťažby a podiel kalamity je zrejmé, že dochádza k navýšeniu celkového objemu ťažby a zároveň aj podielu kalamity. Celý vyťažený objem dreva predstavujúci ročnú ťažbu sa v posledných rokoch rovná výške spracovanej kalamity. V pôsobnosti OZ Čadca sa v súčasnosti spracováva len kalamita a zo spomínaného vývoja jednoznačne vyplýva nutnosť navýšenia ťažby chradnúcich, odumierajúcich a odumretých porastov. Z trendu vývoja za posledné roky je reálna potreba spracovania kalamity v ročnom objeme cca 500tis. m3. Z pohľadu roku 2006 je splnenie uvedeného objemu už nereálne. Je však rozhodujúce zanalyzovať kapacity OZ Čadca a navýšiť spracovanie kalamity na požadovanú úroveň. Pre rok 2007 pri tvorbe plánu vychádzať z výšky ťažby 500 tis. m3. Za posledné 4 roky vzrástol objem spracovanej kalamity z cca 50 000 m3 v roku 2002 na takmer 300 000 m3 v roku 2005. Za predpokladu, že tento trend rastu sa udrží ešte minimálne 3 až 4 roky treba rátať s objemom kalamity z titulu NOS okolo 500 tis. m3 a viac až do obdobia, kým objem spracovanej kalamity jednoznačne neprevýši jej prírastok.

Návrh opatrení na zlepšenie zdravotného stavu smrečín

Návrh opatrení na zlepšenie stavu smrekových porastov vychádza z predpokladu urýchleného spracovania kalamity spôsobenej NOS. Objem spracovanej kalamity musí byť vyšší ako jej prírastok. V porastoch, v ktorých je viac ako 50 % hmoty poškodenej NOS treba pristúpiť k radikálnej obnove na maloplošných ťažbovo-obnovných prvkoch. Najdôležitejšou úlohou pre lesného hospodára je zistenie, zaevidovanie a vyznačenie živých chrobačiarov a odumierajúcich stromov. Ochrana lesa okrem intenzívneho boja proti podkôrnikom (lapáky, lapače, odkôrňovanie hmoty, pálenia napadnutej tenčiny a pod.) musí počítať s aplikáciou chemického ošetrenia najmä v lokalitách, kde nie je technologicky možné spracovanie napadnutej hmoty. Súčasne je vhodné vrcholcovú časť kalamitnej hmoty využiť na prípravu biomasy.

Opatrenia na spracovanie kalamity

NOS v takomto rozsahu spôsobuje nezvládnuteľnosť v spracovaní kalamity, keď na malom území prekračuje výška ťažby niekoľko násobne priemery na organizačnú jednotku v rámci štátneho podniku. Nárast úloh nie je zaznamenaný len v ťažbovej činnosti, ale s oneskorením 2-3 rokov sa prejaví aj v pestovateľskej činnosti, najmä v obnove lesa a následných výkonoch. Kalamita spôsobená NOS nie je živelnou kalamitou, ktorá napadne a po spracovaní sa úlohy dostanú do normálu, ale vysporiadanie sa s touto kalamitou je úloha dlhodobá. Na základe uvedeného je nutné prijať opatrenia na obdobie cca 10 rokov, ktoré z hľadiska organizácie, riadenia a kapacít vytvoria podmienky na zvládnutie problémov spojených s NOS. Cieľom pri spracovaní kalamity spôsobenej NOS je dosiahnuť stav, kedy prírastok kalamity musí byť menší ako spracovaný objem. To znamená, že lesný hospodár sa musí dostať na úroveň spracovania živých chrobačiarov, resp. potencionálnych odumierajúcich stromov (žltnúce jedince). Odumreté sterilné stromy sú už len ekonomickým problémom, nie ochranárskym. Úlohou lesného hospodára je pestovať zdravý les, ktorý plní všetky funkcie. Dôležitou podmienkou pri spracovaní kalamity spôsobenej NOS je zabezpečiť dostatok prostriedkov na obnovu lesa a zabezpečenie lesných kultúr, čo predpokladá plnenie všetkých výkonov pestovateľskej činnosti a ochrany lesa. Prostriedky na tieto výkony je potrebné zabezpečiť cez tvorbu rezerv na pestovateľskú činnosť a ochranu lesa nakoľko ich potreba je aktuálna s fázovým posunom 2 až 3 roky. Základným krédom lesného hospodára by malo byť „ťažiť guľatinu a nie vlákninu“. Pre ochranu lesa je najdôležitejším kritériom včasné spracovanie kalamity. Z pohľadu ekonomiky je nutné kalamitu spracovať ešte v štádiu jej optimálneho efektívneho využitia t. j. v čase, keď nedošlo k znehodnoteniu drevnej hmoty.

Kapacity OZ na spracovanie kalamity

Súčasné personálne obsadenie OZ a LS doteraz zodpovedalo bilancovaným úlohám a bolo porovnateľné na jednotlivých organizačných úrovniach s priemerom š. p. Lesy SR. Pri predpokladanom náraste ťažby dôjde k niekoľkonásobnému navýšeniu úloh. Problematika kalamity spôsobenej NOS nie je krátkodobá a tento stav si vyžaduje prijať opatrenia organizačné, personálne a technické s výhľadom na 10 rokov. Možná výpomoc z iných OZ by riešila len problematiku okamžitého zvýšenia kapacít na spracovanie kalamity, ale nerieši NOS v celom jeho rozsahu a jeho dôsledky pri zabezpečovaní pestovateľskej činnosti a ochrany lesa. Dôležitou úlohou z pohľadu efektívnej realizácie hmoty zo spracovanej kalamity pre obchodný úsek bude zabezpečiť dodávateľsko – odberateľské vzťahy na očakávaný objem ťažby na relatívne malom území. Vážnosť celej situácie je v  zadovážení potrebných prostriedkov nielen v rokoch zvýšenej ťažby, ale aj pre ďalšie roky formou rezerv pre pestovateľskú činnosť a ochranu lesa tak, aby obnovené lesné porasty aj naďalej plnili všetky funkcie zdravého lesa.