Cestný tunel v Čelne

Peter GOGOLA

Jediný cestný tunel, vybudovaný na lesnej ceste na Slovensku, je cestný tunel Čelno. Nachádza sa vo Veporských vrchoch nad obcou Lopej. V pondelok 31. októbra bola slávnostne odhalená pamätná tabuľa pri tomto unikátnom stavebnom diele. Napriek tomu, že sa nachádza na území v správe OZ Slovenská Ľupča, odhalením tabule sa tunel stal „detašovaným exponátom“ čiernobalockého Lesníckeho skanzenu.

História tejto technickej pamiatky siaha do dvadsiatych rokov minulého storočia. V roku 1928, keď úzku lesnú cestu v Predajnianskom Čelne prispôsobovali na odvoz dreva koňskými poťahmi, v mieste kde ju nebolo možné zasekať do strmého svahu, prerazili cez skaly 280 cm široký tunel. Tunel dostal meno podľa jeho autora, Ing. Vojtecha Kelemena, ktorý bol riaditeľom Štátnych lesov a majetkov v Banskej Bystrici počas rokov 1921 – 1934.

V období, keď sa začali na odvoz dreva používať nákladné automobily, tunel svojimi parametrami tomuto spôsobu dopravy prestal vyhovovať a preto ho v roku 1971 rekonštruovali. Po úprave má šírku 440 cm, výšku 435 cm a dĺžku 41,5 m. Vnútro tunela i jeho portály sú z betónu.

Tunel na lesnej ceste je na Slovensku ojedinelou a preto mimoriadne zaujímavou stavbou. Jeho atraktivitu zvyšuje okolité prírodné prostredie, najmä pod ním sa nachádzajúce kaskádovité vodopády potoka Čelno.