Rating AAA+

Igor VISZLAI

Lesný pedagóg prázdniny nemá. Že je to naozaj tak, svedčia aktivity lesných pedagógov z Odštepného závodu Revúca aj v čase, kedy si pedagógovia v školách aspoň trochu oddýchnu. O našej úspešnej „infiltrácii“ do podvedomia členov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny v júli som písal minule. Ďalšou a opäť veľmi pozitívne hodnotenou akciou bola prezentácia lesnej pedagogiky na školiacom sústredení vedúcich skautských skupín. Svoje stany si rozložili pri našej chate v Stránskej a pri príprave programu im vedúci Lesnej správy Tornaľa Ing. Milan Karell ponúkol spomínanú aktivitu. Počiatočné rozpaky z názvu mladí ľudia vo veku 17 až 22 rokov rýchlo pustili za hlavu. Pohybové aktivity, nové zážitky priamo na vlastnej koži a zapojenie všetkých zmyslov do vnímania prírody im boli veľmi blízke. Okamžité reakcie, čo a ako sa dá v ich domácich podmienkach uplatniť nás zas utvrdili, že dopoludnie strávené v ich kruhu nebolo zbytočné. Vzájomná výmena skúseností o práci s deťmi je aj pre nás vždy inšpirujúca a nebolo tomu inak ani teraz.

Hitom sú vtáčie búdky

Veľmi úspešne dopadla lesná pedagogika aj na Oravskom pohári, majstrovstvách v práci s motorovou pílou v Námestove, ktoré v auguste organizoval miestny odštepný závod. V rámci sprievodného programu sme boli oslovení, aby sme spolu s pracovníkmi ich OZ a GR pripravili aktivity pre detských návštevníkov. Záujem bol mimoriadny a to nielen zo strany detí, ale zapojili sa i „dospeláci“, ktorí sa so skladaním dreveného puzzle častokrát viac zapotili ako ich ratolesti. Úspech slávilo sluchové i čuchové pexeso, vlastnoručne vyrobená zbierka semien lesných drevín či „svoj strom“. Najväčším hitom sa však na takýchto akciách stáva výroba vtáčích búdok, ktorých si deti vyrobili teraz niečo cez tridsať. Ak sa aspoň časť z nich dostane von do prírody, pomôžeme sýkorkám v ich neľahkom boji o hniezdiská.

Uznanie od pracovníkov školstva

Najčerstvejšie uznanie práce lesných pedagógov sme zožali v druhej polovici septembra. O našom prístupe k verejnosti sa dozvedeli aj pracovníci Slovenskej agentúry životného prostredia a spolu s pracovníkmi Lesnej správy Ratková sme zorganizovali návštevu nášho náučného chodníku Drienok a názornú ukážku lesnej pedagogiky pre pracovníkov školstva, ktorí majú na starosti environmentálne aktivity. Ich trojdňové školenie bolo opäť po dvoch dňoch strávených v učebni spestrené aktívnym pohybom a zmyslové vnímanie prírody im tak isto podnietilo nápady na to, ako to so „svojimi“ deťmi budú robiť. Predstavili sme aj našu mapu Lesných informačných kancelárií a slová jedného z účastníkov: „Za takúto prácu si zaslúžite rating AAA+“ netreba ďalej komentovať. Utvrdzuje nás to v presvedčení, že sme nastúpili správnu cestu a v úsilí netreba poľavovať. Obrazne povedané, na vlak s prácou s verejnosťou, ktorý rozbehlo predchádzajúce vedenie štátneho podniku a súčasné ho tak isto výrazne podporuje, sme úspešne naskočili a je teraz len na nás, ako budeme ďalej formovať obraz štátnych lesníkov v očiach hlavne laickej verejnosti. Cez čisté detské dušičky je to najpriechodnejšie, preto netreba otáľať so žiadnou požiadavkou z ich strany a venovať im svoj čas, aj keď často na úkor svojho súkromia. Určite sa nám to vráti. Verte mi! Mám s tým skúsenosti.