V Dobšinej si preteky furmanov pozreli tisícky divákov

Peter GOGOLA

1. medzinárodné preteky furmanov prilákali v sobotu 21. októbra do areálu dobšinského žrebčína približne tritisíc divákov od najmladšej vekovej kategórie až po dôchodcov. V disciplínach furmanský slalom, práca s drevom a silový ťah súťažilo jedenásť furmanov z Česka, Poľska a Slovenska. Po súčte bodov z každej disciplíny sa na prvom stupni umiestnil Ján Blizňák z Českej republiky, na druhom Pavol Chobor zo Slovenska a na treťom Jan Urbaczka z Poľska.

Prostredníctvom súťaže mohli návštevníci na vlastné oči vidieť, ako vyzerá práca starého, no aj pre dnešok potrebného umenia furmanov. Ani dnes, v ére forwarderov, sa do niektorých terénov v lesoch nedá dostať modernou technikou a kone sú v tomto prípade nenahraditeľné. Vozia ho s furmanmi. A diváci videli, že kone ich počúvajú na slovo a drevo potiahnu takým spôsobom a na to miesto, kam im furman povie. Porota hodnotila nielen kvalitu predvedenej disciplíny, ale aj čas. “Najväčším umením je v tomto prípade dosiahnuť súhru dvoch koní s furmanom. A veľmi dôležité je aj mať šťastie a dobre slúžiace nohy,” povedal o náročnej práci furmanov jeden z nich a zároveň majiteľ 35 koní v českej Ladnej Petr Vlašic. “Túto prácu môžu vykonávať len ľudia, ktorých kone jednoducho bavia a ktorí k nim majú vzťah. Nedá sa to robiť vtedy, ak človek ku koňovi nič necíti. Kôň to totiž vycíti. Musí vnímať a veriť on vám a vy jemu. Ak niekam idete k prekážke, on vám musí veriť, že vy ho cez tú prekážku navediete tak, že mu neurobíte zle.”

Regionálne súťaže prebiehajú aj počas roka v každej krajine. V Dobšinej to bola akcia zorganizovaná prvýkrát s medzinárodnou účasťou. “Účasť ľudí prekonala naše očakávania. Žrebčín ako stredisko chovu koní, chladnokrvného norika muránskeho typu, patrí k jedným zo stredísk Lesov SR, š. p., Banská Bystrica. Dobšinú sme si vybrali preto, lebo žiadne iné miesto by si takú akciu nezaslúžilo viac,” povedal organizačný riaditeľ štátneho podniku Lesy SR v Banskej Bystrici Ing. Ľubomír Veselý.

Spestrením akcie bola ukážka práce sokoliarov, lesnej pedagogiky, lesných strojov, folklórne vystúpenie revúckeho súboru Likovček či speváckej skupiny Levenda z Muráňa a rôzne stánky s artiklami, ktoré neodmysliteľne patria ku chovu koní.