Navštívte OZ Levice

Roman ĎURIŠ

Odštepný závod Levice sa rozprestiera v okresoch Levice, Nitra a Zlaté Moravce Nitrianskeho kraja a v častiach okresov Banská Štiavnica, Krupina a Veľký Krtíš Banskobystrického kraja. Toto územie je ohraničené z východu Krupinskou planinou, zo severu Štiavnickými vrchmi, zo západu úpätím Podunajskej pahorkatiny a jadro tvorí úrodná Panónska nížina, ktorá sa na juhu pozvoľne prelína do Podunajskej nížiny.

Miestne originality

OZ Levice leží na území dvoch historických žúp, a síce Tekova a Hontu. Územie oboch regiónov bolo osídlené už v dobe kamennej. Z tohto obdobia sú vystavené v Tekovskom múzeu v Leviciach rôzne predmety, z ktorých je najvzácnejšia soška tehotnej madony. Kultúrnym a politickým centrom je okresné mesto Levice s približne 37.000 obyvateľmi, ktoré je najväčším mestom na dolnom Pohroní. Dominantou a ozdobou mesta je Levický hrad, ktorý stáročia strážil prístupovú cestu k stredoslovenským banským mestám. Prvý raz sa spomína v listine z roku 1318 a jeho prvým známym majiteľom bol Matúš Čák Trenčiansky. Ale rovnako veľkú úlohu zohral i pri protitureckých bitkách.

Historický a politický vývin regiónu je prezentovaný v stálej expozícií Tekovského múzea v areáli Levického hradu. Súčasťou múzea sú aj Vodný mlyn v Bohuniciach, kde je zachované kompletné mlecie zariadenie dokumentujúce tradíciu mlynárstva na tomto území a Kamenné obydlia v Brhlovciach z polovice 18. storočia. Ide o obydlia vysekané do sopečného tufu, v ktorých sa zachovali originály kamenárskych nástrojov, ľudového nábytku, hrnčiarskej výroby a kuchynského inventáru.

Nad Levicami sa vypína vrch Vápnik, ktorý patrí k najväčším travertínovým kopám na Slovensku a kde sa dodnes ťaží aragonit tzv. levický „Zlatý onyx“, z ktorého sa brúsením vyrábajú prekrásne obklady. Na tomto vrchu sa nachádza i pamätník z 2. svetovej vojny – bolo tu zriadené veliteľstvo ruskej armády a pozorovateľňa, nakoľko je tento vrch široko-ďaleko najvyšším na celom okolí (274 m n.m.).

Územie je tiež bohaté na množstvo chránených rastlín i živočíchov, ktoré tu návštevník môže obdivovať. Spomenúť treba najmä – včelárik zlatý, rybár riečny, orliak morský a orol kráľovský z fauny a z rastlín – poniklec veľkokvetý, hlaváčik jarný, hadinec červený.

Turisticky veľmi atraktívne sú najmä Štiavnické vrchy, ktoré svojou scenériou ponúkajú každému turistovi mnoho neopakovateľných zážitkov - vyhľadávané sú najmä staré banské jazerá tzv. tajchy – jazerá Počúvadlo, Richňava a Štampoch, ktoré bolo najnižšie využívaným baníckym tajchom (430 m n.m.). Tieto lokality sú vhodné tak na pešiu turistiku, ako aj na cykloturistiku. Zaujímavé i poučné sú náučné chodníky na území Pukanca a Čajkova. V zime svahy Štiavnických vrchov ponúkajú radosť z lyžovačky a sánkovačky.

Pozvánka do chát

Poľovníckym turistom ponúkame vyžitie v našich režijných poľovných revíroch lovom zveri srnčej, jelenej, danielej, muflonej a diviačej zveri. Najviac poľovníkov však chodí na lov bažantov, ktorý sa vykonáva na vysokej profesionálnej úrovni. Všetkým týmto turistom ponúkame ubytovanie v našich lesníckych chatách, ktoré sú situované v prekrásnom lesnom prostredí. Poľovníkom i rekreantom slúžia chaty Žúhračka, Segíňov, Štampoch, Jedľová a Lipová situované v Štiavnickych vrchoch resp. chaty pri kúpaliskách Santovka a Dudince.

V letných a horúcich mesiacoch nachádzajú turisti chladné osvieženie pri vodných plochách ako sú vodná nádrž Lipovina pri Bátovciach resp. vodná nádrž Veľké Kozmálovce. Na výbornej úrovni sú i kúpaliská pri Leviciach - Margita a Ilona, termálne kúpalisko s celoročnou prevádzkou Santovka a bezpochyby najznámejšie sú termálne kúpele Dudince, kde sa liečia choroby pohybového a nervového ústrojenstva, ako aj choroby manažérske a civilizačné.

Slávnosti, trhy, festivaly

Návštevníkov nášho kraja každoročne zaujímajú rôzne slávnosti, trhy a festivaly, ktoré sú organizované ako oslava šikovnosti a usilovnosti rúk ľudí tohto regiónu: tretí najväčší jarmok na Slovensku – Levický jarmok, regionálne Tekovské folklórne slávnosti, Hontianska paráda v Hrušove – ukážka remeselníckych prác Hontu, remeselnícke trhy v Pukanci – prezentácia keramikárskych majstrov z celého okolia, degustácia vín v Čajkove – súťaž o najkvalitnejšie vína v regióne.

Nie je možné na jednej strane spomenúť výstižne všetky pamätihodnosti a zaujímavosti nachádzajúce sa na území nášho OZ a preto musím iba odporúčať všetkým záujemcom o nevšedné a príjemné zážitky, aby náš región navštívili a rozhodne budú odchádzať od nás spokojní, plní dojmov a s predsavzatím, že sa ešte niekedy musia vrátiť.

Text a foto: Ing. Roman Ďuriš – referent poľovníctva na OZ Levice

 

Bližšie informácie o ubytovacích možnostiach OZ Levice získate

na www.lesy.sk (turizmus), na e-mailovej adrese polovnik.lv@lesy.sk alebo

na t.č. 036/635 06 26, 036/635 06 11.

 

Levický hrad

 

Adonis vernalis

 

Segíňov Žuhračka