Navštívte OZ Bardejov

Milan MAĎAR

Drevený kostolík v Nižnom Komárniku

Chata Pod jazierkom Bardejovské kúpele

Odštepný závod Bardejov v súčasnej organizačnej štruktúre obhospodaruje 35 877 ha lesnej pôdy, z čoho výmera štátnych lesov predstavuje 20 108 ha a neštátnych neodovzdaných 15 769 ha. Zaberá celé územie okresu Bardejov a časti území okresov Svidník, Stropkov, Vranov, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa. Orograficky sa územie OZ začleňuje do celkov Nízke Beskydy, Čergov, Ľubovnianska vrchovina a okrajovo do Ondavskej vrchoviny a Levočských vrchov. Najvyšší bod Minčol (1 157 m n. m.) sa nachádza v Čergovskom pohorí.

Začiatky prvotnej organizácie lesníctva na východnom Slovensku siahajú do roku 1269, keď sa spomínajú hájnici (lesní išpáni), ktorí boli ustanovení na ochranu hraníc lesných panstiev a pre ochranu poľovnej zveri. V 15.-19. storočí bolo vlastníctvo lesov v rukách niekoľkých rodov – Ábovci, Thökoly v Šariši, Rákoczi (makovické panstvo), Semsey (Giraltovce) a v 16. storočí ešte rodiny Dessewffy a Pechy. Účelové hospodárenie v lesoch mesta Bardejov podľa lesných hospodárskych plánov sa datuje od roku 1830.

Územie závodu je zaujímavé nielen z hľadiska lesníckeho, ale aj historického a prírodovedného. Len málo regiónov Slovenska sa môže pochváliť takým množstvom cenných pamiatok svetskej a sakrálnej architektúry, prírodnými rezerváciami, vzácnou flórou a faunou, ako oblasť Bardejova.

Prvé stopy o pobyte človeka siahajú do mladého paleolitu (okolo 20 000 rokov p. n. l.). Súvislejšie osídlenie sa datuje až do záveru neskorej doby kamennej (1900-1800 p. n. l.). Rozvoj regiónu sa však spája hlavne s obdobím stredoveku a rozvojom mesta Bardejov ako centra. Formovanie osídlenia regiónu v tomto období bolo podmienené geografickou polohou na trase diaľkových a obchodných ciest medzi severom a juhom (pobaltsko-čiernomorsko). Osídlenie dnešného Bardejova sa prvýkrát spomína v roku 1247 v súvislosti s nemeckými osadníkmi od Prešova. V roku 1376 dáva kráľ Ľudovít I. Bardejovu štatút kráľovského mesta s výsadami ako mali Budín a Košice. Z historických pamiatok mesta je potrebné spomenúť radničné námestie s radnicou, kde sú situované zbierky historického múzea, prírodovedecké múzeum na Rhodyho ulici, Baziliku sv. Egídia, hradné bašty, múry opevnení a ďalšie objekty, ktoré sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie zapísanej v zozname pamiatok UNESCO.

V blízkosti mesta Bardejov sa nachádzajú vyhľadávané a známe Bardejovské kúpele. Skutočným bohatstvom kúpeľov sú liečivé vody a pekné prírodné prostredie. Liečia sa tu hlavne ochorenia tráviaceho traktu vrátane pooperačných stavov, ďalej ochorenia látkovej premeny, nešpecifické ochorenia dýchacích ciest a v poslednom období sa tu organizujú aj preventívne rekondično-rehabilitačné pobyty. V areáli Bardejovských kúpeľov sa nachádza aj skanzen ľudovej architektúry.

25 km severozápadne od Bardejova leží pod horou Busov obec Cígelka, známa jedinečnou liečivou prírodnou vodou a obec Gaboltov - významné náboženské pútnicke miesto. Asi 10 km severne od Bardejova sa nachádza obec Zborov známa hlavne zrúcaninami stredovekého hradu a ťažkými bojmi z obdobia 1. svetovej vojny na prelome rokov 1914-1915. Túto smutnú kapitolu ešte stále pripomínajú v teréne viditeľné zákopy a vojenské cintoríny v Zborove, Stebníku, Becherove a ďalšie. K historickým skvostom regiónu patria drevené kostolíky v Hervartove, Lukove, Krivom, Fričke, Jedlinke, Kožanoch, Tročanoch a ďalšie, ktoré sú dokladom remeselnej zručnosti našich predkov. K významným historickým pamiatkam regiónu môžeme zaradiť aj viac či menej zachovalé kúrie a kaštiele v Hertníku, Giraltovciach či Raslaviciach.

