Prečo mám rád les

Marián Kochanský

muzikant, člen skupiny LOJZO

Prečo máte rád les?

Les mám veľmi rád, ale skôr tak teoreticky. Vždy keď idem autom po Slovensku, vychutnávam si pohľad na lesy. Málokedy však chodím do lesa, bohužiaľ. Ako turista som nenáročný

 a keď sa ocitnem v lese, teším sa z pokoja a pohody, ktorá ma v prírode obklopuje. A ešte mám rád vôňu lesa. Ale ozajstnú, nie ten sprej (smiech). A ešte mám rád sirup Lesná zmes a skupinu Les Humphreys singers.

Vaše najobľúbenejšie miesto na  Slovensku?

Štrbské pleso. To pokladám za skvost. Nádherná panoráma. Ale veľmi rád mám aj okolie Prievidze a Bojníc, Homolky a Rematu pri Handlovej.

Kde trávite voľné chvíle, víkendy, dovolenky?

Väčšinou doma. Mrzí ma to, ale deti ma k turistike vôbec neviedli a nevyháňali ma von. Ale ja sa polepším (smiech). Na Slovensku rád navštevujem Tatry – Vysoké aj Nízke. V lete Bojnice, je tam krásne okolie, môjmu srdcu blízke. Do zahraničia chodím zriedka. Uplynulé leto sme boli tuším po šiestich rokoch pri mori, v Grécku, na Rodose. Tam lesov veľa nebolo, tak som ležal na lehátku pod slnečníkom a trávil obed.

Tento krátky rozhovor mi Marián Kochanský poskytol koncom zimy. Sršal humorom, šíril dobrú náladu a nič nenasvedčovalo tomu, že zvádza boj so smrteľnou chorobou. Svoj boj prehral. V piatok 28.4. podľahol rakovine. Iste už vyhráva v nebi svoje beťárske šlágre Julovi Satinskému, Jarovi Filipovi a Stanovi Radičovi. Len nám tu dole je smutno.

Peter Gogola