Výnimočnosť lesníckej profesie

Jozef MARKO

Je ešte v nejakej inej ako lesníckej profesii také silné dedičné prepojenie lásky k svojej práci? Ťažko. Budúci lesníci ju síce básnicky povedané nenasávajú s materským mliekom, ale od ranného detstva ju v nich trpezlivo pestujú väčšinou otcovia a starí otcovia, ktorí zasvätili lesu celý svoj život. Od malička vďaka svojím lesníckym predkom buď vyrastajú priamo v lese a naučia sa ho vnímať a chápať skôr ako ľudské spoločenstvo, alebo ho navštevujú tak často a tak radi, že si k nemu vytvoria trvácnejší a hlbší vzťah, ako k čomukoľvek inému, vrátane lákavých a lákajúcich najmodernejších technických výdobytkov. Les sa stáva nie ich druhým, ale prvým domovom. A práca v lese a pre les poslaním, ktoré nie je limitované pracovným časom, či výškou platu.

Lesnícka profesia je výnimočná. Aj tým, že na odborných stredných a vysokých školách ju študovalo a študuje mnoho mladých ľudí, ktorí si ju vybrali vďaka silným rodinným putám prepojených s lesom. Ctia si toto bohaté dedičstvo otcov a starých otcov a ono ich zdobí ako znamienko krásy lesa a vzťahu človeka k nemu. Prečo táto óda na lesnícke dynastie, na odovzdávanie lesníckej uniformy z pokolenia na pokolenie v lesníckych rodinách? Inšpirácia k jej napísaniu je všade okolo nás, ktorí v lesníctve pracujeme. Prvá siaha do už spomenutých školských lavíc. Ak ich derú potomkovia lesníkov, tak to nie je určite iba preto, aby získali inžiniersky titul. No a tá posledná skúsenosť, ktorá ma inšpirovala k napísaniu týchto riadkov siaha do dňa stráveného na východnom Slovensku v rámci bohatého programu osláv 60. výročia založenia Odštepného závodu Sobrance. Ing. Maxim, ktorý je na dôchodku už siedmy rok a v štátnych lesoch odpracoval takmer štyri desiatky rokov, si krásne zaspomínal na svojho otca, ktorý ho naučil milovať les. No a súčasný riaditeľ závodu Ing. Staško mal slzy v očiach, keď pri otvorení Zvernice Karná hovoril o svojej radosti z toho, že splnil sen nebohého otca, bývalého lesného správcu.

Na záver by sa hodilo uviesť percento tých lesníkov, ktorí pochádzajú z lesníckych rodín. Ale bolo by to dôležité? Isteže nie. Podstatné je, že lesníci si dokážu vychovať svojich dôstojných nasledovníkov, že tí si svoju profesiu ctia a neutekajú od nej k nejakej inej. Možno lukratívnejšej, ale určite nie tak krásnej ako je lesnícka.