Posledný

Ján MIČOVSKÝ

Starec sediaci uprostred izby je Tomáš FRAJT. Jedinečné stretnutie. Posledný z troch, ktorí vtedy prežili. Prižmuruje oči a vracia sa o päťdesiat rokov späť. Do rána, ktoré malo byť rovnaké ako iné. Nebolo.

„...v to ráno sa na robotu stále nedalo ani pomyslieť. Víchor síce už ustal, no všade bolo naviate veľa snehu. Akurát čo sme ho od baraku trocha odpratali. Prebrodil som sa kus smerom do Štelerovej aby som priniesol javorovú kľuchtu. To pre Jozefa Tereka, ktorý nám vyrezával pekné vahanky. Keby som vedel čo sa o chvíľu stane tak sa naspäť veru tak neponáhľam... Dnu bolo prítmie, hoci už bolo deväť preč. Barak mal dve miestnosti. V jednej sme bývali my pohorelci, v druhej telgárčania. Bolo tam teplo, kuchárky sa ešte krútili okolo piecok. Každému varili osobitne z jeho vlastných zásob... Pamätám sa, že Mišo Gálik v tej chvíli stál - neviem prečo - na prični. Možno práve preto ho potom vyhodilo tak ďaleko... Karolovi Cauderovi som cigaretu zväčša ja šúľal. Napadlo mi, že teraz urobíme naopak. Podávam mu tabak a vravím „ty mi ju skrútni!“ Či som ju aj vyfajčil, to už neviem. Čosi zahučalo. Nebolo sa kedy zľaknúť. Sneh všade padal ako vodopád.. Kdesi som letel... Letel som..? Nemohol som dýchať O chvíľu ma to podalo ďalej a trocha sa mi uľavilo. Bol som zaborený dole hlavou a čakal na smrť. Neviem koľko času uplynulo... Počul som hlasy... Poniže mňa kričal Ján Repka. Stíchol a ja som sa bál, že je mŕtvy. Trvalo štyri hodiny kým ma našli a pol ďalšej kým ma vykopali.... Na snehu ležalo niekoľko kamarátov. Už boli na pravde božej. Celkom tam vtedy ostalo 14 drevorubačov a dve kuchárky. Jedna z nich už mala pripravené šaty na svadbu....“

Okrem Tomáša Frajta prežil vtedy aj Ján Repka a Michal Gálik, obaja sú dnes už nebohí. Osobitne pozoruhodný bol príbeh Michala Galíka, ktorý prvý zišiel do konice na Dve Vody privolať pomoc. Jeho zakrvavené stopy viedli od statného smreka, nie však k nemu. Chvíľu trvalo, kým záchranári prišli na to, že Gálik sa na smrek mohol dostať len jedným spôsobom – preletel vzduchom. Tlaková vlna, ktorá o niekoľko sekúnd predbehla valiacu sa masu snehu ho odhodila dopredu neuveriteľných 200 metrov!

Tomáš Frajt sa po osemmesačnom liečení vrátil do štátnych lesov, kde odrobil celkom 50 rokov. Prešiel tam dlhú púť od „bruchatky“ po „štilku“. Spolu s manželkou dodnes žije v Pohorelej.