Komentár kolegov z OZ Rimavská Sobota

V riešení ešte takmer tridsiatka prípadov

Jaroslav ZORVAN

 

OZ Rimavská Sobota, tak ako aj iné závody š.p. LESY SR, v súvislosti s udelením výnimky z § 45 zák. č.92/91 Zb. aktívne riešia odpredaj prebytočného majetku. K dnešnému dňu sa nám podarilo úspešne zrealizovať 21 prípadov odpredaja hnuteľného a 10 prípadov nehnuteľného majetku. V súčasnosti máme ešte v riešení celkove 29 prípadov. Spomalenie tohto procesu bolo zapríčinené predovšetkým pozastavením odpredaja nariadením vlády v predvolebnom období.

Verejné obchodné súťaže by boli vítané

Samotný odpredaj, ako aj administrácia odpredaja je metodicky riadená metodickým pokynom MP SR č.116/2004. Odpredajmi, ktoré boli doposiaľ zrealizované bol a taktiež je na našom OZ pri nehnuteľnom majetku odpredávaný prevažne bytový fond (rodinné domy, lesovne, hájenky, atď.) a pri hnuteľnom majetku mechanizačné zariadenia – kolesové traktory a nákladné automobily s príslušenstvom. Vo väčšine prípadov sú uspokojovaní záujemcovia, ktorí majú ku dňu podania žiadosti o odkúpenie predmetný majetok v nájme v zmysle uzatvorených aktívnych nájomných zmlúv. OZ v rámci realizácie útlmových programov eviduje tiež trvale prebytočný majetok, ktorý nie je v súčasnosti prenajímaný, ani inak využívaný a vo väčšine prípadov jeho technický stav neumožňuje za dodržania ustanovení platnej legislatívy jeho prenajímanie. O odkúpenie aj takéhoto majetku prejavujú priebežne záujem rôzni záujemcovia, avšak tento majetok nie je v súčasnosti možné odpredať. V tejto súvislosti by sme privítali možnosť zrealizovať odpredaj prebytočného majetku aj formou verejných obchodných súťaží, čím by sa pre OZ do značnej miery zefektívnilo nakladanie s prebytočným majetkom, znížili by sa nám náklady na obhospodarovanie takéhoto majetku, ktoré v zmysle platnej legislatívy pre vlastníka vyplýva.

Čo sa týka prípravy podkladov na zabezpečenie odpredaja majetku v rámci súčasných možností jeho realizácie, určitý problém nám spôsobuje legislatíve ošetriť najmä odpredaj nehnuteľného majetku – stavieb, pri ktorých nie sú majetkovoprávne usporiadané vlastnícke vzťahy k pozemkom, prislúchajúcim k týmto stavbám, resp. tieto pozemky sú vo vlastníctve iných osôb. V takomto prípade je totiž potrebné k ostatným dokladom doložiť aj súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov pozemkov s odpredajom, resp. ich vyjadrenie, že si nebudú nárokovať na odkúpenie takejto stavby. Pri väčšom počte vlastníkov je to časovo náročná záležitosť, resp. pri veľkom počte je to niekedy neriešiteľný problém.

Aktívna komunikácia so žiadateľmi je nevyhnutná

V súvislosti s administráciou jednotlivých prípadov odpredaja prebytočného majetku sa nám, myslím si, úspešne darí komunikovať s odborom správy majetku a majetkových vzťahov na generálnom riaditeľstve, príslušní referenti sú ústretoví pri riešení špecifických problémov, vyskytujúcich sa v konkrétnych prípadoch. Horšie skúsenosti sme však zaznamenali s kompetentnými úradmi a inštitúciami, ktoré do tohto procesu vstupujú a to hlavne so správou katastra, kde častokrát narážame na rozdielnosť názorov na aplikáciu legislatívnych noriem, upravujúcich nakladanie s vlastníctvom.

Záverom by sme chceli podotknúť, že v náročnom procese odpredaja je nevyhnutné aktívne komunikovať so žiadateľmi o odpredaj a to hlavne z hľadiska zdokladovania ich finančných možností. Stávajú sa nám totiž prípady a to hlavne pri nehnuteľnom majetku, slúžiacom k bytovým účelom, kde po zadministrovaní odpredaja a doručení výzvy k úhrade kúpnej ceny, žiadateľ o kúpu nereflektuje na túto výzvu z dôvodu nedostatku financií. Stáva sa to aj napriek tomu, že v prípravných konaniach nám bol doručený súhlas žiadateľa so stanovenou kúpnou cenou. V takýchto prípadoch celé úsilie, vynaložené na prípravu odpredaja vychádza nazmar. Veríme, že v dohľadnej dobe bude možné, ako sme už spomenuli vyššie, odpredávať prebytočný majetok aj formou verejných súťaží, čo do výraznej miery celý proces zefektívni.

Ing. Jaroslav Zorvan je referent správy a manažmentu majetku OZ Rimavská Sobota