Prezimovacie zvernice na Libave

Marcel LEHOCKÝ

Odštepný závod Prievidza patrí v rámci štátneho podniku LESY SR medzi OZ s najvyššou početnosť a aj úlovkom jelenej zveri. Jarné kmeňové stavy jelenej zveri na OZ Prievidza sú 600 kusov a ročný úlovok 370 kusov. Takáto početnosť jelenej zveri nesie so sebou aj zvýšené nebezpečenstvo poškodzovania lesných porastov a poľnohospodárskych kultúr. Preto je treba prostredníctvom starostlivosti o zver hľadať riešenia, ako udržať únosné početné stavy zveri a zároveň minimalizovať škody zverou. Jedným z riešení je prevádzkovanie prezimovacích zverníc. Kým na Slovensku v súčasnosti nie je činná žiadna takáto zvernica, v Českej republike a Rakúsku ich funguje niekoľko desiatok. Na OZ Prievidza sa plánuje zriadiť prvá takáto prezimovacia zvernica pre jeleniu zver v obvode LS Nitrianské Pravno. Na tejto LS sa vytvoril vyše 14 tis. ha komplex režijných revírov s cieľom systematického chovu jelenej zveri. Z uvedených dôvodov sa v dňoch 25. a 26. januára uskutočnila exkurzia zameraná na problematiku prezimovacích zverníc, ktorej sa za OZ Prievidza zúčastnil vedúci výroby, poľovný referent a poľovník špecialista, ďalej poľovný referent OZ Lipt. Hrádok a pracovníci odboru poľovníctva na GR.

Exkurzia sa uskutočnila v poľovnom revíri „Libavá“. Kolegovia z Vojenských lesov ČR, divízia Lipník nad Bečvou na čele s riaditeľom Ing. J. Neradom a Ing. J. Jenišom, s ktorými majú LESY SR na úseku poľovníctva veľmi dobré pracovné vzťahy, sa z nami radi podelili o svoje skúsenosti s prevádzkovaním prezimovacích zverníc. Poľovný revír „Libavá“ má výmeru vyše 30 tis. ha a v súčasnosti je suverénne najlepším poľovným revírom s chovom jelenej zveri v ČR. Ročne sa tu uloví 500 kusov jelenej zveri a z toho 2-3 zlaté jelene. V r. 2004 bol ulovený jeleň s hodnodnotou 242 bodov CIC. V poľovnom revíri Libavá sú v prevádzke 4 prezimovacie zvernice jelenej zveri v ktorých bolo v čase našej návštevy „zazimovaných“ cca 380 kusov jelenej zveri. Optimálna veľkosť zvernice je 8 – 10 ha a na takejto ploche je možné prezimovať 80 až 100 jedincov jelenej zveri. Zvernice situované na prirodzených zimoviskách jelenej zveri. Už v jeseni sa začne s prikrmovaním jelenej zveri vo vnútri zvernice, pritom v jej okolí nie sú prevádzkované iné prikrmovacie zariadenia. Koncom decembra sa brány prezimovacej zvernice aj so zverou uzatvoria. V každej zvernici je 1 záskok, prostredníctvom ktorého môže ďalšia zver vniknúť do zvernice počas celého zimného obdobia v čase, keď sú už brána zatvorené. Jelenia zver je zo zverníc vypustená až v polovici apríla. Jelenia zver sa vo zvernici pravidelne kŕmi senom a senážou, s ktorou majú veľmi dobré skúsenosti. Z jadrového krmiva sa predkladá výlučne iba ovos (žiadna kukurica alebo pšenica) a doplnkom je dužinaté krmivo. Koncom januára sa všetka zver prelieči podaním prípravku Cermix.

Medzi výhody prezimovacích zverníc patrí to, že je v nich zver sústredená aj z plochy niekoľko tisíc ha, čím je minimalizované poškodzovanie lesných porastov na tejto ploche a na druhej strane je možné zabezpečiť efektívne prikrmovanie zveri. Zver tak prečká zimu v dobrom kondičnom stave a zároveň sa zrealizuje aj jej účinné preliečenie. Výhodou je aj to, že zver je ušetrená stresu a preháňaniu v čase zhadzovania parožia v závere zimy.

Jediným veľkým otáznikom, pri uplatňovaní takého to spôsobu prezimovania jelenej zveri v našich podmienkach je to, ako na prezimovacie zvernice budú reagovať veľké šelmy a z nich najmä vlk a medveď (narúšanie oplotenia a prenikanie za krmivom). V tomto smere výhodou OZ Prievidza je to, že vo vytypovanej oblasti nie je trvalý a početný výskyt vlka. Preto budeme očakávať prvé výsledky a skúsenosti s prezimovacou zvernicou v podmienkach Slovenska, ktoré by bolo možné aplikovať aj na ďalších odštepných závodoch LESOV SR.

Počas exkurzie sme mali možnosť navštíviť aj Strednú lesnícku školu v Hraniciach na Morave, kde nás čakalo rovnako milé a priateľské prijatie zo strany jej riaditeľa Ing. M. Kutého. Ten nás oboznámil s bohatou históriou školy, ktorá patrí k najstarším a najvýznamnejším lesníckym školám na území ČR. Po obhliadke priestorov školy sme však museli konštatovať, že popri bohatej histórii je to v súčasnosti jedna moderná a veľmi dobre vybavená škola, ktorá drží krok s dobou. Samozrejmosťou sú tu už moderné audiovizuálne učebne, dostupnosť výpočtovej techniky pre študentov, atraktívny spôsob vyučovania, ale aj vyučovanie niektorých nových predmetov, ako napríklad „Lesnícka pedagogika a práca s verejnosťou“. Škola pre svojich žiakov umožňuje študijné pobyty vo viacerých zahraničných krajinách. Škola úzko spolupracuje aj s lesníckou prevádzkou a veľmi živo sa zaujíma o aktuálne dianie a problémy lesníctva a poľovníctva v ČR.