Lesná pedagogika v Európe

Lada PRÝLOVÁ

Potreba formovať postoje verejnosti k lesu a vytvárať vzťah k lesníctvu, lesníkom a ich práci viedla k systematickému procesu organizovania aktivít, ktorými si deti, ale i dospelí, zdravotne postihnutí a iné cieľové skupiny priblížia les nenásilnou, zábavnou a hlavne interaktívnou formou. Tento spôsob práce s verejnosťou dostal názov lesná pedagogika.

Myšlienka lesnej pedagogiky vznikla v šesťdesiatych rokoch 20. storočia v USA a čoskoro sa rozšírila do európskych krajín. V nemecky hovoriacich krajinách má lesná pedagogika približne 30–40 -ročnú tradíciu.

Rakúsko

V Európe sú tieto aktivity najlepšie prepracované v Rakúsku. Existuje tu legislatívne zakotvená povinnosť venovať sa lesnej pedagogike, ale školy nemajú povinnosť akcie lesnej pedagogiky absolvovať – učiteľ má na výber, či čas venuje lesnej pedagogike alebo napríklad športu. Centrum lesnej pedagogiky a školiace stredisko je v Gmundene. V Rakúsku je celkom 11 centier lesnej pedagogiky (Linz, Waidhofen am Ybbs, Wien, Böhmerwald, Ottenstein, Mistelbach, Hohenberg, Berg im Drautal, Graz, Bruck/Mur a Marz). Tieto centrá organizujú akcie pre rôzne cieľové skupiny – školy, mládež, víkendy pre manažérov, seniorov, atď.
Štandard vzdelania pre lesných pedagógov sa skladá zo seminára, praxe a projektovej práce. Po absolvovaní týchto obdrží uchádzač certifikát. Kurzu sa môže zúčastniť ktokoľvek, ale aby bol vo svojich aktivitách finančne podporovaný štátom, musí byť vzdelaním lesník, alebo úspešne absolvovať skúšku z lesníckeho minima. Lesná pedagogika je financovaná z EU a štátnych zdrojov a zvyšok si doplácajú záujemcovia. Ministerstvo kontroluje, hodnotí a zaisťuje ďalšie vzdelávanie lesných pedagógov.
Lesná pedagogika je voliteľným predmetom na lesníckych školách, na Vyššej škole lesného hospodárstva dokonca povinným.

Nemecko

 

V každej spolkovej krajine je prístup iný – povinnosť venovať sa lesnej pedagogike nie je zakotvená vo všetkých krajinských zákonoch. Zatiaľ sa zameriavajú výhradne na deti z materských škôl a žiakov 1. stupňa základných škôl. Neexistuje žiadny štandard vzdelania pre lesných pedagógov.
Najviac je lesná pedagogika rozšírená v spolkovej krajine Brandenbursko. Tam sa venujú lesnej pedagogike už viac ako 10 rokov a od r. 1995 majú pre jej rozvoj špeciálnu koncepciu. Lesná pedagogika je zakotvená v spolkovom lesnom zákone. Tieto aktivity spoločne podporujú ministerstvá poľnohospodárstva, lesníctva a školstva. Ich cieľovými skupinami sú školáci (MŠ, ZŠ), mládež (SŠ), seniori, rodiny, zdravotne postihnutí; prevažujú deti predškolského a školského veku. Lesným pedagógom môže byť lesník, majiteľ lesa, poľovník, ekológ – na výuku neexistuje „monopol“. Lesná pedagogika sa tu zameriava i na autority ovplyvňujúce verejnú mienku – politikov, lekárov, manažérov, učiteľov, novinárov, právnikov, atď. V roku 2004 boli v celom Brandenbursku usporiadané akcie lesnej pedagogiky pre 180 tisíc osôb. Programy sa často líšia podľa ročného obdobia, sú vydávané vlastné publikácie, existujú lesné školy, divadlá, múzeá, náučné chodníky. Brandenbursko vychádza zo švajčiarskeho modelu.

Na jar roku 2005 bola z financií EÚ a v spolupráci s Poľskom postavená nová lesná škola Wald Solar Heim v Eberswalde. Celá budova je bezbariérová – je to prejav snahy zamerať sa na postihnutých občanov, na deti a mládež. Plánujú sa prevažne týždenné akcie –„školy v prírode“. Mala som možnosť sa zapojiť do lesnej pedagogiky v Rakúsku a myslím, že diskusie o „tzv. rakúskom či nemeckom“ modeli lesnej pedagogiky sú zbytočné, pretože aktivity sú si veľmi podobné.

 

Poľsko

Lesnú pedagogiku (po poľsky „lasna edukacja“) v Poľsku organizujú štátne lesy (Lasy Państwowe), ktoré spravujú 80 % všetkých lesov. Lesnú pedagogiku financujú zo svojho hospodárskeho výsledku a na každej lesnej správe pracuje aspoň jeden lesný pedagóg, ktorý má prácu s verejnosťou priamo v pracovnej náplni. Majú 4 nadväzujúce programy (pre jednotlivé ročné obdobia) pre rovnakú skupinu, ktorá po absolvovaní všetkých obdrží osvedčenie. Zameriavajú sa ako na deti, tak na dospelých, organizujú rôzne výstavy, súťaže a pod. Priemerný maturant absolvuje asi 30 hodín lesnej pedagogiky. Poľskí lesní pedagógovia sa nezameriavajú len na vnímanie zmyslami, ale aj na presné poznávanie flóry a fauny. Majú krásne pripravené pomôcky pre „poznávačky“ – semená, listy, huby a i.

Fínsko

 

Lesná pedagogika je pre deti zavedená do školských osnov a je i podporená v novom lesníckom programe. Zaoberajú sa ňou rôzne firmy a občianske združenia, ktoré sú koordinované Fínskou lesníckou asociáciou (Finnish Forest Association). Tá spolu s organizáciami učiteľov vytvorila publikáciu a webové stránky, na ktorých je možné si nielen objednať publikácie k lesnej pedagogike, ale i klásť otázky a vznášať pripomienky a podnety. Vo Fínsku je lesná pedagogika koordinovaná v rámci siete lesníckych centier a štátom podporovanej Fínskej 4H Federácie (Finnish 4H Federation). Predstava o tom, čo by malo dieťa po skončení školskej dochádzky o lese vedieť, sa v jednotlivých oblastiach líši.
Vlastné aktivity trvajú 1 deň až týždeň, pričom lesná pedagogika je súčasťou programu – podobne ako na Slovensku v škole v prírode. Organizáciu zaisťuje vždy viacero organizácií spoločne a pre školy je bezplatná.

Fínska lesnícka asociácia organizuje už viac ako 25 rokov každoročný národný medziškolský kvíz o lese, ktorého sa zúčastňuje asi 75 % škôl.
Fínsko v lesnej pedagogike spolupracuje s ostatnými škandinávskymi krajinami, napr. v rámci výmenných pobytov pedagógov. Pre lesných pedagógov tu neexistuje žiadny kurz a lesná pedagogika sa nevyučuje na školách.

Ing. Lada Prýlová je pracovníčka ÚHÚL v Brandýse nad Labem

(pokračovanie v Lesníku č.6)