Najstarší lesný pedagóg

Peter GOGOLA

Vždy, keď stretnem vzácneho človeka, cítim vďačnosť osudu za príležitosť byť vnútorne obohatený. Dnes, v časoch, keď bulvárne médiá doslova sprofanovali pojem „celebrita“ mám občas pocit, že prestávame vnímať skutočné ľudské hodnoty. Aj preto som bol potešený, keď som spoznal lesníka, ktorý - i keď už vo výslužbe - má stále chuť žiť naplno a rozdáva pozitívnu energiu a humor svojmu okoliu. Je ním Ľudovít Šurina zo Šajdíkových Humeniec.

„Narodil sem se pod Babou, do školy sem chodil v Kuchyni a celý život sem slúžil pod Panenkou Mariou Šaštínskou...“ rozpráva o sebe s humorom a nadhľadom Ľudovít Šurina. Čistokrvný Záhorák, ktorý celý svoj život zasvätil práci v lese. Mimochodom, napísal o tom niekoľko zaujímavých kníh. Prácu s deťmi a mládežou pokladá za nanajvýš dôležitú a venuje sa jej roku 1959. Len tak, akoby mimochodom, ukazuje výtlačky novín a časopisov, na stránkach ktorých publikoval svoje lesnopedagogické aktivity. „Já sa už dětem venujem dávno, ale kedysi sme tomu neríkali lesná pedagogika. Ale princíp je rovnaký - treba íst s dětmi do lesa. Les je velká kniha, len sa treba naučit v něm čítat,“ hovorí so zaujatím Ľudovít Šurina. Deti v ňom vnímajú akoby svojho starého otca. Rozpráva múdro a láskavo, oplýva humorom a dokáže si nájsť cestu k srdiečku každého dieťaťa. Zo svojich vychádzok so žiakmi do lesa má bohaté skúsenosti s rómskymi deťmi, pozná ich naturel a vie sa mu prispôsobiť. Napriek tomu, že čoskoro oslávi sedemdesiatku, je vitálny a plný chuti do života. Aby potvrdil svoju kvalifikáciu, prihlásil sa do kurzu lesnej pedagogiky. V kolektíve lesných pedagógov sa stal prirodzenou autoritou. Zúčastnil sa aj celoštátneho stretnutia lesných pedagógov v Turčianskych Tepliciach – mimochodom, prezentácia jeho fotografií s autorským komentárom boli osviežujúcim dúškom humoru pre všetkých účastníkov tohto stretnutia.

Ktosi múdry raz napísal, že najväčším šťastím nie je byť obdarovaný, ale darovať. Úsmev, pocit, radu, zážitok. Ľudovít Šurina je človek, ktorý rád rozdáva. K šťastiu a prospechu tých, ktorí ho obklopujú. Vďaka, pán Šurina.