35 km severovýchodne od mesta Bardejov leží mesto Svidník, ktoré sa spája s Karpatsko-Dukelskou operáciou, ako jednou z najťažších bojových operácii 2. svetovej vojny na území bývalého Československa. Dokumentuje to múzeum v prírode, situované na miestach krvavých bojov v Údolí smrti i samotnom Dukelskom priesmyku, ako aj expozícia  múzea vo Svidníku. Nemým svedectvom nezmyselnosti vojny sú cintoríny sovietskych vojakov vo Svidníku, československých na Dukle i nemeckých v Hunkovciach a Zborove.

Asi 50 km západne od Bardejova leží mesto Stará Ľubovňa. V blízkosti mesta sa nachádza sprístupnený stredoveký hrad, na okraji ktorého je aj skanzen ľudovej architektúry. Známe sú kúpele Nová Ľubovňa (vodu odporúčajú na liečenie nervových, žalúdočných a črevných chorôb), prameň minerálnej vody pri obci Sulín a pekné rekreačné miesta pri hraničnej rieke Poprad.

Územie závodu je svojou bohatou faunou a flórou zaujímavé aj z hľadiska krajinárskeho a biologického. K najstarším chráneným územiam patria Zborovský hrad s pozoruhodnými starými dubmi, Becherovská tisina s najväčším výskytom tisu vo flyšovej oblasti Karpát, Stebnícka Magura so zachovalými pralesovitými spoločenstvami a ŠPR Minčol, ktorá je prameniskom rieky Topľa. K významným prírodným klenotom patria aj chránené staré a pamätné stromy. Z nich najznámejší je viac ako sedemstoročný dub v Dubinnom, ktorého obvod v prsnej výške je viac ako 13 m. Tunajšia príroda je bohatá aj na všetky druhy zveri typické pre naše zemepisné šírky. Popri bežnej zveri ako je jelenia, diviačia, srnčia, vlk a rys sa v posledných rokoch objavuje prechodne aj medveď a v pohraničných oblastiach sa v minulých rokoch zaznamenal aj výskyt zubra a losa. Z pernatej zveri sa vyskytujú aj druhy, ktoré sú v iných oblastiach vzácne alebo sa nevyskytujú vôbec. Za všetkých je potrebné spomenúť bociana čierneho, orla krikľavého, či sokola sťahovavého.

Územie poskytuje v regionálnych strediskách široké možnosti letnej i zimnej turistiky a v poľovníckej sezóne tiež možnosti poľovačky hlavne na veľmi kvalitnú jeleniu zver a spoločné poľovačky na diviačiu a škodnú zver.

Pri návšteve tohto zaujímavého kúta Slovenska môžu návštevníci využiť aj ubytovacie zariadenia OZ Bardejov. Najlukratívnejšou a najnavštevovanejšou chatou je Chata pod jazierkom, ktorá je situovaná priamo v areáli Bardejovských kúpeľov. V nádhernej prírode sa nachádzajú chaty Vlčie, Večný jarok a Livovská Huta, ktoré poskytujú dobrý štandard s elektrinou a teplou vodou. Tešíme sa na vašu návštevu.

Text: Ing. Milan Maďar – vedúci lesníckej výroby

Foto: Ing. Štefan Beňa, Ing. Jozef Ropiak

 

Bližšie informácie o ubytovacích možnostiach OZ Bardejov získate na www.lesy.sk,

na e-mailovej adrese pivovarnikova.bj@lesy.sk alebo na t.č. 0918335204, 054/4788833.

 

Zborovský hrad

Bardejov-námestie

Liečebný dom ASTORIA