Komentár kolegov z OZ Považská Bystrica

Vlastníci oceňujú informácie o vykonávaných prácach

Dušan CHUDOVSKÝ, Romana KIŠŠÍKOVÁ

OZ Považská Bystrica tohto času užíva 13 900 ha neštátnych lesných neodovzdaných pozemkov v 84 katastrálnych územiach okresov Považská Bystrica, Púchov, Ilava a Bytča. Pozemky sú na 100 % súkromné parcely výmer od 0,0500 – 0,7000 ha v spoluvlastníctve desiatok vlastníkov. Usporiadanie užívacích vzťahov je ťažko realizovateľné - odovzdávať individuálne tisíce parciel je nereálne, združenia či spoločenstvá vlastníci odmietajú. V polovici katastrálnych území nebol doposiaľ ukončený Register obnovenej evidencie pozemkov (ROEP), v niektorých katastrálnych územiach dokonca ani nezačal, čím nie sú k dispozícii právne relevantné doklady o vlastníctve ani mapové podklady. Katastrálne územia s ukončeným ROEP-om majú 35-55 % „neznámych vlastníkov“, ktoré sa nedajú usporiadať bez Zmluvy o spoločnom obhospodarovaní, pokiaľ nie je založené združenie.

Prevažujú kladné reakcie vlastníkov na písomné oznámenia

OZ disponuje neštátnymi neodovzdanými pozemkami v súlade so zákonom 229/91 Zb. § 22, ods. 2 v nadväznosti na zákon 504/2003 Z. z. Každý porast, v ktorom je potrebné vykonať hospodársku činnosť v zmysle platného LHP, je identifikovaný na parcely a vyhotovený nápočet ekonomickej výnosnosti porastov. Všetci známi vlastníci sú doporučeným spisom oboznámení s plánovanými úlohami, v prípade zisku s možnosťou uzatvorenia nájomnej zmluvy. Uvedený spôsob je v našich podmienkach asi jediná možnosť ako usporiadať užívacie vzťahy. Vlastníci, ktorí nepovolia štátnym organizáciám lesného hospodárstva (ŠOLH) hospodáriť na ich pozemkoch, sú nútení začať si vybavovať vlastníctvo cez notárov, súdy, v prípade neúspechu vytvoriť združenie a pozemky prevziať súčasne so zmluvou o spoločnom obhospodarovaní. Pri súhlase s vykonávaním hospodárskej činnosti sa nájomné zmluvy vyhotovujú na dobu platnosti LHP, čím by postupne v priebehu ďalších rokov mohol mať OZ v nájme veľkú časť lesných porastov neštátnych neodovzdaných lesov. Písomné oznámenia vlastníkom vyvolávajú rôzne reakcie v závislosti od možnej výšky ročnej finančnej úhrady, záporných stanovísk je menej ako súhlasných. Mnohé písomné a telefonické vyjadrenia hovoria o tom, že vo verejnosti sa stretávajú s kladnou odozvou, vlastník má informácie o vykonávaných prácach, ŠOLH rešpektuje súkromné vlastníctvo zakotvené v Ústave SR. Najväčšiu spokojnosť vyjadrujú vlastníci s tým, že „konečne“ LESY SR nehospodária na súkromných pozemkoch bez ich vedomia. V prílohe uvádzame jeden z takýchto listov, ktorý nás lesníkov po rokoch nadávania a výčitiek možno všetkých poteší. Problematické percento neznámych vlastníkov Ďalším problémom, ktorý sa vyskytol v tomto roku je skutočnosť, že spoločenstvá a urbáre, odovzdané v predchádzajúcich rokoch, po ukončení ROEP-ov v príslušných katastroch, majú podiel neznámych vlastníkov väčší ako 50 percent všetkých podielov za odovzdaný subjekt, čo po niekoľkých rokoch obhospodarovania odovzdaných lesov z ich strany - brania úžitkov - je veľmi citlivou a problematickou skutočnosťou, s ktorou sa musia LESY SR, š. p. vysporiadať. Naše predbežné poznatky naznačujú, že dané percento neznámych vlastníkov je pomerne vysoké u skoro každého odovzdaného subjektu. Zatiaľ u dvoch je to i nad 50 percent. OZ Považská Bystrica konzultuje danú problematiku s generálnym riaditeľstvom LESY SR, š. p., i so zástupcami daných subjektov a hľadáme možnosti, ako z danej situácie vyjsť. OZ napočítal podklady k zmluve o spoločnom obhospodarovaní, ktorá by musela byť podpísaná, každoročne by sa upravovala o výmeru vlastnícky usporiadaných pozemkov zo strany vlastníkov a znovu predpokladáme s daným subjektom uzatvorenie dohody o obsadení dozornej rady, resp. miest vo výbore z radov zamestnancov OZ. Či však daný variant bude priechodný, ukáže budúcnosť.

 

  Ing. Dušan Chudovský je riaditeľom OZ Pov. Bystrica, Ing Romana Kiššíková je referentkou správy lesných pozemkov a reprivatizácie OZ

Zľava Ing. Patay, Ing. Uhrín a Ing. Švec z OZ Levice