Lesná pedagogika v Štátnych lesoch TANAPu

Čo nové v práci so školami ?

Igor STAVNÝ

V ekovýchovnej činnosti sa snažíme priniesť v každom školskom roku niečo nové. Už aj preto, že s mnohými školskými triedami spolupracujeme viac školských rokov a nechceme sa opakovať, aby sme neprinášali nudu, ale nové podnety. To je pre nás i pre žiakov zárukou, že naša ponuka školám bude príťažlivá a že nami pripravené aktivity budú zaujímavé pre žiakov i učiteľov.

Čo nové sme teda pripravili v tomto školskom roku? Pracovné listy s dvoma témami - ako vzniká strom a pobytové znaky živočíchov. Ten prvý využívame od jari do jesene. Veľmi jednoduchým a žiakom zrozumiteľným spôsobom prináša informácie o tom, ako vzniká strom. Samotná činnosť so školákmi v teréne spočíva v tom, že na mnohé riešenia prichádzajú samotné deti, aktivita je prenášaná na nich, čo zvyšuje zapamätateľnosť prírodných javov a prináša patričný náboj. Žiaci vyhľadajú šišky, rozoberajú ich, všímnú si krídelko na semienku, hľadajú a zakresľujú semenáčiky, zisťujú počet stromčekov v náraste a porovnávajú ho s počtom stromov v dospelom lese na rovnakej ploche …

Druhý pracovný list sme nazvali Kto tu bol ? Školáci pomocou neho hľadajú, učia sa určovať a zakresľujú pobytové znaky živočíchov, teda všetko to, čo svedčí o prítomnosti rôznych živočíšnych druhov v prírode. Keďže stopy sú vari najvýraznejším pobytovým znakom, väčšinou túto aktivitu robíme so žiakmi počas snehovej pokrývky (ale nemusí to byť podmienkou). Okrem stôp na snehu alebo v blate sme s deťmi hľadali a nachádzali hniezdne dutiny, hniezda, trus, srsť, perie, požerky hmyzu, nory, obhryz kôry, odhryz púčikov, ležoviská, atď. Školáci prišli na to, že zisťovanie pobytových znakov nie je len otázka pozorovania zrakom, ale je dobré a zaujímavé registrovať aj zvukové prejavy živočíchov.

Nič nové? Samozrejme, len forma je odlišná. Forma, ktorá dá iste viac, ako len suchopárna prednáška kdesi v triede. Pracovné listy si žiak ponecháva a môžu mu v budúcnosti slúžiť ako učebná pomôcka.

Okrem činností v teréne sme nezanevreli ani na prácu vo vnútri. Na obdobie od marca do júna tohoto roku sme v priestoroch Múzea TANAPu pripravili výstavu Vládcovia tatranskej oblohy o ôsmich druhoch dravcov. Okrem textovej a fotografickej časti, ktoré sú na výstavných paneloch, je súčasťou výstavy aj skalka z prírodných materiálov, v ktorej sú umiestnené preparáty 8 druhov dravcov žijúcich na území TANAPu (orol skalný, orol krikľavý, jastrab lesný, jastrab krahulec, sokol myšiar, sokol lastovičiar, včelár lesný a myšiak lesný), nový DVD film a nový informačný leták. Výstavu používame aj na našu prácu so školami. Úlohou lesných pedagógov je sprevádzať svoju triedu po výstave, urobiť výklad, okomentovať film a poskytnúť každému žiakovi informačný leták. A aby naše výstavy neboli len v štýle „pozeraj sa, ale ničoho sa nedotýkaj“, majú návštevníci možnosť chytiť a vo vlastných rukách si poprezerať dravčie perá, ktoré sú voľne umiestnené pri výstavných paneloch.

Ing. Igor Stavný pracuje na Odbore prác celospoločenského významu v ŠL TANAPu

Foto: autor

Zo snehu sa dá čítať ako z knihy

 - pri zajačích stopách

Vnútro nového informačného materiálu

Súčasťou výstavy sú i perá dravcov

Obálka nového

informačného materiálu

Medvedí strom

Vyplňovanie prac. listu

Ako vzniká strom

Stopa diviaka Líščia nora