ENERGETICKÉ PORASTY

Viete o tom, že naši južní susedia v Maďarsku ročne zakladajú energetické porasty na ploche 7 až 15 tisíc hektárov? Pritom majú rovnako ako my na Slovensku k dispozícii státisíce hektárov málo úrodnej alebo nevyužitej pôdy, ktoré sa snažia aj vďaka prostriedkom z Európskej únie aktívne zhodnotiť aj takýmto progresívnym spôsobom. A ako je to u nás? Na túto otázku by vám mohli odpovedať články, ktorými sme zostavili v tomto mesiaci našu analytickú rubriku. Dozviete sa, že o pestovaní rýchlo rastúcich drevín, vhodných na výsadbu energetických porastov vedia odborníci dosť, ale ešte veľa je potrebné urobiť pre vytvorenie vhodných podmienok pre potenciálnych pestovateľov týchto kultúr na Slovensku. Možno i tieto články budú inšpirovať našich kolegov na OZ a čitateľov z externého prostredia (poľnohospodárov, súkromných vlastníkov lesov), aby venovali energetickým porastom väčšiu pozornosť, ako tomu bolo doteraz.

 

Generálny riaditeľ Sekcie lesníckej MP SR Ing. Valér Cmorík hovorí:

„Je potrebné zvýšiť podporu pre energetické porasty“

Jozef MARKO

Ing. Valér Cmorík

Niet pochybností o tom, že aj vzhľadom k záväzku Slovenskej republiky vo vzťahu k EÚ o časovo limitovanom náraste podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov, bude potrebné vytvoriť legislatívne, administratívne a technické podmienky nielen na využitie biomasy, ale aj mimoriadnej produkčnej schopnosti rýchlorastúcich drevín, vhodných na zakladanie energetických porastov. V akom štádiu zadefinovania a implementácie týchto podmienok je Slovensko dnes a aké kroky sú pripravené na najbližšie obdobie?

- Európska únia v súčasnosti pokrýva biomasou 4 % svojich energetických potrieb. Zvýšenie podielu obnoviteľných energetických zdrojov o 5 % v rámci spoločenstva by znamenalo zníženie závislosti na dovoze energie zo 48 % na 42 %, pričom väčšie možnosti sa ukazujú práve vo využití biomasy v doprave, pri elektrickej energii a vykurovaní.

V rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky v roku 2006 predloží komisia EÚ akčný plán pre lesníctvo, ktorý bude zameraný na energetické využitie dreva. Aj keď reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky vydláždila cestu na pestovanie väčšieho množstva energetických plodín na výmere 1,5 mil. ha v rámci členských krajín s prémiou 45 EUR na hektár, je potrebné zmeniť prístup k rýchlorastúcim drevinám vrátane výmladkových porastov, pretože cyklus obratu 4-5 rokov vyžaduje od poľnohospodárov systematické obhospodarovanie pôdy najmenej štyri roky pred prvou ťažbou.

V januári 2003 na zasadaní Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybolov bol predstavený Akčný plán o biomase, obsahujúci 31 akcií, ktoré sa budú postupne realizovať. Pozícia Slovenskej republiky bola ústretová vo všetkých základných bodoch akčného plánu. Zastávame však stanovisko, že je potrebné zvýšiť jednotkovú podporu pre energetické plodiny, vrátane energetických porastov, zjednodušenie poskytovania podpory, možnosť zachovania dostatočnej flexibility pre každý členský štát s tým, že odporúčanie komisie pre rozšírenie zníženej DPH nie je v súlade s daňovou politikou Slovenska.

Na Slovensku sú vraj státisíce hektárov nevyužitých, ľadom ležiacich plôch, či už na PPF alebo na LPF, vhodných na výsadbu energetických porastov. Má Ministerstvo pôdohospodárstva SR prehľad o týchto plochách?

„Do pripravovaného návrhu Národného strategického plánu rozvoja vidieka

na obdobie 2007 – 2013 žiadame implementovať ako jednu z činností

aj zakladanie energetických porastov“

 

- Problematikou poľnohospodárskych druhov pozemkov, ktoré vplyvom prírodných procesov a extenzívnym spôsobom využívania zmenili svoj charakter, takže sú zčasti alebo celkom porastené lesnými drevinami sa v lesníctve zaoberáme už od 80-tych rokov minulého storočia. Pôvodná úprava na vylišovanie a označovanie nevysporiadaných pozemkov v lesných hospodárskych plánoch označovaných ako „biele plochy“ bola Lesoprojektom Zvolen vypracovaná v roku 1983 s cieľom zosúladenia evidencie nehnuteľností so skutočným stavom pozemkov.

V LHP platných od roku 1999 sa nové šetrenie rozsahu bielych plôch nevykonáva. V súčasnosti Národné lesnícke centrum eviduje okolo 39 000 ha takýchto pozemkov. Kvalifikované odhady konzultované aj s Výskumným ústavom pôdoznalectva a ochrany pôdy, ktorý sa zaoberá vyhodnocovaním stavu obrábania poľnohospodárskych pozemkov sú však podstatne vyššie a pohybujú sa rádovo medzi 200 – 300 tis. ha.

Napriek viacerým pokusom zistiť a riešiť takéto poľnohospodárske pozemky (posledný v roku 2004), doposiaľ nebola uskutočnená plošná inventarizácia, ktorá by poskytla potrebné informácie o charaktere a rozsahu takýchto pozemkov z existujúcich 3551 katastrálnych území v rámci Slovenska.

Slovenskí poľnohospodári už mali možnosť získať na prvých odborných akciách informácie o produkčných možnostiach energetických porastov. Pripravujú sa ďalšie akcie, ktoré spopularizujú v odbornej i laickej verejnosti obrovský potenciál, ktorý pestovanie energetických porastov pre podnikateľov a spoločnosť bezpochyby má?

- Už spomenutý akčný plán o biomase ráta s tým, že to budú najmä vidiecke oblasti strednej a východnej Európy, ktoré pri nízkych nákladoch na pracovnú silu a vysokej dostupnosti zdrojov biomasy získajú porovnateľné výhody zvyšovaním hospodárskeho rastu a vytváraním zamestnanosti alebo jej stabilizáciou. Do pripravovaného návrhu Národného strategického plánu rozvoja vidieka na obdobie 2007 – 2013 žiadame implementovať ako jednu z činností aj zakladanie energetických porastov, umožniť poskytovanie podpory na prvé zalesnenie poľnohospodárskej pôdy, prvé zalesnenie nepoľnohospodárskej pôdy, podporovať obstaranie technológií a zariadení na výrobu lesnej štiepky a peliet.

V rámci oboznámenia širokej verejnosti s Národným strategickým plánom rozvoja vidieka budú prebiehať akcie, ktorých cieľom bude oboznámiť odbornú aj laickú verejnosť s opatreniami a možnosťou podpory týkajúcej sa lesníctva najmä však zakladanie a pestovanie energetických porastov.