Na slovíčko

S bývalým generálnym riaditeľom š.p. LESY SR Ing. Igorom OLAJCOM

Jozef MARKO

V deň, keď oznámil na stretnutí s pracovníkmi generálneho riaditeľstva svoje odvolanie z pozície generálneho riaditeľa nášho podniku – 19. októbra 2006 – sme požiadali o rozlúčkový rozhovor Ing. Igora Olajca, ktorý ochotne odpovedal na položené otázky.

 

Ako by ste zhodnotili uplynulých sem mesiacov vo funkcii generálneho riaditeľa š.p. LESY SR?

- Za tých osem mesiacov som spoznal množstvo ľudí, ktorí mi dali veľa – odborne i ľudsky. Môžem povedať, že na každej pozícii v štátnom podniku pracujú odborníci, ktorí rozumejú danej problematike. Je ľahké riadiť podnik, ak má človek dobrých spolupracovníkov, schopných navrhovať riešenia, ktoré môže s pokojným svedomím už len potvrdiť. Ukázalo sa to na všetkých úsekoch. Či pri predaji majetku, či pri spracovaní kalamity, či pri implementácii nového informačného systému, kedy všetci zamestnanci zodpovedne a nad rámec svojich pracovných úloh v tejto oblasti s implementátormi konštruktívne spolupracovali. Kus dobrej roboty bol urobený aj na obchodnom úseku, vďaka čomu sa nám podarilo dostať so spracovateľmi dreva na jednu vlnovú dĺžku. Systém predaja dreva bol vypracovaný tak, že ustali vzájomné mediálne prestrelky. Od 1.9.2006 vstúpila do platnosti nová smernica, do ktorej boli zapracované aj požiadavky spracovateľov dreva na dlhodobejšie kontrakty, ktoré pre nich znamenajú záruku určitej ekonomickej stability.

Pri vašom vymenovaní do funkcie vo februári tohto roka bývalý minister pôdohospodárstva deklaroval, že nové vedenie bude kontinuálne pokračovať v realizácii ani nie transformácie podniku, ktorá bola zastavená, ale jeho reštrukturalizácie. Bol podľa vášho názoru naplnený tento prísľub?

- Možno, že moje vízie boli trochu iné. Treba ale povedať, že tie záležitosti, ktoré boli v tejto oblasti rozpracované, sme začali dokončovať. Celá reštrukturalizácia podniku bude dokončená až po sfunkčnení nového informačného systému.

Svoje pôsobenie vo funkcii ste začali cestou po všetkých odštepných závodoch, na ktorej ste sa zaujímali o problémy, názory a výsledky lesníkov. Ako s odstupom času vnímate komunikáciu s našimi kolegami na odštepných závodoch, ako sa vám s nimi pracovalo?

- Som presvedčený o tom, že ľudia na odštepných závodoch pristupovali vždy k svojej práci seriózne a zodpovedne. Myslím si, že sa zlepšili aj vzťahy medzi zamestnancami na generálnom riaditeľstve a na odštepných závodoch, pretože nebol problém pre kolegov z prevádzky, ak bolo potrebné odkonzultovať veci so mnou alebo s riaditeľmi úsekov a dohodnúť sa na ich riešení.

Kam povedú vaše ďalšie profesionálne kroky?

- Po dohode s rektorom Technickej univerzity vo Zvolene by som sa mal vrátiť na Vysokoškolský lesnícky podnik.

Nezanevriete na štátny podnik LESY SR?

- To určite nie. Spoznal som tu mnoho výnimočných ľudí, pravých profesionálov. Budem veľmi rád, ak sa budem môcť stretávať s ľuďmi z LESOV SR, pretože od každého sa mám stále čo učiť. Využívam túto možnosť a chcem sa aj prostredníctvom Lesníka poďakovať každému zamestnancovi š.p. LESY SR za odvedenú prácu, ktorou prispel k dobrým výsledkom podniku.