Pozdrav z KANADY

Pavol DATKO

Dostalo sa mi do rúk januárové číslo Lesníka. Chcem zagratulovať redakcii. Výborný článok. Totiž, ako ste napísali, žiaľ nevážime si a nedoceňujeme velikánov svojich. J. D. Matejovie je velikán Európy, sveta a žiaľ na Slovensku nemá uznanie.

Verte mi ako svetobežníkovi, keby J. D. Matejovie bol rodák z iného štátu, či národa, tak by sa svetom pýšili a svet by ho vďaka domácim poznal. Preto vysoko kvitujem váš článok O pamäti národa. Žiaľ, neraz sme takí: obzeráme sa po cudzom, opičíme sa. Ten Tuzexový syndróm prežíva a nepoznáme svoje. Dôkazom je aj štatistika, ktorá hovorí o nás Slovákoch, že sme na poslednom mieste v národnostnom povedomí v Európe.

Je čas sa nad hodnotami zamýšľať. Je krásne, dobre keď vy lesníci dbáte, začínate prezentovať na verejnosti význam a veľkosť J. D. Matejovie. Bravo a len tak ďalej! Som aj za lokálpatriotizmus, ale J. D. Matejovie je muž Európy a sveta. Bol žiaľ nedocenený, ale verím, že sa to začne meniť.

Prajem vám všetko dobré a v kútiku srdca verím, že lesy slovenské ostanú vždy v rukách štátu. Sú súčasťou života, robia obraz krajiny. PRIVAT je vždy o profite a naše slovenské lesy sú jedni najkrajšie, zaiste aj ďalšie generácie ich budú mať na očiach.

S pozdravom

Horehronec Pavol Datko, Ontario, Kanada