Žliabkar Maťo stráži vodovod

Peter GOGOLA

„Lesnícky skanzen sa akoby rozširoval do okolia,“ konštatoval s uspokojením kolega Ján Mičovský. Počítajme spolu externé exponáty: Podlavické výmole, Vodné dielo Hronček, Vysoká pec Tri vody, Tunel Ing. Kelemena na Čelne. A ďalší, už piaty exponát, pribudol do tejto kolekcie v utorok 14. novembra. Je ním unikátny špaňodolinský banský vodovod.

Jeho fragment, nachádzajúci sa v lokalite Izbica nad obcou Staré Hory, na známej turistickej trase z Donovalov na Šachtičky neďaleko Banskej Bystrice, bol slávnostne odhalený za zvukov lesnice a svišťania vetra. Celé to za podpory lesníkov z OZ Slovenská Ľupča a pracovníkov NAPANTu „spískali“ aktivisti z Občianskeho združenia Nový Kumšt – Milan Žuffa – Ellek a Július Burkovský. Slávnostného odhalenia sa okrem lesníkov zúčastnili aj ochranári, konkrétne generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ing. Ján Mizerák a riaditeľ NP Nízke Tatry Ing. Marian Jasík, a starostovia obcí Staré Hory a Špania Dolina.

Stredoveký vodovod v nadmorskej výške takmer tisíc metrov bol jedinečným technickým dielom. Od 16. storočia až do začiatku 20. storočia privádzal vodu systémom vyspádovaných drevených žliabkov spod Prašivej k banským dielam Španej Doliny. Tam slúžila voda na poháňanie banských ťažbových strojov a na premývanie vyťaženej rudy. Celková dĺžka vodovodu bola 42 kilometrov a sekundová výdatnosť až 90 litrov.

„Podarilo sa zrekonštruovať niekoľko desiatok metrov vodovodu. Jeho historická replika so sochou žliabkára, to jest pracovníka zodpovedného za výstavbu a údržbu, určite poteší nielen turistov, ale i milovníkov histórie,“ povedal na slávnostnom odhalení riaditeľ OZ Slovenská Ľupča Ing. Vladimír Masica. „Vodovod sa nachádza na pôvodnom kamennom múriku neďaleko Jelenskej skaly. Táto zastávka je pravdepodobne najatraktívnejšia, no len jedna z mnohých, ktorými chceme v budúcnosti trasu výnimočného diela našich predkov verejnosti pripomínať.“ dodal Július Burkovský.

Na záver otázka: prečo dostal žliabkar meno Maťo? „Nuž preto, lebo drevenú plastiku žliabkara z dielne ľudového umelca Jozefa Štrica sme inštalovali práve 11. novembra, teda na Martina“ prezradil Milan Žuffa – Ellek.

 

J. Burkovský a štáb STV

Žľab

Zľava J. Mizerák, J. Mičovský, V. Masica, M. Žuffa - Ellek

Žliabkar Maťo