Entomologická zbierka profesora Reipricha

Marek VANGA

Prof. Andrej Reiprich, prírodovedec – entomológ zo Spiša, zostavil v 70-tych rokoch 20-teho storočia zaujímavú zbierku motýľov Slovenska, líšiacu sa svojim usporiadaním od bežných entomologických zbierok. Jednotlivé exempláre v nej nezoradil podľa systematických jednotiek. Za základ usporiadania svojej kolekcie si vybral ekologický pohľad a rad motýľov usporiadal podľa najvýznamnejších živných rastlín ich húseníc.

Motýle sú predstaviteľmi hmyzu s úplnou vývojovou premenou. Z vajíčka sa vyliahne larva (húsenica), ktorá je veľmi žravá. Živí sa takmer výlučne rastlinnou potravou: listami, steblami, púčikmi alebo drevom. Časom sa zakuklí a po fáze pokoja sa z kukly vyliahne dospelý motýľ, živiaci sa šťavami z kvetov.

Húsenice jednotlivých druhov motýľov pri svojom žere upredostňujú určité druhy rastlín, na ktoré sú potravne (t.j. ekologicky) viazané. Táto naviazanosť je pre jednotlivé druhy charakteristická, húsenice málokedy spásajú viacero rôznorodých rastlín.

Práve túto skutočnosť mal Reiprich na zreteli, keď zostavoval svoju zbierku. Tá pozostáva z 81 entomologických škatúľ rozmerov 30 x 40 cm. Rastliny, z ktorých mnohé sú prezentované i v podobe trojrozmerných exponátov, sú zoradené podľa Slovenskej botanickej nomenklatúry J. M. Novackého z roku 1954. K jednotlivým rastlinám sú priradené preparáty imág motýľov. (U pár druhov sú na ukážku vypreparované i húsenice alebo kukly.) Celkovo je do zbierky zaradených 286 druhov rastlín, ktorým je priradené spolu 5703 jedincov motýľov. Toto číslo nepredstavuje počet druhov, nakoľko mnohé sa v zbierke nachádzajú vo viacerých exemplároch, či už priradené rôznym rastlinám alebo ako ukážky oboch pohlaví. Presná štatistika jednotlivých druhov motýľov je vypracovaná pre približne polovicu škatúľ.

Táto zbierka bola zakúpená múzeom od prof. Reipricha v roku 1977 a dodnes tvorí kostru našej kolekcie zbierkových predmetov v oblasti entomológie.

Ing. Marek Vanga

Múzeum vo Sv. Antone - Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene

 

Úvodná kazeta kolekcie.

Kazeta predstavujúca druhy živiace

sa čelaďou bôbovitých (pokračovanie).

Kompletná zbierka uložená v depozite.