Lovecké grafiky Johanna Eliasa Ridingera

Marek VANGA

Poľovačka a lov patrili v každom smere neodmysliteľne k životu šľachty – či už priamo v podobe štvaníc v lese, alebo pri výzdobe sídel, ktoré si majitelia radi zdobili trofejami a zobrazeniami loveckých výjavov. Medzi známych tvorcov takýchto obrazov patril Johann Elias Ridinger (1698 – 1767). Jeho grafiky boli v 18. a 19. storočí veľmi obľúbené a zopár ich vlastní i naše múzeum.

Ridinger sa učil maľovať u ulmského maliara Christiana Rescha a základy kresby získal v Sadrartovej Teutsche Acadamie. V nasledujúcich troch rokoch pracoval u grófa Metternicha v Regensburgu, kde sa zdokonaľoval v kresbe štúdiami koní v jazdeckej škole. Okolo roku 1718 sa stal žiakom Georga Rugendasa st. na Štátnej akadémi v Augsburgu (ktorej sa v roku 1759 sám stal riaditeľom). Bol uznávaným medirytcom a vydavateľom grafických tlačí. Viedol svoju vlastnú grafickú dielňu, v ktorej pracovali i jeho synovia Johann Jacob a Martin Elias (tiež grafici a rytci) a ďalší umelci: J. G. Seuter, G. Kilian, J. D. Herz, A. Hoffer.

Hlavnou časťou jeho diela sú výjavy s loveckou a zvieracou tematikou. Vytvoril rozsiahle cykly z ríše zvierat s poučným textom vo viacerých jazykoch, cykly lovnej zvery a mnohofigurálne kompozície z výjavmi lovu a poľovačiek. Majstrovsky dokázal zachytiť lesné scenérie a dramatické scény. Zaoberal sa tiež štúdiami koní v pozíciách jazdeckej školy a rôznymi rasami koní. Okrem grafiky sa venoval i maľbe, najmä portrétnej tvorbe.

Medzi najznámejšie Ridengerove grafické cykly patria Kniežacie zábavy lovecké (36 listov), Zvieratá (126 listov), Pozorovanie divých zvierat (40 listov), Zver štvaná psami (28 listov), Nové umenie jazdecké (22 listov), Nová škola jazdecká (8 listov) a Raj (12 listov).

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene má vo svojich zbierkach 28 rytín J. E. Ridingera patriacich pravdepodobne do cyklov Kniežacie zábavy lovecké, Lov diviakov, Lov na zajace, Zver štvaná psami, Zvieratá a Pozorovanie divých zvierat. Väčšina z nich je orientovaná na výšku a zobrazuje jednoduchú, no technicky veľmi kvalitne vyvedenú scénu s jedným dominantným objektom v popredí. Menší počet grafík je orientovaných na šírku a zobrazujú komplexnejšie scény s viacerými postavami a dynamickým dejom v prekrásne prepracovanom lesnom prostredí. Formáty sú netypizované, kdesi medzi A4 a A3. Datované grafiky sú z rokov 1738, 1741 a 1767.

Spomenuté grafiky sa dostali do múzea v roku 1949 v rozsiahlej pozostalosti po rodine Ostrolúckych a tvoria súčasť historických zbierok múzea. Desať z nich bolo v roku 2004 zreštaurovaných a pod názvom „JOHANN ELIAS RIDINGER – Grafiky zo zbierok Lesníckeho a drevárskeho múzea“ vydaných tlačou ako samostatné grafické listy vhodné na zarámovanie.

Ing. Marek Vanga

Múzeum vo Sv. Antone - Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene