Deň s Lesmi ČR

Peter GOGOLA

Zľava: Ing. Igor Viszlai,

Mgr. Peter Gogola a Bc. Tomáš Vyšohlíd

Práca s verejnosťou nepozná univerzálny vzorec. Spôsobov, ako osloviť a prilákať do lesa, je nespočítane. Práve preto má veľký význam možnosť konfrontovať naše skúsenosti so skúsenosťami kolegov – lesníkov v zahraničí. Takáto príležitosť sa nám naskytla vďaka pozvánke hovorcu š.p. Lesy Českej republiky Bc. Tomáša Vyšohlída. Podujatie, na ktoré nás pozval, nieslo názov „Den s Lesy ČR“ a konalo sa pri hájenke Boršov, na Lesnej správe Svitavy neďaleko Moravskej Třebovej. Na „skusy do sveta“ som sa vybral spolu s riaditeľom OZ Revúca, lesným pedagógom Ing. Igorom Viszlaiom.

V sobotu 7. októbra pripravili pracovníci LS Svitavy pre návštevníkov lesa bohatý program: deň plný súťaží, hier i príjemného pobytu na lesnej lúke pri rybníku i na vychádzke za poznaním prírody. Pre verejnosť bol pripravený náučný prírodovedný chodník „Po stopách loupežlivého rytíře Boreše“ a cyklistický chodník „Na kole dokola okolo Boršova“. Rozhodli sme sa vžiť do úlohy detských návštevníkov a prejsť si pešiu trasu. Našim sprievodcom bol hovorca Tomáš Vyšohlíd, priateľský a zhovorčivý spoločník.

Súčasťou programu bolo vystúpenie šermiarskej skupiny Scandalia a predstavenie Divadelnej spoločnosti Koňmo s rozprávkou „Jak šlo vejce na vandr“, ukážky sokolníctva, ukážky sochárčenia motorovou pílou, ukážky lesnej techniky, jazda na rafte na rybníku a ukážky loveckých fanfár. V sprievodnom programe vystúpila country kapela Proč ne band.

Pre malých i veľkých návštevníkov boli pripravené rôzne súťaže: prekážkový beh, streľba zo vzduchovky, kvízy, krížovky, hádanky, skákanie vo vreci. Zároveň sa uskutočnil Deň otvorených dverí demonštračného objektu Boršov, ktorý sme si prezreli v sprievode riaditeľa Krajského inšpektorátu Choceň Ing. Jaroslava Matičku a správcu LS Svitavy Ing. Miroslava Bačovského.

Účasť na Dni s Lesy ČR bola pre nás zdrojom zaujímavých poznatkov a inšpirácie jednak pre organizovanie podujatí pre verejnosť a zároveň pre ďalší rozvoj lesnej pedagogiky v š.p. LESY SR. Zároveň znamenala nadviazanie pracovných kontaktov a zlepšenie komunikácie s hovorcom Lesov ČR Bc. Tomášom Vyšohlídom. Sme rozhodnutí rozvíjať spoluprácu, ponúknuť kolegom spoza rieky Moravy svoje skúsenosti a tak prispievať k rozvoju práce s verejnosťou. Samozrejme, priestor pre výmenu skúseností je oveľa širší.